Trudności z uruchomieniem silnika

wszystko co dotyczy silnika i jego bliskich okolic.

Moderatorzy: Matka prEvka, galtom, parrot, HOYNA, 0jciec Prezes, Ladapis

elektron
Previanin
Previanin
Posty: 24
Rejestracja: śr 26 cze, 2013
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Trudności z uruchomieniem silnika

Post autor: elektron » śr 03 lip, 2013

Wielki podziw i szacun za fury Hoyna . Estimę widziałem na targach .
Teraz mam problem , silnik nie odpala . Wie ktoś może gdzie można zakupić kopułkę lub cały aparat zapłonowy ?
Ostatnio zmieniony czw 25 lip, 2013 przez elektron, łącznie zmieniany 1 raz.

RUMCAJS
Previanin
Previanin
Posty: 482
Rejestracja: ndz 16 sty, 2011
Lokalizacja: Ludwin

Post autor: RUMCAJS » czw 04 lip, 2013

Kopułkę i palec dostaniesz:
W każdym niemalże sklepie motoryzacyjnym :mrgreen:
Koszt około 80 PLN
Cały aparat szukaj na allegro.
Spróbuj jeszcze zresetować kompa(odłącz akumulator)

elektron
Previanin
Previanin
Posty: 24
Rejestracja: śr 26 cze, 2013
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: elektron » wt 09 lip, 2013

Drodzy Klubowicze - proszę o pomoc w znalezieniu serwisu lub elektryka samochodowego do mojej Previi . Nie pali i świeci się wykrzyknik , wymieniłem kopułkę i palec iskry nadal brak ...

Humek
Previanin
Previanin
Posty: 526
Rejestracja: ndz 16 sty, 2011
Lokalizacja: CiechanĂłw
Kontakt:

Post autor: Humek » wt 09 lip, 2013

bezpieczniki lub może autoalarm odciął zapłon. Tomek Kraków miewał problem z zapłonem i wyszło że ktoś jakieś obejścia robił, dodatkowe blokady. Może pożycz od kogoś cewkę zapłonową, może ktoś założył nie oryginalną i się spaliła.

http://allegro.pl/toyota-previa-cewka-z ... 99107.html
tak powinna wyglądać cewka od Previ
opcja szukaj to skarbnica informacji

elektron
Previanin
Previanin
Posty: 24
Rejestracja: śr 26 cze, 2013
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: elektron » śr 10 lip, 2013

Cewkę sprawdzałem zakładając na wyjściu świecę i po włączeniu zapłonu była iskra a za kopułką nie . Jest jeszcze gdzieś moduł zapłonu , ale gdzie jest nie wiem i jak go sprawdzić ?

Tomek Kraków
Previanin
Previanin
Posty: 942
Rejestracja: śr 16 sty, 2008
Lokalizacja: Galicja

Post autor: Tomek Kraków » śr 10 lip, 2013

Wymień palec rozdzielacza ewentualnie kopułkę ( uszczelkę pod kopułką Koniecznie ).

elektron
Previanin
Previanin
Posty: 24
Rejestracja: śr 26 cze, 2013
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: elektron » czw 11 lip, 2013

Wymieniłem palec i kopułkę , w której dwa styki były wypalone ( całkowity brak słupków stykowych . Ma ktoś biblię do naprawy , proszę o udostępnienie .

[ Dodano: Pią 12 Lip, 2013 ]
Wykryłem problem - ale częściowo . Sprawdziłem jeszcze raz bezpieczniki . I co się okazało - bezpiecznik EFI spalony . Zaświeciły się kontrolki CHECK i OIL LEVEL . Silnik nie pali ...

[ Dodano: Pią 12 Lip, 2013 ]
Po zwarciu TE1 i E1 kontrolka CHECK i OIL LEVEL za swiecą raz razem i póżniej CHECK trzy razy i tak cyklicznie . Wie ktoś może co to znaczy ?

Awatar użytkownika
andzrej_l
-#Team Previa
-#Team Previa
Posty: 2639
Rejestracja: ndz 28 sie, 2005
Lokalizacja: warszawa-ursynów
Kontakt:

Post autor: andzrej_l » śr 17 lip, 2013

W naszych zasobach bibliotecznych forum techniczne kody były podane :mrgreen:
Robimy zlocik czerwiec 2018 :mrgreen:
[scroll]a i tak was lubie[/scroll]
http://bogatyojciec.pl/?A=45810

elektron
Previanin
Previanin
Posty: 24
Rejestracja: śr 26 cze, 2013
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: elektron » śr 24 lip, 2013

Huura ! Koniec awarii ! Cudeńko pali i śmiga . Zamykam temat . :D

Mikaell
Previanin
Previanin
Posty: 157
Rejestracja: ndz 22 lip, 2012
Lokalizacja: MysiadÂło/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Mikaell » śr 24 lip, 2013

Co zanczy koniec awarii? Zamykam.
Samo się naprawiło?
Miłoby chyba było opisać dla nauki innym co było przyczyną i jak zostało naprawione...

Awatar użytkownika
parrot
Previanin
Previanin
Posty: 2353
Rejestracja: ndz 03 lut, 2008
Lokalizacja: Nottingham
Kontakt:

Post autor: parrot » czw 25 lip, 2013

Elektron - Mikaell ma rację, to naprawdę należy do dobrego tonu. Poczuj się wywołany do tablicy.

elektron
Previanin
Previanin
Posty: 24
Rejestracja: śr 26 cze, 2013
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: elektron » czw 25 lip, 2013

No więc , było to tak : nie mogąc dać rady sam i przy pomocy klubowiczów udałem się do servisu gdzie naprawiono pojazd. Przyczyną była niesprawna instalacja elektryczna.

ODPOWIEDZ