warsztat KLIMA najbliżej od Sandomierza??

Wszystko co dotyczy klimy, ogrzewania i nawiewów.

Moderatorzy: Matka prEvka, galtom, parrot, HOYNA, 0jciec Prezes, Ladapis

gregmen
Previanin
Previanin
Posty: 48
Rejestracja: czw 24 lis, 2005
Lokalizacja: TArnobrzeg

warsztat KLIMA najbliżej od Sandomierza??

Post autor: gregmen » pn 24 maja, 2010

Czy ktos zna warsztat który by sprawdził szczelność instalacji i oczywiście napełnił pewnym gazem układ prevki z 1990..., chodziła klima ostatnio kilka lat, ale właśnie wsio uciekło....

PLEASE O POMOC!!!!

Awatar użytkownika
Bolek
Previanin
Previanin
Posty: 1723
Rejestracja: wt 04 lip, 2006
Lokalizacja: PrzemyÂśl
Kontakt:

Post autor: Bolek » pn 24 maja, 2010

To raczej musisz pojeździć i popytać....
Bolek :)

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » pn 24 maja, 2010

Z tego co wiem to tu nie ma zadnych niespodzianek i kazdy zaklad zajmujacy sie kilmami w aucie nie ma tym problemow. Uklad nie jest nie typowy, nie ma filtra antypylkowego. Trwa czasem znalezienie dziury w ukladzie i tyle.

Niezaleznie od awarii - gaz warto uzupelniac co rok - bo to osn konserwuje sprezarke. Z kolei ogrzybianie/ozonowanie ukladu raz w roku ma szanse oszczedzic nam kiedys np. astmy.
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

gregmen
Previanin
Previanin
Posty: 48
Rejestracja: czw 24 lis, 2005
Lokalizacja: TArnobrzeg

Post autor: gregmen » pn 24 maja, 2010

no zalałem jak co rok i mi uciekło....

a gośc co mi zalewał, to on tylko zalewa a nie sprawdza a żadnej gwarancji nie daje...

więc, zanim znowu zaleje, chciałbym sprawdzić....

tylko pytałem w jednym miejscu a oni mówią że inne końcówki...

hmmmmm


ratujcie dalej:):)

a w ogóle jak prevke I można zamienić na prevke II????

siadłem w tą II, mało miejsca z tyłu, jakoś koszmarnie.... nie tak :lol:

moja jeździ i jeździ tylko ta klima... a bez niej się nie da...

Awatar użytkownika
Markoni
Previanin
Previanin
Posty: 497
Rejestracja: pn 15 lut, 2010
Lokalizacja: RzeszĂłw
Kontakt:

Post autor: Markoni » pn 24 maja, 2010

gregmen pisze:a w ogóle jak prevke I można zamienić na prevke II????
Jeśli jeździsz tylko jako kierowca, to spoko..można :wink:

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » pn 24 maja, 2010

Ja swoja robielem w normalnym warsztacie od klim.
Spradzenie cisnienia robis sie zawsze przy okazji nabijania ulkadu - bo to jedno urzadzenie dzialajac pod cisnieniem - tego siue nie da inaczej zrobic.
Gwarancji oczywiscie nikt nie daje - no bo jak - w starej instalacji dziura zawsze moze wypasc.

Jak wiadomo, ze gaz schodzi (a ty wiesz) to tylko poszukaj firmy ktora spawa przewody kli,matyzacji (bo jak spawaja to i dobijaja) tyle.

Potem trzeba miec czas i cierpliwosc :-)
Duza dziura = latwo znalezc, mala dziurka = trudno znalezc. I ewentualnie kwestia co trzba jeszcze zdemontowac zeby sie do tej dziury dostac.

O konsowkach nikt nic w zadnym warsztacie nie mowil (tesc spawal swoja klime w Bielsku i tez nie bylo zadnego klopotu).
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Awatar użytkownika
Bolek
Previanin
Previanin
Posty: 1723
Rejestracja: wt 04 lip, 2006
Lokalizacja: PrzemyÂśl
Kontakt:

Post autor: Bolek » pn 24 maja, 2010

galtom pisze:Duza dziura = latwo znalezc, mala dziurka = trudno znalezc. I ewentualnie kwestia co trzba jeszcze zdemontowac zeby sie do tej dziury dostac.
U mnie było tak że znaleźli dużą dziurę, zalutowali i nabili. Jak uciekło to musiałem zapłacić tylko za szukanie i lutowanie - ponowne nabicie było gratis.
Bolek :)

Awatar użytkownika
Marek Milde
Previanin
Previanin
Posty: 213
Rejestracja: pn 28 sie, 2006
Lokalizacja: ToruĂą
Kontakt:

Post autor: Marek Milde » pn 24 maja, 2010

Końcówki dla starej Previ są inne bo czynnik powinien być inny. Ale ja z braku laku nabiłem nowym i wytrzymało 3 lata . Nagle z dnia na dzień przestało działać, myślałem , że się czynnik skończył ale zrobiła się dziura w przewodzie zlokalizowanym pod progiem kierowcy i to moim zdaniem jest miejsce newralgiczne dla wersji z drugim nawiewem. Po zdemontowaniu i zaspawaniu działa do dziś. Może w tym roku jeśli będzie lato uzupełnię czynnik i pogonie grzyby.
Gold Limited Edition

magnat
Previanin
Previanin
Posty: 98
Rejestracja: ndz 08 mar, 2009
Lokalizacja: D¡BROWA GÓRNICZA
Kontakt:

Post autor: magnat » pn 24 maja, 2010

Ja podobnie jak galtom w ubiegłym roku robiłem koło klimy w zwykłym warsztacie zajmującym się klimatyzacją gość nawet mi sprężarkę sam kupił , po nabiciu uszczelnił połączenia i ponownie nabił .
Pozdrawiam

gregmen
Previanin
Previanin
Posty: 48
Rejestracja: czw 24 lis, 2005
Lokalizacja: TArnobrzeg

Post autor: gregmen » wt 25 maja, 2010

a mi jakoś nigdzie w sandomierzu nie chca nabic.... :evil:

może ktoś sie trafi z prevką, co mieszka bliżej...

Awatar użytkownika
komboj
Previanin
Previanin
Posty: 259
Rejestracja: czw 08 lis, 2007
Lokalizacja: Kostrzyn nad OdrÂą
Kontakt:

Post autor: komboj » śr 26 maja, 2010

Nie chcą,bo pewnie freonu nie mają.Jedź do jakiegoś zakładu specjalizującego się np.w klimatyzacjach przemysłowych.Oni na pewno go mają,ja gadam po cichu o co chodzi i zawsze znajdą.Ten czynnik do twojej prevci już jest "nielegalny" :wink: .
ÂŚwiadomie ÂśniÂący...

Awatar użytkownika
zyx
Previanin
Previanin
Posty: 277
Rejestracja: ndz 21 cze, 2009
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Post autor: zyx » sob 05 cze, 2010

komboj pisze:Nie chcą,bo pewnie freonu nie mają.Jedź do jakiegoś zakładu specjalizującego się np.w klimatyzacjach przemysłowych.Oni na pewno go mają,ja gadam po cichu o co chodzi i zawsze znajdą.Ten czynnik do twojej prevci już jest "nielegalny" :wink: .
Czynnik R12 został wycofany w 1998r. Stare czynniki zastępuje się nowymi zamiennikami ekologicznymi. Mają one niestety niższą sprawność. Można nabić R409 lub przy większej ingerencji w układ zamienić na R134A

Awatar użytkownika
komboj
Previanin
Previanin
Posty: 259
Rejestracja: czw 08 lis, 2007
Lokalizacja: Kostrzyn nad OdrÂą
Kontakt:

Post autor: komboj » wt 08 cze, 2010

Ze starszej instalacji R134A szybko ucieknie.Jest to wina bardzo małych cząsteczek tego czynnika.Rozchodzi się przez np.gumowe węże.Nabijesz w tym roku...w następnym może być tylko echo.
ÂŚwiadomie ÂśniÂący...

Awatar użytkownika
zyx
Previanin
Previanin
Posty: 277
Rejestracja: ndz 21 cze, 2009
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Post autor: zyx » wt 08 cze, 2010

Dlatego poza olejem i filtrem przeprowadza się też wymianę elementów gumowych.
BTW: Moja instalacja chłodzi czynnikiem R134A już 1.5roku ale nie mam informacji co tam dokładnie zmieniali bo zlecał to poprzedni właściciel.

ODPOWIEDZ