klimatyzacja

Wszystko co dotyczy klimy, ogrzewania i nawiewów.

Moderatorzy: Matka prEvka, galtom, parrot, HOYNA, 0jciec Prezes, Ladapis

magnat
Previanin
Previanin
Posty: 93
Rejestracja: ndz 08 mar, 2009
Lokalizacja: D¡BROWA GÓRNICZA
Kontakt:

klimatyzacja

Post autor: magnat » śr 17 cze, 2009

Wiam wszystkich Prewomaniaków
Może ktoś mi podpowie co jest przyczyną nie schodzenioa z obrotów silnika po włączeniu klimatyzacji. Chyba tam działa jakieś podciśnienie ? ale tych przewodów jest tyle że nie moge dojść do tego który jest od czego. A może to coś innego ?
Pozdrawiam

lewski

Post autor: lewski » śr 17 cze, 2009

może musi trochę popracować
by się ustabilizować - schłodzić
tylko jak długo pracuje :?:

Awatar użytkownika
Bolek
Previanin
Previanin
Posty: 1723
Rejestracja: wt 04 lip, 2006
Lokalizacja: PrzemyÂśl
Kontakt:

Post autor: Bolek » śr 17 cze, 2009

A klima chłodzi ? i czy słyszysz jak się agregat włącza ?
Bolek :)

jpawlas
Previanin
Previanin
Posty: 109
Rejestracja: wt 05 wrz, 2006
Lokalizacja: Stargard Szcz
Kontakt:

Zasilanie jest a klima nie działa.

Post autor: jpawlas » śr 17 cze, 2009

Ja mam tak, że włączam przycisk klimy, kontrolka zapala się (jest zasilanie), ale klima nie działa (nie słychać jej). Dodam, że nawiew jest włączony - musi być, o tej zależności wiem.
Czy jest coś jeszcze, co może wyłączać obwód klimy?
jpawlas

magnat
Previanin
Previanin
Posty: 93
Rejestracja: ndz 08 mar, 2009
Lokalizacja: D¡BROWA GÓRNICZA
Kontakt:

Post autor: magnat » śr 17 cze, 2009

Byłem ją nabić dziś . Klima chodzi słychać jak się załącza . Wchdzi na 2000 obr. i tak zostaje .Gość od klimy powiedział aby podjechać to ją przepcha bo dawno nie była używana i prawie w ogóle nie chłodzi .Może to pomoże ?Zobaczę w piątek . Dam oczywiście znać .
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bolek
Previanin
Previanin
Posty: 1723
Rejestracja: wt 04 lip, 2006
Lokalizacja: PrzemyÂśl
Kontakt:

Post autor: Bolek » śr 17 cze, 2009

jpawlas pisze:Czy jest coś jeszcze, co może wyłączać obwód klimy?
Najprawdopodobniej dziura w układzie. Bez czynnika chłodzącego zapala się tylko kontrolka i nic więcej się nie dzieje ;)
Bolek :)

lewski

Post autor: lewski » czw 18 cze, 2009

Bolek pisze:nic więcej się nie dzieje ;)
to by silnika nie obciążało

Awatar użytkownika
Bolek
Previanin
Previanin
Posty: 1723
Rejestracja: wt 04 lip, 2006
Lokalizacja: PrzemyÂśl
Kontakt:

Post autor: Bolek » czw 18 cze, 2009

lewski pisze:to by silnika nie obciążało
U jpawlas, z tego co zrozumiałem właśnie nie obciąża.... :)
Bolek :)

jpawlas
Previanin
Previanin
Posty: 109
Rejestracja: wt 05 wrz, 2006
Lokalizacja: Stargard Szcz
Kontakt:

Post autor: jpawlas » pt 19 cze, 2009

Właśnie nie obciąża silnika.
W normalnej sytuacji, na jałowym biegu silnika, włączenie klimy powodowało wzrost obrotów silnika z ok 850 na, chyba, 1200. Poza tym wyraźnie jest słychać pracę "agregatu".
W tej chwili włączenie klimy nie powoduje żadnej reakcji - kontrolka zapala się ale jest zero reakcji, również lodóweczka nie reaguje. Gdzie ja teraz będę piwko schładzał?
jpawlas

Awatar użytkownika
andzrej_l
-#Team Previa
-#Team Previa
Posty: 2637
Rejestracja: ndz 28 sie, 2005
Lokalizacja: warszawa-ursynów
Kontakt:

Post autor: andzrej_l » pt 19 cze, 2009

Obiawem takiego działania może być brak czynika albo mała ilość lub elektro-sprzęgło padło :roll: i tak do klimatyzacji cza podjechać :( :wink: :mrgreen:
Robimy zlocik czerwiec 2018 :mrgreen:
[scroll]a i tak was lubie[/scroll]
http://bogatyojciec.pl/?A=45810

Awatar użytkownika
Bolek
Previanin
Previanin
Posty: 1723
Rejestracja: wt 04 lip, 2006
Lokalizacja: PrzemyÂśl
Kontakt:

Post autor: Bolek » pt 19 cze, 2009

Niech sprawdzą przed nabijaniem czynnika szczelność ciśnieniowo.
Bolek :)

magnat
Previanin
Previanin
Posty: 93
Rejestracja: ndz 08 mar, 2009
Lokalizacja: D¡BROWA GÓRNICZA
Kontakt:

Post autor: magnat » pt 19 cze, 2009

Właśnie jak napisał Andrzej , u mnie wlaśnie padło łożysko sprzęgła przy sprężarce tylko tyle że wydawało by sie ze ona chodzi a obracało sie same koło pasowe tak to zrozumiałem . Gość od klimy powiedział ze będzie chodziła jak ta lala . To się okaże. Może te obroty będą już ok.
Poinformuje oczywiście.
Pozdrawiam

magnat
Previanin
Previanin
Posty: 93
Rejestracja: ndz 08 mar, 2009
Lokalizacja: D¡BROWA GÓRNICZA
Kontakt:

Post autor: magnat » ndz 28 cze, 2009

Odebrałem Previe . Klima chłodzi kompresor wymieniony na używkę obroty silnika są okey. Nawet nie słychać jak się włącza wszystko cichutko . Teraz faza testów . Jeszcze naprawa regulacji dmuchawy bo coś suwak przeskoczył i nie ma stopniowania tylko chodzi bezwładnie . Może ktoś to naprawiał ?
Pozdrawiam

lewski

Post autor: lewski » ndz 28 cze, 2009

tak ja
może linka spadła z dźwigni

magnat
Previanin
Previanin
Posty: 93
Rejestracja: ndz 08 mar, 2009
Lokalizacja: D¡BROWA GÓRNICZA
Kontakt:

Post autor: magnat » ndz 28 cze, 2009

Trochę dzisiaj pojeździłem klima chłodzi . Jednak wchodzi na postoju na wyższe obroty ok 1500 czy to dobry objaw ? A co do przełącznika to jutro zajrzę mam nadzieje że to linka . Kiedyś próbowałem się tam dostać ale znalazłem tylko 2 śrubki pod bezpiecznikami i nie odkręciłem . Jutro może się uda poszukam reszty .
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
astrogoth
Previanin
Previanin
Posty: 1888
Rejestracja: pt 29 lut, 2008
Lokalizacja: Tczew
Kontakt:

Post autor: astrogoth » pn 29 cze, 2009

No na postiju jak klima jest wlaczona to silnik musi wchodzic na wyzsze obroty i to nie koniecznie na stale tylko co jakis czas gdy sie w klimie chlodzonko zalacza.
Jestem synem mego ojca
jestem ojcem mego syna.
KaÂżdy z nas osobno wziĂŞty
ca³¹ resztê przypomina.

Nie potrafiê siê odró¿niÌ
od swej wÂłasnej jego twarzy
chociaÂż twarz zupeÂłnie inna
moÂże czasem mi siĂŞ marzy

magnat
Previanin
Previanin
Posty: 93
Rejestracja: ndz 08 mar, 2009
Lokalizacja: D¡BROWA GÓRNICZA
Kontakt:

Post autor: magnat » pn 29 cze, 2009

A więc tak wchodzi mi na ok 1200 obr. i nie schodzi ale dziś zauważyłem że jak energicznie stuknę lekko nogą na gaz to schodzi na 900 i co to może być ?
Pozdrawiam

jaskier
Previanin
Previanin
Posty: 44
Rejestracja: pt 06 mar, 2009
Lokalizacja: Newbridge
Kontakt:

Post autor: jaskier » wt 30 cze, 2009

Witam
U mnie obroty przy klimie wahają się pomiędzy 900 - 1100. Co do klimy jeszcze to nie wiem czy wiecie , że klimę należy również odgrzybić przynajmniej raz w roku i wymienić filtr (jeśli taki jest). W przewodach klimatyzacji zbiera się mnóstwo drobnoustrojów (w skraplającej się wodzie), które mogą być przyczyną niebezpiecznych chorób a nawet i śmierci. Nabijałem klimę tydzień temu. Przed nabiciem efekt był taki, że tylko zapalało się światełko na przycisku i nic więcej. Po nabiciu wszystko zaczęło normalnie działać.
Pozdrawiam

magnat
Previanin
Previanin
Posty: 93
Rejestracja: ndz 08 mar, 2009
Lokalizacja: D¡BROWA GÓRNICZA
Kontakt:

Post autor: magnat » czw 02 lip, 2009

Witam czy ktoś naprawiał przełącznik dmuchawy? Czy da się go naprawić - nie stopniuje tylko na wyczucie trzeba go przesuwać .
Pozdrawiam .
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Marek Milde
Previanin
Previanin
Posty: 213
Rejestracja: pn 28 sie, 2006
Lokalizacja: ToruĂą
Kontakt:

Post autor: Marek Milde » pt 03 lip, 2009

Tak naprawiałem ale u mnie nie działał II bieg dmuchawy. Rozebrałem go i wyczyściłem styki i jest OK . Radzę rozebrać i sprawdzić czy wszystkie elementy są na miejscu. Może coś się ułamało lub wypadła jakaś sprężynka . Gdzieś na forum były zdjęcia z takiej operacji wraz z sugestiami.
Gold Limited Edition

WiecholBea
Previanin
Previanin
Posty: 458
Rejestracja: sob 18 lut, 2006
Lokalizacja: Krakow

Post autor: WiecholBea » pt 03 lip, 2009

To napiszcie jaki koszt tej naprawy klimy .

Awatar użytkownika
zielony92
Previanin
Previanin
Posty: 161
Rejestracja: pt 21 mar, 2008
Lokalizacja: wĂłlka zrĂŞczycka/koÂło Krakowa
Kontakt:

Post autor: zielony92 » pt 03 lip, 2009

W Gdowie nabicie i odgrzybianie klimy to koszt 150 zł.myśle że w Krakowie podobnie.

magnat
Previanin
Previanin
Posty: 93
Rejestracja: ndz 08 mar, 2009
Lokalizacja: D¡BROWA GÓRNICZA
Kontakt:

Post autor: magnat » pt 03 lip, 2009

Dzięki Marku bo już miałem sobie odpuścić .No to się jutro biorę za to po raz drugi . Raz rozebrałem ale nie mogłem wyjąć tego elementu nie daje mi to spokoju więc muszę spróbować .
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
DarekJ
Previanin
Previanin
Posty: 1639
Rejestracja: wt 30 sie, 2005
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: DarekJ » pt 03 lip, 2009

tam najczęściej się wypalają te styki od zmiany biegów :mrgreen:

magnat
Previanin
Previanin
Posty: 93
Rejestracja: ndz 08 mar, 2009
Lokalizacja: D¡BROWA GÓRNICZA
Kontakt:

Post autor: magnat » sob 04 lip, 2009

Mnie akurat dzieciak bawił się tym i przyblokowało w punkcie zero i ja na siłę przestawiłem na bieg i stało się :(
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ