skrzynia chyba pada

Wszystko co dotyczy normalnej skrzyni i wersji z pogrzebaczem.

Moderatorzy: Matka prEvka, galtom, parrot, HOYNA, 0jciec Prezes, Ladapis

Polima
Previanin
Previanin
Posty: 182
Rejestracja: czw 04 lut, 2010
Lokalizacja: Jelenia GĂłra
Kontakt:

skrzynia chyba pada

Post autor: Polima » pn 20 gru, 2010

Witam.
Mam taki problem. Ostatnio zaczęła mi skrzynia szarpać ( automatyczna ). jak jadę równo to co chwila przełącza na niższy bieg ( wyższe obroty ) by po chwili wrócić na normalne. Tak ostatnio zaczęło się robić coraz częściej. Jak dodaje lekko gazu to od razu wskakuje na niższy bieg, ale podczas równej jazdy sama przełącza bieg i szarpie mi samochodem. Czy to oznacza, że skrzynię mam już do wymiany?
Obrazek

Tomek Kraków
Previanin
Previanin
Posty: 943
Rejestracja: śr 16 sty, 2008
Lokalizacja: Galicja

Post autor: Tomek Kraków » pn 20 gru, 2010

Czy sprawdzałeś poziom oleju w skrzyni , kiedy wymieniany olej i filtr , jeżeli nic się nie będzie dało zrobić to ja mam skrzynię automatyczną na zbyciu .

Polima
Previanin
Previanin
Posty: 182
Rejestracja: czw 04 lut, 2010
Lokalizacja: Jelenia GĂłra
Kontakt:

Post autor: Polima » pn 20 gru, 2010

Właśnie myślałem o oleju. Spróbuję, tylko nie mam kanału. Czy bez kanału jest to wykonalne?
Obrazek

Awatar użytkownika
tytoos
Previanin
Previanin
Posty: 207
Rejestracja: pt 07 paź, 2005
Lokalizacja: Warszawa - MokotĂłw
Kontakt:

Post autor: tytoos » wt 21 gru, 2010

bagnet do oleju od skrzyni masz pod fotelem kierowcy
pzdr, Tytus
Obrazek

Polima
Previanin
Previanin
Posty: 182
Rejestracja: czw 04 lut, 2010
Lokalizacja: Jelenia GĂłra
Kontakt:

Post autor: Polima » wt 21 gru, 2010

Zgadza się, ale jak spuścić olej od dołu i jak dostać się do filtra.
Obrazek

Awatar użytkownika
SiO2
Previanin
Previanin
Posty: 785
Rejestracja: sob 21 paź, 2006
Lokalizacja: ÂŁĂłdÂź
Kontakt:

Post autor: SiO2 » wt 21 gru, 2010

.......się da bez kanału, ale raczej samochodzik trzeba trochę podnieść, coby dostać się do filtra paliwa który jest ciupinkę schowany - wkręcony od przodu samochodu w blok silnika...., na olej potrzebna jest duża micha - mnie przelało dziesięciolitrowe nacznie i miałem dodatkową robotę.........korek jest w misce....ja robiłem to na najeździe....
[you] wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, zdrowia, kasy....i czego tam jeszcze Ci potrzeba.....2012 r

Polima
Previanin
Previanin
Posty: 182
Rejestracja: czw 04 lut, 2010
Lokalizacja: Jelenia GĂłra
Kontakt:

Post autor: Polima » wt 21 gru, 2010

Dzięki Sio2, ale czy ty piszesz o wymianie oleju w skrzyni biegów automacie? Bo jak piszesz o 10 litrach to trochę dziwne.
Obrazek

Awatar użytkownika
SiO2
Previanin
Previanin
Posty: 785
Rejestracja: sob 21 paź, 2006
Lokalizacja: ÂŁĂłdÂź
Kontakt:

Post autor: SiO2 » wt 21 gru, 2010

........
Polima pisze: Bo jak piszesz o 10 litrach to trochę dziwne.
....pewnie, że dziwne, przepraszam..........bo to o olejku z silnika napisałem, a co do skrzyni automatycznej to nie wymieniałem i raczej to jakieś sztuki trzeba robić coby potem większej kasy nie wydać....jakaś częściowa dynamiczna wymiana o ile pamiętam z Forum, lepiej się w te posty o wymianie oleju w skrzyni zagłębić, bo inaczej to rozbiórka i czyszczenie wszystkiego co jest w skrzyni....., a to koszty ponoć okrutne.........
[you] wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, zdrowia, kasy....i czego tam jeszcze Ci potrzeba.....2012 r

Awatar użytkownika
Bolek
Previanin
Previanin
Posty: 1723
Rejestracja: wt 04 lip, 2006
Lokalizacja: PrzemyÂśl
Kontakt:

Post autor: Bolek » wt 21 gru, 2010

Polima pisze:Właśnie myślałem o oleju. Spróbuję, tylko nie mam kanału. Czy bez kanału jest to wykonalne?
Uwaga !!! Przy wymianie w prevce trzeba to robić na raty. Po wymianie takiej jak sie to robi przy silniku jest bardzo duże ryzyko zapchania syfem kanalików a to oznacza wymianę skrzyni. Z tego co mi mówil Prezes (wymieniał mi oleum w skrzyni) ryzyko padu nawet jak się to zrobi dobrze jest i tak duże. Szczególnie jak nie wiadomo kiedy olej był zmieniany wcześniej.
Bolek :)

Polima
Previanin
Previanin
Posty: 182
Rejestracja: czw 04 lut, 2010
Lokalizacja: Jelenia GĂłra
Kontakt:

Post autor: Polima » wt 21 gru, 2010

Dzisiaj sprawdziłem stan oleju na włączonym silniku, ale stan jest dobry. Przed tym trzecim wycięciem licząc od końca bagnetu. Nie mniej jednak dolałem jakieś 100ml. Pojechałem na jazdę próbną i albo jest trochę lepiej albo mi się tylko wydaje. Nadmieniam, że olej na bagnecie jest cały czarny.
A i jeszcze jedno gdzie mogę kupić uszczelkę pod dekiel od skrzyni?

[ Dodano: Sro 22 Gru, 2010 ]
Czy ktoś zna wymiary uszczelki pod miskę do skrzyni automatycznej? Muszę zrobić sam z korka bo nie mogę dostać? Ewentualnie gdzie mogę znaleźć te wymiary
Obrazek

Tomek Kraków
Previanin
Previanin
Posty: 943
Rejestracja: śr 16 sty, 2008
Lokalizacja: Galicja

Post autor: Tomek Kraków » śr 22 gru, 2010

Wydaje mi się że olej w skrzy ni nie powinien być czarny!

Tomekgniezno
Previanin
Previanin
Posty: 187
Rejestracja: pn 14 cze, 2010
Lokalizacja: Gniezno
Kontakt:

Post autor: Tomekgniezno » śr 22 gru, 2010

Najlepiej dociąć według starej ,można użyć też gumy olejoodpornej .

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » czw 23 gru, 2010

Jak czarny tzn., ze jest tam juz od miliona lat :-(
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Polima
Previanin
Previanin
Posty: 182
Rejestracja: czw 04 lut, 2010
Lokalizacja: Jelenia GĂłra
Kontakt:

Post autor: Polima » czw 23 gru, 2010

Kupiłem taką płytę z korka grubości 7 mm i wielkości 50 cm x 80 cm. Będę docinał uszczelkę z tego. Mam nadzieję, że wyjdzie. Ustaliłem wymiary uszczelki 0,76x32x24 cm.

[ Dodano: Czw 23 Gru, 2010 ]
W końcu wymieniłem ten olej i wyczyściłem filtr. Trochę kombinowania, tym bardziej, że bez kanału. Zrobiłem jazdę próbną i na razie chyba jest OK. Nawet jakby było trochę ciszej. Zobaczymy jak będzie w codziennej eksploatacji. Zobaczymy też jak długo wytrzyma ta uszczelka z korka.
Obrazek

Awatar użytkownika
Marek Milde
Previanin
Previanin
Posty: 213
Rejestracja: pn 28 sie, 2006
Lokalizacja: ToruĂą
Kontakt:

Post autor: Marek Milde » pt 24 gru, 2010

Wytrzyma ja zrobiłem tak samo trzy lata temu i jak pamiętam wycinałem uszczelkę pod filt.
Gold Limited Edition

Polima
Previanin
Previanin
Posty: 182
Rejestracja: czw 04 lut, 2010
Lokalizacja: Jelenia GĂłra
Kontakt:

Post autor: Polima » pt 24 gru, 2010

No cóż po wymianie oleju jest nieznacznie lepiej. Ciszej chodzi, rzadziej szarpie ale SZARPIE. Mam nadzieję, że do wiosny dojeżdżę na tej skrzyni. Może w między czasie awaria się sama usunie?
Obrazek

Flipper

Post autor: Flipper » wt 18 paź, 2011

Dość stary temat ale może nic się nie zmieniło z tą skrzynią.Jeśli tak to sprawdź to co było u mnie przyczyną awarii skrzyni czyli linka wychodząca ze skrzyni biegów połączona z przepustnicą. U mnie były podobne objawy czyli przy przyspieszaniu w okolicach 4 tys obrotów skrzynia potrafiła zredukować bieg i ciągnąć obroty do końca.Oczywiście nie sama linka była przyczyną tylko jej zerwanie się :]

ODPOWIEDZ