części do klimatyzacji

Wszystko co dotyczy klimy, ogrzewania i nawiewów.

Moderatorzy: Matka prEvka, galtom, parrot, HOYNA, 0jciec Prezes, Ladapis

Awatar użytkownika
jarek65
Previanin
Previanin
Posty: 60
Rejestracja: wt 10 lut, 2009
Lokalizacja: JasÂło
Kontakt:

części do klimatyzacji

Post autor: jarek65 » śr 13 maja, 2009

Witam ... moja previa jest samochodem z klimatyzacją ... ale niestety tylko w papierach - otóż są w niej wszystkie rurki ... na desce suwaki i wyłączniki .. a pod maską niestety pustka ... - czarna dziura ... tzn żadnych elementów typu skraplacz .. chłodnica ... proszę o podpowiedź co właściwie mi brakuje ... a dokładnie co mam dokupić by móc sie przeziębić latem - nie mam jak sprawdzić w innej Previi .. bo na podkarpaciu ich nie za wiele - (choć dzis w Rzeszowie widziałem dwie ... niestety w przelocie) - jeżeli ktoś ma do sprzedania takie części to prosze o kontakt - poza tym mam jeszcze jeden problem ... podczas jazdy wyczuwam regularne drgania .. przenoszone w równych krótkich odstępach czasu i zastanawiam się czy to nie wina tego właśnie że brak tych części klimy - ża samochód przez ich brak jest nie wyważony .. może się mylę ... może to wał przedni .. - może ktoś ma podobny problem .... - pozdrawiam wszystkich "jajcarzy"

lewski

Post autor: lewski » śr 13 maja, 2009

nie pamiętam od którego rocznika był nowy gaz
bo na stary gaz to raczej nieopłacalne i ciężko dostać :(

Awatar użytkownika
Bolek
Previanin
Previanin
Posty: 1723
Rejestracja: wt 04 lip, 2006
Lokalizacja: PrzemyÂśl
Kontakt:

Post autor: Bolek » czw 14 maja, 2009

Jak chcesz porównać to kiedyś możemy się spotkać w Rzeszowie. Często tam jeżdże. Tyle że ja mam wersję S/C 4x4 z klimą dwustrefową i nie wiem czy u Ciebie będzie tak samo.
Bolek :)

Awatar użytkownika
komboj
Previanin
Previanin
Posty: 259
Rejestracja: czw 08 lis, 2007
Lokalizacja: Kostrzyn nad OdrÂą
Kontakt:

Post autor: komboj » czw 14 maja, 2009

Previe do roku 1995 mają instalacje na stary freon,można go jeszcze zdobyc,ale drogo.Po 95 r.klimy chodzą już na bardziej nowoczesnym czynniku.

Awatar użytkownika
parrot
Previanin
Previanin
Posty: 2353
Rejestracja: ndz 03 lut, 2008
Lokalizacja: Nottingham
Kontakt:

Post autor: parrot » sob 16 maja, 2009

komboj pisze:stary freon,można go jeszcze zdobyc,ale drogo
A ja dziś byłem zrobić przegląd mojej klimki (`93), tak na wszelki wypadek - i wydawało mi się też, że wydajność jakby ciut spadła...
Uzupełnienie czynnika (stary!) + dezynfekcja/odgrzybianie + zabarwienie w celu późniejszego ewentualnego sprawdzania szczelności - 190PLN;

Sonda pokazała minimalną temperaturę +3,5 stopnia u wylotu z kratki :)

Awatar użytkownika
kmc
Previanin
Previanin
Posty: 22
Rejestracja: wt 14 lip, 2009
Lokalizacja: PÂłock
Kontakt:

Post autor: kmc » pn 20 lip, 2009

komboj pisze:Previe do roku 1995 mają instalacje na stary freon,można go jeszcze zdobyc,ale drogo.Po 95 r.klimy chodzą już na bardziej nowoczesnym czynniku.
Jest bardzo latwy do zdobycia :-) R12, wszystkie chlodnie przemyslowe na tym chodza, polecam wiec, zamiast serwisu sutoklimy, poszukac firmy naprawiajacej lodowki, klimatyzacje i agregaty chlodnicze. Za dokladne sprawdzenie i osuszenie ukladu - pompa prozniowa - oraz nabicie zaplacilem 100zł.
Pry okazji info do previ z 92 roku z klima jednostrefowa jest 900-1000g czynnika.

pozdrawiam
Krzysztof M. Ciesielski PÂłock
www.kmciesielski.pl

Awatar użytkownika
komboj
Previanin
Previanin
Posty: 259
Rejestracja: czw 08 lis, 2007
Lokalizacja: Kostrzyn nad OdrÂą
Kontakt:

Post autor: komboj » pt 24 lip, 2009

No k..wa!!! mnie rok temu za to samo 300 skasowali :shock:
Ostatnio zmieniony pt 24 lip, 2009 przez komboj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
astrogoth
Previanin
Previanin
Posty: 1888
Rejestracja: pt 29 lut, 2008
Lokalizacja: Tczew
Kontakt:

Post autor: astrogoth » pn 27 lip, 2009

Mnie tez skazuja trzysta ale jeszcze wchodzi troche roboty dodatkowej, sprawdzanie szczelnosci wymiana osuszacza.
Jestem synem mego ojca
jestem ojcem mego syna.
KaÂżdy z nas osobno wziĂŞty
ca³¹ resztê przypomina.

Nie potrafiê siê odró¿niÌ
od swej wÂłasnej jego twarzy
chociaÂż twarz zupeÂłnie inna
moÂże czasem mi siĂŞ marzy

jpawlas
Previanin
Previanin
Posty: 109
Rejestracja: wt 05 wrz, 2006
Lokalizacja: Stargard Szcz
Kontakt:

Previa ;93

Post autor: jpawlas » wt 28 lip, 2009

Wczoraj mnie skasował na 300,- za "nabicie" instalacji specyfikiem R413A - zamiennik dla R12, którego już nie można stosować. Jest drogi, facet mówił o 200,- za 1 kg. Zrobiła mi to mała firma servisująca chłodziarki.
jpawlas

Awatar użytkownika
zielony92
Previanin
Previanin
Posty: 161
Rejestracja: pt 21 mar, 2008
Lokalizacja: wĂłlka zrĂŞczycka/koÂło Krakowa
Kontakt:

Post autor: zielony92 » wt 28 lip, 2009

Jakiś czas temu byłem u fachowca sprawdzić szczelnośc i nabić klime,pan( bardzo miły)szybko podpioł manometr do układu-a tam "o" atmosfer! Nabił mi (znaczy Prevce) 15 atmosfer azotu i kazał przyjechać jutro aby sprawdzić czy ubyło,abym przez przypadek nie załączył w tym czasie klimy powiedział że odepnie mi kostke przy kompresorze.I odpioł ! Previe muliło,pan odpioł kostke ale przy komresorze S\C : :!: : (po dojechaniu do domu wpiołem sobie).Teraz wiem jak się śmiga zwykłymi Previami :lol: :lol:

lewski

Post autor: lewski » wt 28 lip, 2009

zielony92 pisze:Previe muliło,pan odpioł kostke ale przy komresorze S\C
to dobrze że nic innego :mrgreen:
trza patrzeć im na ręce :twisted:

magnat
Previanin
Previanin
Posty: 98
Rejestracja: ndz 08 mar, 2009
Lokalizacja: D¡BROWA GÓRNICZA
Kontakt:

Post autor: magnat » śr 29 lip, 2009

Ja ostatnio robiłem klimę kompresor ,nabicie ,auto klimie gość mi załadował nowy czynnik za 150 zeta + dezynfekcja.Byłem u poprawki bo mi puściło na rurce . Chyba sie do tego przyczyniłem bo uderzyłem deską od kanału w nią .
Pozdrawiam

humek

Post autor: humek » śr 29 lip, 2009

ja za sprawdzenie, nabicie klimy w Reno Scenik ciotecznej bratowej zapłaciłem 100zł. Gość ma roboty w ogrom... wszystko na zapisy.Ludków co robi klimę jest u mnie chyba 3. Zakład który mi nabijał klimę nabija klimy przemysłowe i agregaty na naczepach. Prowadzi także wynajem przyczepek-chłodni na wesela i imprezy okolicznościowe pod napięcie 230 i te na tak zwaną siłę...

Awatar użytkownika
astrogoth
Previanin
Previanin
Posty: 1888
Rejestracja: pt 29 lut, 2008
Lokalizacja: Tczew
Kontakt:

Post autor: astrogoth » wt 04 sie, 2009

Tak z ciekawosci, czytam sobie wlasnie wiecej na temat klimatyzacji, bo zastanawia mnie ile trzeba czynika u nas nabic w tych naszych autkach, na kompie u klimaciarza wyszlo ze w naszych prevkach jest kilka instalacji i czynnika nabija sie od 600 do 1150g w zaleznosci od instalacji.
Po drugie jakie sa obcje na uszczelnianie chlodnicy klimatyzacji, mam w dwoch miejscach wyciek i czy jest sens ja lutowac, czy lepiej kupic uzywke sprawna czy calkiem nowa (strasznie droga zreszta).
No i trzecie, czy ewentualnie ktos z szanownych klubowiczow posiada sprawna chlodnice klimatyzacji i chce ja innemu klubowiczowi sprzedac ???

A i jeszcze ostatnie, czy normalne jest zeby klima po wlaczeniu na maksa na nawiewach od strony kierowcy mrozila tak ze mozna kostki lodu sobie robic zas od strony pasazera zwyczajnie chlodzi. Dziala ale w porownaniu do strony kierowcy to chlodzi.
Jestem synem mego ojca
jestem ojcem mego syna.
KaÂżdy z nas osobno wziĂŞty
ca³¹ resztê przypomina.

Nie potrafiê siê odró¿niÌ
od swej wÂłasnej jego twarzy
chociaÂż twarz zupeÂłnie inna
moÂże czasem mi siĂŞ marzy

Awatar użytkownika
Bolek
Previanin
Previanin
Posty: 1723
Rejestracja: wt 04 lip, 2006
Lokalizacja: PrzemyÂśl
Kontakt:

Post autor: Bolek » wt 11 sie, 2009

astrogoth pisze:A i jeszcze ostatnie, czy normalne jest zeby klima po wlaczeniu na maksa na nawiewach od strony kierowcy mrozila tak ze mozna kostki lodu sobie robic zas od strony pasazera zwyczajnie chlodzi. Dziala ale w porownaniu do strony kierowcy to chlodzi.
Może masz jakąś dziurę w doprowadzeniu i bierze z jednej strony powietrze z zewnątrz ?
Bolek :)

Awatar użytkownika
astrogoth
Previanin
Previanin
Posty: 1888
Rejestracja: pt 29 lut, 2008
Lokalizacja: Tczew
Kontakt:

Post autor: astrogoth » wt 11 sie, 2009

Bedzie sprawdzane, ale dopiero jak dorwe ta pierdolona chlodnice.
Jestem synem mego ojca
jestem ojcem mego syna.
KaÂżdy z nas osobno wziĂŞty
ca³¹ resztê przypomina.

Nie potrafiê siê odró¿niÌ
od swej wÂłasnej jego twarzy
chociaÂż twarz zupeÂłnie inna
moÂże czasem mi siĂŞ marzy

Awatar użytkownika
Bolek
Previanin
Previanin
Posty: 1723
Rejestracja: wt 04 lip, 2006
Lokalizacja: PrzemyÂśl
Kontakt:

Post autor: Bolek » wt 11 sie, 2009

astrogoth, ćśśśś żeby Cie pocieszyć chyba tez mnie czeka zakup chłodnicy. Chyba że pomoże dokładne umycie.
Bolek :)

Awatar użytkownika
astrogoth
Previanin
Previanin
Posty: 1888
Rejestracja: pt 29 lut, 2008
Lokalizacja: Tczew
Kontakt:

Post autor: astrogoth » wt 11 sie, 2009

Ja mam nieszczelnosci wiec juz nie ma co myc :)... A jesli chodzi o chlodnice to wylukaj dokladnie jaka masz, bo sa dwa rodzaje z mocowaniami u gory, dostepnosc wieksza ale sama chlodnica drozsza i druga szersza ale za to tanszsa i niestety dostepnosc gorsza. Polcar moze bedzie miec za dwa tygodnie.
Jestem synem mego ojca
jestem ojcem mego syna.
KaÂżdy z nas osobno wziĂŞty
ca³¹ resztê przypomina.

Nie potrafiê siê odró¿niÌ
od swej wÂłasnej jego twarzy
chociaÂż twarz zupeÂłnie inna
moÂże czasem mi siĂŞ marzy

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » wt 11 sie, 2009

Dawno temu mojemu Tacie puscila chlodnica w Toyocie Corolli (1.3 Xli). Nie bylo wtedy allegro, Toyota byla jeszcze mniej popularna i okazalo sie, ze trzeba kupic nowa chlodnice w ASO za jakies kosmiczne pieniadze czyli zupelnie nie oplacalna do kupienia.
Tata podjechal do malego warsztatu naprawiajacego chlodnice i spytal o moziwosci naprawy i tu sie okazalo, zo choc faktycznie lutowac nie ma co, bo za chwile dzura bedzie 5 cm dalej to Pan powiedzial, ze on taka chlodnice (o wymiarach, pojemnosci i paramterach) moze spokojnie zrobic (za 1/10 lub mniej ceny nowej w ASO). I faktycznie chlop zrobil chlodnice i auto dalej spokojnie jedzilo.

Moze popytaj u prawidziwych fachowcow od chlodnic - teraz faktycznie wszyscy tylko wymieniaja w autach czesci i jak na zachodzi coraz mniej jest miejsc gdzie cos moze naprawic a nie wymienic.
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Awatar użytkownika
astrogoth
Previanin
Previanin
Posty: 1888
Rejestracja: pt 29 lut, 2008
Lokalizacja: Tczew
Kontakt:

Post autor: astrogoth » wt 11 sie, 2009

znajdz prawdziwego fachowca od czegos teraz... w dzisiejszych czasach warsztaty kupuja urzadzenia ktore mysla za nich a oni potrafia jedynie srubki odkrecac.
Jestem synem mego ojca
jestem ojcem mego syna.
KaÂżdy z nas osobno wziĂŞty
ca³¹ resztê przypomina.

Nie potrafiê siê odró¿niÌ
od swej wÂłasnej jego twarzy
chociaÂż twarz zupeÂłnie inna
moÂże czasem mi siĂŞ marzy

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » śr 12 sie, 2009

Sprobuje sie dowiedziec czy ten warsztat u nas jeszcze jest - zakladam, ze masz chlodnice do klimy taka jak ja :-) wiec wzor by byl...
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Awatar użytkownika
astrogoth
Previanin
Previanin
Posty: 1888
Rejestracja: pt 29 lut, 2008
Lokalizacja: Tczew
Kontakt:

Post autor: astrogoth » sob 15 sie, 2009

galtom pisze:Sprobuje sie dowiedziec czy ten warsztat u nas jeszcze jest - zakladam, ze masz chlodnice do klimy taka jak ja :-) wiec wzor by byl...
w naszych prevkach sa zasadniczo dwa skraplacze, jeden ma szerokosc bodaj 16 a drugi 21mm, ja mam ta szersza.

pozdrawiam z lublina. wlasnie ide spac ...
Jestem synem mego ojca
jestem ojcem mego syna.
KaÂżdy z nas osobno wziĂŞty
ca³¹ resztê przypomina.

Nie potrafiê siê odró¿niÌ
od swej wÂłasnej jego twarzy
chociaÂż twarz zupeÂłnie inna
moÂże czasem mi siĂŞ marzy

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » sob 15 sie, 2009

Musisz poczekac do wtroku - jestem bez szans na podjechanie do tej czesci miasta chwilio (zaraz wyjezdzam do Danii)
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

ODPOWIEDZ