nawiew,wiatrak previa 92'

Wszystko co dotyczy klimy, ogrzewania i nawiewów.

Moderatorzy: Matka prEvka, galtom, parrot, HOYNA, 0jciec Prezes, Ladapis

bialy1920
Previanin
Previanin
Posty: 112
Rejestracja: ndz 11 lip, 2010
Lokalizacja: B-stok
Kontakt:

nawiew,wiatrak previa 92'

Post autor: bialy1920 » czw 28 paź, 2010

Witam!
Mam nietypowy problem z Previa 92' mojej matki.Otoz klimatyzacja dziala jak nalezy tylko nie ma nawiewu jak jade to czuje ze daje cieplem/zimnem z wytolow ale bardzo slabo poniewaz wiatrak sie nie wlacza.moje pytania:
1.czy wie ktos gdzie takowy wiatrak sie znajduje,bo podobno trzeba rozbierac cala deske rozdzielcza zeby sie tam dostac.
2.czy to mozliwe ze wiatrak sie czyms zapchal(poniewaz tryby sie wlaczaja)
3.czy jest mozliwosc podlaczenia takiego wiatraka "na krótko"

z góry dziekuje za odpowiedzi oraz pozdrawiam

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » czw 28 paź, 2010

Jak wlaczysz klime to swiateko na przycisku sie pali?
Pytam, bo gdy klima jest wlaczona ale wylaczony witraka (nawiew) to swiatelko gasnie. Jesli tak masz to moze bezpiecznik?
Jesli nie to silnik wiatraka dziala (jest prad) ale cos go trzyma - do czasu rozwiazania problemu nie wlaczaj bo spalisz motor.
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

bialy1920
Previanin
Previanin
Posty: 112
Rejestracja: ndz 11 lip, 2010
Lokalizacja: B-stok
Kontakt:

Post autor: bialy1920 » czw 28 paź, 2010

tak,wszystko niby dziala oprocz tego ze nie kreci sie wiatrak moze wiesz gdzie znajduje sie ten wiatrak??zobaczylbym czy cos go blokuje

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » pt 29 paź, 2010

Heh... gdybym m9ial blade pojecie napisalbym Ci od razu wyzej.
Narazie raz rozbieralem deske, zeby dostac sie do ciegiel nawiewow - tam go nie bylo :-)
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Awatar użytkownika
parrot
Previanin
Previanin
Posty: 2353
Rejestracja: ndz 03 lut, 2008
Lokalizacja: Nottingham
Kontakt:

Post autor: parrot » pt 29 paź, 2010

Z "biblii" wynika, że dostęp do wentylatora nadmuchu jest pod przednią klapą - z zewnątrz samochodu:

http://tinyurl.com/27pmr8a

http://tinyurl.com/2832m2u

A (że tak głupio zapytam) sprawdzałeś bezpieczniki??

bialy1920
Previanin
Previanin
Posty: 112
Rejestracja: ndz 11 lip, 2010
Lokalizacja: B-stok
Kontakt:

Post autor: bialy1920 » pt 29 paź, 2010

wlasnie to bylo 1sza rzeacza jaka sprawdzilem bo mialem takie podejrzenia,ale z drugiej strony jak wlaczam np wiatrak na tryb 1 to jest takie 'tyk' pozniej na tryb 2 to tez slchac takie "tyk" i tak do 4tego trybu wlasnie wydaje mi sie ze tam "cos" zblokowalo wiatrak

Awatar użytkownika
DarekJ
Previanin
Previanin
Posty: 1639
Rejestracja: wt 30 sie, 2005
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: DarekJ » pt 29 paź, 2010

A tak wogóle to wentylator - nadmuch działa bez klimy ?

bialy1920
Previanin
Previanin
Posty: 112
Rejestracja: ndz 11 lip, 2010
Lokalizacja: B-stok
Kontakt:

Post autor: bialy1920 » pt 29 paź, 2010

nie w ogole sie nie kreci...zero reakcji nawet nie splychac zeby sie blokowal gdzies czy cos tylko slychac specyficzne "tyk" przy ustawianiu mocy nadmuchu (1-4)

Awatar użytkownika
DarekJ
Previanin
Previanin
Posty: 1639
Rejestracja: wt 30 sie, 2005
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: DarekJ » pt 29 paź, 2010

Zobacz sam włącznik on mógł się gdzieś upalić. Zobacz w galeri tam są fotki wyłącznika.

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » pt 29 paź, 2010

Ok... chyba wiem gdzie jest wiatrak :-)
Patrzac na te zdjecia... wnisokuje, ze nalezy zdjac ten plastikowy wlot powietrza na srdoku pod maska. On dochodzi do jakby zgrubienia (tam jest zapadka wlot z zewnatrz wewnatrz) i iglebiej na dole pod tym czarnym kanalem wchodzacym do kabiny jest sam wentylator.
Widac go na zdjeciu nr 2832m2u.
Za chwile bede przy aucie to jeszcze sprawdze czy to huczy jak sie wlaczy wiatrak) - o ile da sie tam bez demontowania tej przedniej czesci dostac.
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Tomek Kraków
Previanin
Previanin
Posty: 934
Rejestracja: śr 16 sty, 2008
Lokalizacja: Galicja

Post autor: Tomek Kraków » pt 29 paź, 2010

Koledzy rozbierałem previe i z doświadczenia wiem że będzie to nie lada wyzwanie a wentylator jest pod maską (na śrubokręt są śruby) .

bialy1920
Previanin
Previanin
Posty: 112
Rejestracja: ndz 11 lip, 2010
Lokalizacja: B-stok
Kontakt:

Post autor: bialy1920 » sob 30 paź, 2010

ok znalazlem wykrecilem wietrak dziala cos jest z elektryka posiada ktos schemat elektryki od nawiewu??

Tomek Kraków
Previanin
Previanin
Posty: 934
Rejestracja: śr 16 sty, 2008
Lokalizacja: Galicja

Post autor: Tomek Kraków » ndz 31 paź, 2010

Biały 1920 jest jeszcze takie ustrojstwo obok wiatraka ono może być spalone ( nie działać). Lub jeszcze jedna rzecz przełącznik na desce może nie mieć pełnego prądu ( nie stykać wszystkiego ja wymieniłem już trzeci przełącznik )

bialy1920
Previanin
Previanin
Posty: 112
Rejestracja: ndz 11 lip, 2010
Lokalizacja: B-stok
Kontakt:

Post autor: bialy1920 » śr 01 gru, 2010

nie zaczynajac nowego tematu potrzebuje szczotek do komutatora z dmuchawy czy ktos wie jaka maja dlugosc,szerokosc i wysokosc i gdzie mozna znalesc na podlasiu??szkoda kupowac mi nowej dmuchawy poniewaz ta nie ma nawet zjechanego wirnika tylko szczotki sie poscieraly(glownie jedna) i nie przewodza pradu

Tomekgniezno
Previanin
Previanin
Posty: 187
Rejestracja: pn 14 cze, 2010
Lokalizacja: Gniezno
Kontakt:

Post autor: Tomekgniezno » czw 02 gru, 2010

Najlepiej wyciągnij ,żeby dopasować od innego silnika [ wiertarka ,itp.] w sklepie z częściami do elektronarzędzi . Można też spróbować w warsztacie ,gdzie przewijają silniki .Gdy większe to można papierem ściernym doszlifować do wymiaru .Powodzenia :wink:

Tomek Kraków
Previanin
Previanin
Posty: 934
Rejestracja: śr 16 sty, 2008
Lokalizacja: Galicja

Post autor: Tomek Kraków » ndz 05 gru, 2010

Ale poszukaj w samochodowych sklepach ( są lepszej jakości ) Kiedyś założyłem szczotki od kątówki ( pasowały bez obcinania ) do rozrusznika w motorze i wypaliły się w moment a rozrusznik nie chodził tak jak potrzeba a później o rozrusznika od cc (po przycięciu pasowały) i dopiero działało prawidłowo ( elektronarzędzia działają na prądzie 220v a wiatrak na 12v -jest różnica )

bialy1920
Previanin
Previanin
Posty: 112
Rejestracja: ndz 11 lip, 2010
Lokalizacja: B-stok
Kontakt:

Post autor: bialy1920 » ndz 12 gru, 2010

a może wie ktos czy taka dmuchawa bedzie pasowala standardowa ma 5 dziur na śroby ta ma 3 ale moglbym na 3 ja przykrecic jakby podpasowala
http://allegro.pl/wentylator-dmuchawa-t ... 21612.html
lub ta
http://allegro.pl/toyota-corolla-e11-98 ... 95158.html

waberline
Previanin
Previanin
Posty: 16
Rejestracja: wt 26 paź, 2010
Lokalizacja: UK/Warszawa
Kontakt:

Post autor: waberline » ndz 26 cze, 2011

Witam,
Ma ktoś może sprzęgiełko wiskotyczne do wentylatora chłodnicy?(sprawne KUPIÊ)
Czy ktoś ewentualnie naprawia?
Zbigniew
waberline

Tomekgniezno
Previanin
Previanin
Posty: 187
Rejestracja: pn 14 cze, 2010
Lokalizacja: Gniezno
Kontakt:

Post autor: Tomekgniezno » ndz 26 cze, 2011

Mam sprawne, także inne części .

ODPOWIEDZ