problem ze skrzynią

Wszystko co dotyczy normalnej skrzyni i wersji z pogrzebaczem.

Moderatorzy: Matka prEvka, galtom, parrot, HOYNA, 0jciec Prezes, Ladapis

Maxiek
Previanin
Previanin
Posty: 44
Rejestracja: ndz 21 wrz, 2008
Lokalizacja: Krzeszowice k/Krakowa
Kontakt:

problem ze skrzynią

Post autor: Maxiek » śr 21 lip, 2010

od jakiegoś czasu mam problem (tak mi się wydaje) ze skrzynią biegów. a mianowicie strasznie ciężko wchodzą mi biegi czasami. Czy to jest we wszystkich prevkowych manualach, czy coś mi zaczyna padać?
Previa '96 z gazem (juÂż wÂłasna :D)
Daihatsu Feroza '89 (http://www.autocentrum.pl/awc/maxiek/da ... roza-1989/)

Awatar użytkownika
DarekJ
Previanin
Previanin
Posty: 1639
Rejestracja: wt 30 sie, 2005
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: DarekJ » śr 21 lip, 2010

NIe raczej lekko powinny wchodzić. Dolej oleju do skrzyni i zobacz jak wygląda połączenie lewarka ze skrzynią, może być po prostu zafajdane.


To na początek. I może wystarczy :shock:

Awatar użytkownika
Bolek
Previanin
Previanin
Posty: 1723
Rejestracja: wt 04 lip, 2006
Lokalizacja: PrzemyÂśl
Kontakt:

Post autor: Bolek » śr 21 lip, 2010

"Cięzki" wsteczny to w sumie norma ale biegi do przodu powinny wchodzić luźno.
Bolek :)

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » śr 21 lip, 2010

Moze to kwestia zuzytego sprzegla i doscisku (oraz oleju)?
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Maxiek
Previanin
Previanin
Posty: 44
Rejestracja: ndz 21 wrz, 2008
Lokalizacja: Krzeszowice k/Krakowa
Kontakt:

Post autor: Maxiek » czw 22 lip, 2010

sprzęgło i docisk były wymienione przy okazji prac z silnikiem. zauważyłem taką rzecz: przy prędkości do 90km/h piąty bieg wchodzi bez jakiś większych problemów; natomiast gdy chcę wrzucić 5 przy ponad 100-110, to muszę pchać ile siły w ręce... o co tu kurna chodzi?? :?
Previa '96 z gazem (juÂż wÂłasna :D)
Daihatsu Feroza '89 (http://www.autocentrum.pl/awc/maxiek/da ... roza-1989/)

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » czw 22 lip, 2010

Moze synchronizatory sie koncza?
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Maxiek
Previanin
Previanin
Posty: 44
Rejestracja: ndz 21 wrz, 2008
Lokalizacja: Krzeszowice k/Krakowa
Kontakt:

Post autor: Maxiek » pt 23 lip, 2010

kurde... czyli trzeba jechać żeby wszystko sprawdzili... :| może znajdą przyczynę...

[ Dodano: Pią 23 Lip, 2010 ]
a tak przy okazji, jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni?
Previa '96 z gazem (juÂż wÂłasna :D)
Daihatsu Feroza '89 (http://www.autocentrum.pl/awc/maxiek/da ... roza-1989/)

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » pt 23 lip, 2010

Bagnetem pod fotelem kierowcy - ten drugi, bardziej z prawej :-)
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Maxiek
Previanin
Previanin
Posty: 44
Rejestracja: ndz 21 wrz, 2008
Lokalizacja: Krzeszowice k/Krakowa
Kontakt:

Post autor: Maxiek » pt 23 lip, 2010

hmm nie ma? :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Previa '96 z gazem (juÂż wÂłasna :D)
Daihatsu Feroza '89 (http://www.autocentrum.pl/awc/maxiek/da ... roza-1989/)

Awatar użytkownika
Marek Milde
Previanin
Previanin
Posty: 213
Rejestracja: pn 28 sie, 2006
Lokalizacja: ToruĂą
Kontakt:

Post autor: Marek Milde » pt 23 lip, 2010

Ty ten bagnet to jest w automatach.
Gold Limited Edition

Awatar użytkownika
Bolek
Previanin
Previanin
Posty: 1723
Rejestracja: wt 04 lip, 2006
Lokalizacja: PrzemyÂśl
Kontakt:

Post autor: Bolek » pt 23 lip, 2010

Maxiek, Prevka zjadła Ci bagnet :shock: :P
Bolek :)

Maxiek
Previanin
Previanin
Posty: 44
Rejestracja: ndz 21 wrz, 2008
Lokalizacja: Krzeszowice k/Krakowa
Kontakt:

Post autor: Maxiek » pt 23 lip, 2010

no zjadła... to chyba wtedy co mi paliwa zaczęło brakować :P to sobie bagnecik pociągnęła :D a tak serio, to jak w takim razie sprawdzić ten poziom oleju?
Previa '96 z gazem (juÂż wÂłasna :D)
Daihatsu Feroza '89 (http://www.autocentrum.pl/awc/maxiek/da ... roza-1989/)

Awatar użytkownika
Bolek
Previanin
Previanin
Posty: 1723
Rejestracja: wt 04 lip, 2006
Lokalizacja: PrzemyÂśl
Kontakt:

Post autor: Bolek » sob 24 lip, 2010

Maxiek pisze:a tak serio, to jak w takim razie sprawdzić ten poziom oleju?
I to jest pytanie szekspirowskie jak dla mnie :P a tak serio to jak nie ma bagneta to nie wiem :|
Bolek :)

Maxiek
Previanin
Previanin
Posty: 44
Rejestracja: ndz 21 wrz, 2008
Lokalizacja: Krzeszowice k/Krakowa
Kontakt:

Post autor: Maxiek » sob 24 lip, 2010

a może coś Prezesostwo będzie wiedziało? :| a tak na marginesie, to ten warsztat w krakowie w hucie jeszcze działa (ten co właściciel też ma prevkę)? ;) bo może oni by coś pomogli?

[ Dodano: Sob 24 Lip, 2010 ]
tzn chyba w hucie ;P
Previa '96 z gazem (juÂż wÂłasna :D)
Daihatsu Feroza '89 (http://www.autocentrum.pl/awc/maxiek/da ... roza-1989/)

Pyku
Previanin
Previanin
Posty: 156
Rejestracja: ndz 18 sty, 2009
Lokalizacja: GĂłra Kalwaria
Kontakt:

Post autor: Pyku » sob 24 lip, 2010

No to trzeba się wczołgać pod autko(kanał mile widziany),znaleźć skrzynię biegów :mrgreen: ,a na niej dwa korki-jeden spustowy na dole,a drugi z boku,wlewowy i ten odkręcić(autko musi stać równiutko),jeśli się delikatnie przelewa olej,to jest ok,jeśli nie ,to trzeba dolać,aż się będzie ulewało lub przy okazji wymienić całość na świeży.

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » ndz 25 lip, 2010

To jestem zaskoczony, ze w manualu nie ma jak sprawdzic poziomu oleju... sorry... myslalem, ze to standard.
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Awatar użytkownika
DarekJ
Previanin
Previanin
Posty: 1639
Rejestracja: wt 30 sie, 2005
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: DarekJ » pn 26 lip, 2010

Pamiętam z przed laty ,że uzupełniali mi olej w skrzyni - manual, od spodu po prawej stronie, ale zabij nie powiem nic więcej :shock: :mrgreen:

ODPOWIEDZ