Wydech

wszystko co dotyczy silnika i jego bliskich okolic.

Moderatorzy: Matka prEvka, galtom, parrot, HOYNA, 0jciec Prezes, Ladapis

nosfe
Previanin
Previanin
Posty: 42
Rejestracja: pn 18 cze, 2012
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Wydech

Post autor: nosfe » pt 08 lut, 2013

Cześć wszystkim. Mam nadzieję, że dział poprawny.

Mam pytanie - problem. Mój wydech w Previi wymaga remontu, katalizatory oba nie żyją - chciałbym je wyciąć i wstawić normalną rurkę. One są puste - nie ma sensu ich trzymać. Moje pytanie co z sondami lambda? Zostawić obie, zostawić jedną?

Prawdopodobnie obecnie i tak tylko jedna mi działa, spalanie na benzynie mam totalnie niepoprawne... :( Chciałbym to wyjaśnić.

Proszę o info czy mogę zostawić jedną sondę czy muszę obie.

Pozdrawiam
Grzesiek

Tomek Kraków
Previanin
Previanin
Posty: 941
Rejestracja: śr 16 sty, 2008
Lokalizacja: Galicja

Post autor: Tomek Kraków » pt 08 lut, 2013

Katalizatory nie muszą być. Ale sondy tak i sprawne !

nosfe
Previanin
Previanin
Posty: 42
Rejestracja: pn 18 cze, 2012
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: nosfe » sob 09 lut, 2013

Dzięki Tomek za informacje, właśnie jadę do garażu robić ten wydech i ta informacja jest bezcenna :)

Może wiecie gdzie kupić dobrą sondę do Previi? Na allegro widziałem ostatnio po 150 zł i niewiem czy to jakis syf czy dobre sondy. Podobno "oryginalne" :) Prawdopodobnie nie działa mi jedna, bo do jednej mam podłączony gaz i wskazuje wartości, "lata" - więc raczej jest sprawna. Nie wiem czy wymieniać obie, czy tylko jedną i sprawdzić jak będzie ze spalaniem.

Awatar użytkownika
DarekJ
Previanin
Previanin
Posty: 1639
Rejestracja: wt 30 sie, 2005
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: DarekJ » sob 09 lut, 2013

Pierwsza sonda musi żyć, druga nie koniecznie. Co do katalizatorów to ja osobiście wywaliłem i w miejsce mam wpięty tłumik od VW Golfa. Fajnie pracuje.

Tomek Kraków
Previanin
Previanin
Posty: 941
Rejestracja: śr 16 sty, 2008
Lokalizacja: Galicja

Post autor: Tomek Kraków » sob 09 lut, 2013

Napisz do Kadaka z Pabianic on przerabiał te temat ostatni co wiem .

nosfe
Previanin
Previanin
Posty: 42
Rejestracja: pn 18 cze, 2012
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: nosfe » sob 09 lut, 2013

Zrobione, udało mi się w dobrej cenie kupić tłumik końcowy nowy, łącznik elastyczny, wszystko wymieniłem. Zrobiłem dwa gniazda na sondy - wkręciłem obie. Chyba i tak jedna tylko działa - nie wiem jak to sprawdzić.

Mam jeszcze jedno małe pytanie, Toyota ma większego buta - to chyba normalne, wkręca się pięknie, ale nie to było priorytetem. Jest trochę za głośno. Możesz DarekJ napisać jak wygląda ten tłumik u Ciebie?

Chyba coś tam wspawam, obecnie za kolektorem wydechowym mam tylko tłumik końcowy. Powymieniałem gumy i wszystko jest ładnie :)

Awatar użytkownika
DarekJ
Previanin
Previanin
Posty: 1639
Rejestracja: wt 30 sie, 2005
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: DarekJ » sob 09 lut, 2013

To był płaski tłumik , ale dokładnie jaki tego nie wiem, bo mechanik katlizator wyciął i wstawił tłumik.
Proponuję zmierz średnicę rury, wysokość od nadwozia i dopasuj coś.

nosfe
Previanin
Previanin
Posty: 42
Rejestracja: pn 18 cze, 2012
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: nosfe » ndz 10 lut, 2013

Tak zrobię, wymiary znam, coś dopasuje. Dzięki za pomoc :)

Mikaell
Previanin
Previanin
Posty: 157
Rejestracja: ndz 22 lip, 2012
Lokalizacja: MysiadÂło/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Mikaell » ndz 10 lut, 2013

Tomek Kraków pisze:Katalizatory nie muszą być. Ale sondy tak i sprawne !
Obawiam się, że to nie jest całkiem właściwa odpowiedź.

Pierwsza sonda jest raczej dość niezbędna:). Jej sygnał "mówi" ECU (znaczy po tojotowemu ECM) ile jest tlenu w spalinach -> jaka jest mieszanka.

Katalizator - wiadomo, ekologia - redukcja CO, NOx, HC.

Druga sonda - jej zasadniczą funkcją jest kontrola sprawności katalizatora (i trochę pierwszej sondy).

Zatem po wywaleniu katalizatora druga sonda zasadniczo nie ma racji bytu.

Oczywiscie w róznych samochodach, rózne sterowniki maja różne strategie działania.
W mojej Prevce ('97) druga sonda została wywalona przez (jak sądzę po fakturze) niemieckie ASO przy okazji zakładania kompletnego nowego wydechu.
I wszystko gra... żadne błędy się nie pojawiają.

Ale fakt że już w Volvo V40 ('00) które zgłaszało błędy obydwu sond, nie dało się załatwić sprawy wymianą piewszej i druga też musiała zostać zmieniona. Po wymianiej prirwszej sondy spaliny nadal nie były OK i Change:) Engine się świecił.

Także moja teza brzmi, że Previa I potrzebuje tylko pierwszej sondy.

Choć wydaje mi się, że roczniki powyżej '95 ? pootrzebują również katalizatora (dla Pana Diagnosty na przeglądzie.... ale wiadomo, jak jest....)

Awatar użytkownika
DarekJ
Previanin
Previanin
Posty: 1639
Rejestracja: wt 30 sie, 2005
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: DarekJ » pt 15 lut, 2013

Mikaell pisze:Zatem po wywaleniu katalizatora druga sonda zasadniczo nie ma racji bytu.
Tak jeśli katalizator to puszka to i sonda II nie ma co robić.
Pierwsza sonda na 4 kabelki, a druga o ile pamiętam na 2 kabelki.

Tomek Kraków
Previanin
Previanin
Posty: 941
Rejestracja: śr 16 sty, 2008
Lokalizacja: Galicja

Post autor: Tomek Kraków » sob 16 lut, 2013

Jeżeli wytniesz sondę 2 to będzie błędnie odczytywał komputer i co dalej to już nie muszę pisać a w wersjach usa sonda. 2 ma cztery piny.

Awatar użytkownika
grzechoo
Previanin
Previanin
Posty: 360
Rejestracja: pn 15 cze, 2009
Lokalizacja: KrakĂłw
Kontakt:

Post autor: grzechoo » pt 29 mar, 2013

jeżeli chodzi o sondy, to raczej polecam dedykowane, denso takie robi i ceny są w miarę przystepne
[you], szukasz nowych czĂŞÂści do Swojej Prevki?
Wal na PW, coÂś wykombinujemy.

preket
Previanin
Previanin
Posty: 31
Rejestracja: pt 29 mar, 2013
Lokalizacja: warszawa
Kontakt:

Post autor: preket » pn 13 maja, 2013

a czy moze ktoś się orientuje czym różni się rura od Prevki do 96 i po 96. Bo jeżeli tylko średnicą rury to troszkę przegięcie bo do Prevki po 96 kosztuje 110zł a do 96r 270zł...

Awatar użytkownika
grzechoo
Previanin
Previanin
Posty: 360
Rejestracja: pn 15 cze, 2009
Lokalizacja: KrakĂłw
Kontakt:

Post autor: grzechoo » sob 18 maja, 2013

Czy już ktoś przechodził w praktyce usunięcie katalizatora i drugiej sondy, bez wizyt w w ASO, wiadomo czy trzeba będzie szukać pomocy speca, aby usunąć drugą sondę z ECU, czy wystarczy ciachnąć i po bólu?
Mój wydech potrzebuje reanimacji, a w zasadzie kompletnej transplantacji i nie wiem czy bawić się w zachowanie oryginału czy zrobić sobie całkiem nowy układ bez kata i sondy?
[you], szukasz nowych czĂŞÂści do Swojej Prevki?
Wal na PW, coÂś wykombinujemy.

Mikaell
Previanin
Previanin
Posty: 157
Rejestracja: ndz 22 lip, 2012
Lokalizacja: MysiadÂło/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Mikaell » sob 18 maja, 2013

Sprawdź listę błędów jakie może wymrugać ECM. Afair nie ma na niej sondy nr 2.
Ergowięc podtrzymuję moją tezę, że można bezkarnie wywalić sonde nr 2.
Ale to rozważanie teoretyczne - być może że w mojej Prevce ASO ingerowało jakoś w soft.
Choć nie chce mi się w to wierzyć.
pozdr
Michał

Awatar użytkownika
grzechoo
Previanin
Previanin
Posty: 360
Rejestracja: pn 15 cze, 2009
Lokalizacja: KrakĂłw
Kontakt:

Post autor: grzechoo » ndz 19 maja, 2013

właśnie sam nie wiem jak to jest, o dziwo mimo że miałem uwaloną drugą sondę, to błędu typowego dla sondy nie było, czasami pojawiał się błąd 25 i 26, czyli uboga lub za bogata mieszanka, ale ponoć na gazie to się zdarza, jednak po założeniu nowej, dedykowanej Denso, błędy dalej się pojawiają, więc sam już nie wiem, nie chcę wywalić kasy na projekt, który może nie spełnić swojej zakładanej funkcji
[you], szukasz nowych czĂŞÂści do Swojej Prevki?
Wal na PW, coÂś wykombinujemy.

Mikaell
Previanin
Previanin
Posty: 157
Rejestracja: ndz 22 lip, 2012
Lokalizacja: MysiadÂło/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Mikaell » pn 20 maja, 2013

Czy dobrze rozumiem, że miałeś sprawną pierwszą sondę i niesprawaną drugą?
I wywalało błedy mieszanki?
I po wymianie drugiej sondy na sprawną przestało?

Awatar użytkownika
grzechoo
Previanin
Previanin
Posty: 360
Rejestracja: pn 15 cze, 2009
Lokalizacja: KrakĂłw
Kontakt:

Post autor: grzechoo » wt 21 maja, 2013

po wymianie dalej się pojawiają, tzn. chyba dwa lub trzy razy od założenia, czyli prawie rok, więc jest progres, bo wcześniej to i dwa razy w tygodniu
[you], szukasz nowych czĂŞÂści do Swojej Prevki?
Wal na PW, coÂś wykombinujemy.

ODPOWIEDZ