naped na 4 kola

W tym miejscu będą umieszczane wszystkie wątki wysłane przez formularz kontaktowy znajdujący się na www.previa.pl .

Moderatorzy: Matka prEvka, parrot, HOYNA, [M]oderatorzy

alex

naped na 4 kola

Post autor: alex » czw 06 lip, 2006

tylko chcialbym wersje z napedem na 4 kola, jak to jest, one maja inne oznaczenie, czy to jest inny model?
tam jest wsio to samo tylko inny naped?
prosze o odp.
najlepiej na maila

mrolek2i1@op.pl

dziekuje slicznie

Miro

Post autor: Miro » pt 07 lip, 2006

Wszystko to samo tylko dołożonynapęd na przód Moja ma oznaczenie 4WD.

Awatar użytkownika
papciosmurf
Previanin
Previanin
Posty: 1590
Rejestracja: pt 10 lut, 2006
Lokalizacja: Z kanapy
Kontakt:

Post autor: papciosmurf » pt 07 lip, 2006

miro pisze:Wszystko to samo tylko dołożonynapęd na przód Moja ma oznaczenie 4WD.
Przesadzasz ... tylny wał napędowy masz inny :mrgreen:
Prawdziwy mĂŞÂżczyzna nie je miodu - prawdziwy mĂŞÂżczyzna Âżuje pszczoÂły !!! :mrgreen:

Miro

Post autor: Miro » pt 07 lip, 2006

No faktycznie.

Miro

Post autor: Miro » pt 07 lip, 2006

Jeszcze trzeba dodzć że więcej waży 1800 kg.

adam
-#Team Previa
-#Team Previa
Posty: 200
Rejestracja: ndz 28 sie, 2005
Lokalizacja: Katowice

Post autor: adam » pt 07 lip, 2006

No i masz,Alexie, automat i manual do wyboru.
adam

eltech

Post autor: eltech » śr 12 lip, 2006

oczywiście ze wskazaniem na automat :mrgreen:

wojtowicz

Post autor: wojtowicz » ndz 07 sty, 2007

witam wszystkich ,jestem nowym czlonkiem klubu.moja previa jest 95r.wersja usa automat.ma gas z komputerem,nie sekwencja.mam problem z pobieraniem gazu i benzyny jednoczesnie,moze macie jakis pomysl co mu zakrencic zeby palil tylko jedno paliwo.

Awatar użytkownika
0jciec Prezes
-#Team Previa
-#Team Previa
Posty: 1430
Rejestracja: ndz 28 sie, 2005
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: 0jciec Prezes » ndz 07 sty, 2007

jedź do gaziarza i niech Ci zawory od gazu i benzyny posprawdza .... taka mieszanka jest dość niebezpieczna w prevce.
Dostepny jestem pod komĂłrka od 9 do 17 - 603 504 444 - jak nie odbieram proszĂŞ o sms - oddzwonie jak tylko bĂŞdĂŞ mĂłgÂł.
ZAKON PREVIAN

motto76

Post autor: motto76 » pn 08 sty, 2007

a moja ma oznaczenie Alltrack dodatkowo ma soft turbo ;-) podobno napedu sa z hilux-a nie wiem na 100 % czy to prawda ale wydaje mi sie ze jest to wysoce prawdopodobne, polecam takie rozwiazanie w moim przypadku samochod pali mniej niz pedony na jedna oske, a poza tym w zimie (tzn takiej prawdziwej) wciaga wszystkich nosem, trzeba tylko pamietac ze taka masa dosc szybko sie napedza na sliskim ale niestety hamuje dokladnie tak samo jak kazdy inny pojazd mozna sie czasem zagalopowac.

sebmiet

Post autor: sebmiet » czw 11 sty, 2007

Ja też mam wersję AllTrac czyli z napędem 4x4, ale mi nie pali mniej raczej niż "tylnionapędowiec". Zagazowałem ją (sekwencyjny wtrysk - ok 4000 zł) i zdecydowanie się opłacało, raty spłacam za zaoszczędzoną na paliwie kasę :) i jeszcze zostaje, ale pali mi ok 16,5 litra gazu w mieście a na trasie raz zszedł do 13,5, a bucik mi często ciąży to go opieram na gazie do oporu :D. Wydaje mi się że previe z napędem na tył spalają (powinny spalać jeśli są sprawne, bo niestety elektroniki od sterowania paliwkiem to tam jest dość dużo, a jak wiadomo z elektroniką jest różnie) ok 13 - 14 litrów po mieście maksymalnie. Ile Tobie pali Twój AllTrac?

Jednak napęd 4x4 w prevce to świetna rzecz - mój ojciec ma Jeep'a Cherokee i moja Previa lepiej się zachowuje na śliskiej nawierzchni i na sniegu

Pozdrawiam

motto76

Post autor: motto76 » wt 16 sty, 2007

generalnie moj alltrack pali mi ok 10-11 w trasie (nie przekraczam 130 km/h), ostatnio bylem w Koloni fura zaladowana motocykl na pokladzie stoisko 3 osoby i wyszlo mi nawet ponizej 10!! ale trzeba uczciwie powiedziec jechalem rowne 120km/h bez zadnych gwaltownych manewrow na prawdziwej bezynie. Wlasnie dzis bylem pod radomien i okazalo sie ze spalil mi pojazd ok 13,5 litra fakt ze bylo kilka szybszych odcinkow i wyprzedzan ale nie przekroczylem 140. wydaje mi sie ze jak nie przekraczam 120 km/h to spalanie mam znakomite, ale powyzej drastycznie wzrasta wie w baku ;-) pozdrawiam dobrze ze pojawilo sie pare osob z alltrackiem w kupie zawsze razniej ;-)

eltech

Post autor: eltech » śr 24 sty, 2007

moja następna będzie właśnie 4x4 :mrgreen:

Awatar użytkownika
DarekJ
Previanin
Previanin
Posty: 1639
Rejestracja: wt 30 sie, 2005
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: DarekJ » sob 27 sty, 2007

A słuchajcie co trzeba i ile dać żeby mieć 4x4. :shock:

Awatar użytkownika
HOYNA
Previanin
Previanin
Posty: 2815
Rejestracja: pn 13 lut, 2006
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Post autor: HOYNA » sob 27 sty, 2007

DarekJ pisze:A słuchajcie co trzeba i ile dać żeby mieć 4x4.
jest 4x4 tutaj :arrow: 4x4
:!: Ratujmy polski jĂŞzyk. MĂłwmy NIE dla e-analfabetyzmu :!:
°トヨタ°エスティマ°PREVIA GALERIA°トヨタ°エスティマ°

sus

Post autor: sus » sob 27 sty, 2007

taaa zgadza się: 4x4 w automacie to sama miód :D wczoraj właśnie się trochę poślizgałem; największą frajdą było wychodzenie z poślizgu... przez dodanie gazu hiihihih :P a co do spalania w silniku bez turbo z gazem 2 generacji to 18 po mieście; trasa do 130/h 15 litrów :D marzy mi się gaz piątej generacji czyli wtrysk w fazie ciekłej ... ostatnio pojawił się na aukcji za 3000 wywoławcza... poczekamy... kupimy :D a tak na marginesie to tak mi się dobrze jeździ że chciałbym mieć drugą taką balbinkę :D tak dla frajdy :D

Awatar użytkownika
DarekJ
Previanin
Previanin
Posty: 1639
Rejestracja: wt 30 sie, 2005
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: DarekJ » sob 27 sty, 2007

Ale czy istnieje obcja przeróbki na 4x4 ?

sus

Post autor: sus » ndz 28 sty, 2007

taka przeróbka pewnie by nawet nie była taka trudna tylko części trza by zdobyć... za mało jeszcze wiem o prevce ale sądzę że nasz spec papciosmurf wiele wyjaśni ;) :P w każdym razie na pewno tylny wał inny, jakaś taka skrzyneczka za skrzynią biegów byłaby potrzebna, tylne zawieszenie jest inne no i z przodu też ciut inaczej... heh lepiej kupić 4x4 i albo mieć dwie albo zwykłą sprzedać... będzie szybciej, prościej i bez nerwów :)

Awatar użytkownika
DarekJ
Previanin
Previanin
Posty: 1639
Rejestracja: wt 30 sie, 2005
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: DarekJ » ndz 28 sty, 2007

Swojej mi rzal sprzedawać, wiem co mam, a tak pakować się w coś nowego to ...... :?:

sus

Post autor: sus » ndz 28 sty, 2007

jak będę w J.G. to się odezwę i podskoczę do Ciebie Darku... będziesz mógł na włąsne oczęta zobaczyć różnice :) nie wiem kiedy to będzie ale na wiosnę bankowo a może nawet szybciej :)

Awatar użytkownika
Manta
Previanin
Previanin
Posty: 1107
Rejestracja: pt 27 paź, 2006
Lokalizacja: Bogatynia/ Hillegom (NL)
Kontakt:

Post autor: Manta » ndz 28 sty, 2007

To jak sus, bedziesz w okolicy to daj znać jakiś spocik zrobimy :mrgreen:
[you] pozdrawiam Cie i cieszĂŞ sie Âże jesteÂś na forum
W tym kraju niema pracy dla ludzi z moim wyksztaÂłceniem :/
Nimam Prevki :(

Awatar użytkownika
DarekJ
Previanin
Previanin
Posty: 1639
Rejestracja: wt 30 sie, 2005
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: DarekJ » pn 29 sty, 2007

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ot i pomysła na spocik i obejrzymy se 4 kłóka jak się toczą razem .

sus

Post autor: sus » wt 30 sty, 2007

konieszno Manta i Darku :D spocik dobra rzecz :D już zamówiłem profilaktycznie spirytus sanktus :P ... sie zrobi jak wy to mówicie... wodę bez kitu ihihihi ;P

Awatar użytkownika
DarekJ
Previanin
Previanin
Posty: 1639
Rejestracja: wt 30 sie, 2005
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: DarekJ » wt 30 sty, 2007

Spirytus mowens - spirytus to wiem, a mowę to ci wczoraj odebrało. To z kabaretu Laskowika.

Rafal
Previanin
Previanin
Posty: 465
Rejestracja: pn 22 sty, 2007
Lokalizacja: Radom
Kontakt:

Post autor: Rafal » sob 07 kwie, 2007

DarekJ pisze:Ale czy istnieje obcja przeróbki na 4x4 ?
Kiepsko to widzę,trawersa jest inna-pełno profili i mocowań na przedni most.Pewnie i macpersony inne i skrzynia biegów i tylny wał napędowy i brak miejsca żeby cokolwiek nowego upchać i pewnie wiele innych rzeczy

cysiak
Previanin
Previanin
Posty: 48
Rejestracja: śr 06 wrz, 2006
Lokalizacja: wawa
Kontakt:

Post autor: cysiak » pn 09 kwie, 2007

DarekJ pisze:Ale czy istnieje obcja przeróbki na 4x4 ?
Najłatwiejszym sposobem przeróbki 2wd na 4 wd jest sprzedaż 2wd i zakup 4wd w każdym razie wychodzi najtaniej i najmniej roboty :P
sprzedam moj± PREVIÊ 4x4 S/C

Awatar użytkownika
papciosmurf
Previanin
Previanin
Posty: 1590
Rejestracja: pt 10 lut, 2006
Lokalizacja: Z kanapy
Kontakt:

Post autor: papciosmurf » wt 10 kwie, 2007

Rafal pisze:
DarekJ pisze:Ale czy istnieje obcja przeróbki na 4x4 ?
Kiepsko to widzę,trawersa jest inna-pełno profili i mocowań na przedni most.Pewnie i macpersony inne i skrzynia biegów i tylny wał napędowy i brak miejsca żeby cokolwiek nowego upchać i pewnie wiele innych rzeczy
Ale Polak potrafi z drugiej strony :-)))))
Prawdziwy mĂŞÂżczyzna nie je miodu - prawdziwy mĂŞÂżczyzna Âżuje pszczoÂły !!! :mrgreen:

Awatar użytkownika
DarekJ
Previanin
Previanin
Posty: 1639
Rejestracja: wt 30 sie, 2005
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: DarekJ » wt 10 kwie, 2007

Rafal pisze:Kiepsko to widzę
cysiak pisze:Najłatwiejszym sposobem przeróbki 2wd na 4 wd jest sprzedaż 2wd i zakup 4wd
Pozostanę przy 2D, albo z wału z napędu wentylatora przerobię na napęd przedni :mrgreen:

Awatar użytkownika
papciosmurf
Previanin
Previanin
Posty: 1590
Rejestracja: pt 10 lut, 2006
Lokalizacja: Z kanapy
Kontakt:

Post autor: papciosmurf » wt 10 kwie, 2007

DarekJ pisze:
Rafal pisze:Kiepsko to widzę
cysiak pisze:Najłatwiejszym sposobem przeróbki 2wd na 4 wd jest sprzedaż 2wd i zakup 4wd
Pozostanę przy 2D, albo z wału z napędu wentylatora przerobię na napęd przedni :mrgreen:
2WD jest cienkie ... patrz mój opis :-D
Prawdziwy mĂŞÂżczyzna nie je miodu - prawdziwy mĂŞÂżczyzna Âżuje pszczoÂły !!! :mrgreen:

Awatar użytkownika
Manta
Previanin
Previanin
Posty: 1107
Rejestracja: pt 27 paź, 2006
Lokalizacja: Bogatynia/ Hillegom (NL)
Kontakt:

Post autor: Manta » wt 10 kwie, 2007

DarekJ pisze:Pozostanę przy 2D, albo z wału z napędu wentylatora przerobię na napęd przedni
No pewnie, łańcuchem rowerowym :mrgreen:
[you] pozdrawiam Cie i cieszĂŞ sie Âże jesteÂś na forum
W tym kraju niema pracy dla ludzi z moim wyksztaÂłceniem :/
Nimam Prevki :(

ODPOWIEDZ