Podłaczenie MP3 playera to radia firmowego w Previ

Wszystko co dotyczy sprzętu audio i nagłosnienia w Toyocie Previa

Moderatorzy: Matka prEvka, galtom, parrot, HOYNA, 0jciec Prezes, Ladapis, [M]oderatorzy

fotokrak

Podłaczenie MP3 playera to radia firmowego w Previ

Post autor: fotokrak » ndz 04 lis, 2007

Zastanawiam sie w jaki sposób podpiąć MP3 playera, gdyby to był kaseciak to nie mam problemu, bo mam specjalny adapter interface "kaseta" z kabelkiem do wejscia słuchawkowego, natomiast tutaj nie mogę znaleźć rozwiązania.
Widziałem ładowarko, interface do rożnych sprzętpw i IPoda, podpinało się to to gdzieś w kable za radiem, jednak tam rozwiązano to specjalnymi złączkami a ja mam mp3 Playera już leciwego Creative ZEN i tam wchodzi w grę wyjście słuchawkowe.
Jak wiemy Matsushita-Kotobuki to miedzy innymi NEC i JVC i cholera wie co zastosowali na życzenie Toyoty.
ma ktoś pomysł jak to połączyć?

humek

Post autor: humek » ndz 04 lis, 2007

styłu radia po jego wyjeciu nie ma wejscia kabli niepodlączonych do niczego?moe ktoryś z nich jest od wejscia/połaczenie z czymś z zewnątrz ja mam JVC i na kablu z tylu radia jest wejscie mini jack-sluchawkowe

Awatar użytkownika
HOYNA
Previanin
Previanin
Posty: 2814
Rejestracja: pn 13 lut, 2006
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Post autor: HOYNA » ndz 04 lis, 2007

fotokrak pisze:ma ktoś pomysł jak to połączyć?
może taki transmiter
:arrow: TRANSMITER :wink:
:!: Ratujmy polski jĂŞzyk. MĂłwmy NIE dla e-analfabetyzmu :!:
°トヨタ°エスティマ°PREVIA GALERIA°トヨタ°エスティマ°

Awatar użytkownika
cziwo
Previanin
Previanin
Posty: 919
Rejestracja: sob 14 kwie, 2007
Lokalizacja: krakĂłw
Kontakt:

Post autor: cziwo » ndz 04 lis, 2007

HOYNA pisze:może taki transmiter
:arrow: TRANSMITER :wink:
Wygląda na wypas, aczkolwiek słyszałem, że te tramsmitery mają pewne zakłócenia. :cry:
Można napisać do kolesia, który to już kupił (jakiś "caspa") i spytać go jak to u niego chodzi. Może całkiem dobrze?

fotokrak

Post autor: fotokrak » ndz 04 lis, 2007

kurde zapomniałem o tym rozwiązaniu, transmiter, spoko, odległość nadajnik antena jest tak niewielka że nie ma problemu. Tym bardziej że jak się tak przyglądam desce rozdzielczej to właściwie nie wiadomo od czego zacząć rozbieranie :)

już zamówione prosto z honk-kongu :)

Awatar użytkownika
jacekdut
Previanin
Previanin
Posty: 251
Rejestracja: wt 05 gru, 2006
Lokalizacja: WtĂłrek k.Ostrow Wlkp.
Kontakt:

Post autor: jacekdut » pn 05 lis, 2007

Tylko nie oszczędzaj bo ja kupiłem jedno z tańszych rozwiazań takie z kablami i strasznie mi pływa częstotliwość, jak dostanie temperatury to kicha co pół monuty musze przestrajac radio.
Pozdrowienia dla wszystkich Prevek i PrevkĂłw !

fotokrak

Post autor: fotokrak » pn 05 lis, 2007

hm, wszystkie mniej więcej w jednej cenie
w zależności od tego co ma w sobie, od samego transmitera po odtważacze mp3 ze złaczem na usb i czytniki kart SD
kupiłem takie cuś
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... mot_widget
z przesyłką 25 dolarów australijskich czyli 11 funtow

Awatar użytkownika
ciupek77
Previanin
Previanin
Posty: 1135
Rejestracja: pn 19 lut, 2007
Lokalizacja: Peacehaven
Kontakt:

Post autor: ciupek77 » pn 05 lis, 2007

Fajne toto.ja mam jakiegos kaseciaka,bedzie to z nim wspolpracowac?
Tym chata bogata....co ukradnie tata:-)

fotokrak

Post autor: fotokrak » wt 06 lis, 2007

hm, znaczy masz walkmena a w samochodzie CDplayera z radiem?
Tak będzie bo w tedy wykorzystujesz jeden z tych kabelków, wpinasz do wyjścia słuchawkowego, następnie odnajdujesz wolną częstotliwość na UKF, i ta sama częstotliwość na radio i gotowe, natomiast jeżeli masz w samochodzie odtwarzacz kasetowy to polecam interface kasetowe, taka niby kaseta z kabelkiem, o wiele lepsze rozwiązanie bo po prostu dźwięk idzie bezpośrednio, koszt od 1 funta zobacz ja kupiłem takie cuś w sklepie wszytko za funta.
W halfords widziałem jeszcze inne rozwiązania ale tylko do Ipoda i radja mianowicie jest podstawka na playerka od razu go ładuje, kable z dźwiękiem idą gdzieś do tyłu i wpinane sa w kostkę... dodatkowo oferowane sa bezprzewodowe manipulatory z pokrętłami i duperelami, niestety dla mnie nie przydatne bo mój stary 20GB playerek Creativa całkowicie mi wystarcza i nie będe kupował kolejnego buzerka, wole zacząć zbierać na kamerę wideo i nowe obiektywy,
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Beata mnie zabije, ale czego nie robi się dla pasji :D

Awatar użytkownika
ciupek77
Previanin
Previanin
Posty: 1135
Rejestracja: pn 19 lut, 2007
Lokalizacja: Peacehaven
Kontakt:

Post autor: ciupek77 » wt 06 lis, 2007

fotokrak pisze:jeżeli masz w samochodzie odtwarzacz kasetowy to polecam interface kasetowe, taka niby kaseta z kabelkiem, o wiele lepsze rozwiązanie bo po prostu dźwięk idzie bezpośrednio, koszt od 1 funta zobacz ja kupiłem takie cuś w sklepie wszytko za funta.
tak wlasnie u mnie jest.chyba takiege iterface'a zaloze.tylko mialem objekcje do tych z funciaka,bo tam wszystko takie liche.kupuje tam pedzle i takie tam zeby uzyc raz i wyrzucic.tylk jakas podstawka by sie przydala.gniazdo do ladowania pasuje od nawigacji.do tej pory jak gdzies jechalem dalej to pakowalem do auta laptopa i glosniki domowe,zasilane z przetwornicy.fajnie gralo ale nie bylo gdzie lokcia oprzec.Nie chce sie teraz porywac na radio bo przeprowadzka w ciagu tygodnia,swieta za pasem i pewnie z tego wszystkiego bym kupil byle tanie badziewie a potem bym sie pienil.najpierw jak sie ogarne to pojdzie bodykit i moze prysniecie wszystkiego w kolor.potem pomyslimy o graniu. A propos szukalem daleko a mam pod nosem http://cgi.ebay.co.uk/Full-Bodykit-for- ... dZViewItem :mrgreen:
Tym chata bogata....co ukradnie tata:-)

fotokrak

Post autor: fotokrak » wt 06 lis, 2007

ale ja mam ten z funcika w mazdzie i gra, to tak prymitywne jest ze nie może kosztować więcej :D na necie też około funta z tym że za znaczek zapłacisz ze dwa :D
do tego właśnie plus bo nie zajmuje ci gniazda zasilania i dźwięk idzie po kablu, a transmiter to zawsze ... wiesz. gdyby się dało chętnie zamieniłbym transmiter na kabelek
Jak chcesz zapłacić więcej to w każdym sklepie elektronicznym są za 1,5-2 funty Curys jesopss itd

fotokrak

Post autor: fotokrak » śr 14 lis, 2007

przyszedł transmiter, łapki podtrzymujące bez problemu rozchodzą się na szerokość przewyższającą szerokość mojego MP3 playera, na razie podłączyłem go w domu do akumulatora do odpalania samochodów i słucham na radyjku reklamówce w odległości kilku metrów, spoko gra, hm, choć fakt nie można tego uznać za szczyt jakości :/ zobaczymy jak będzie w samochodzie, ale mam przeczucie że co kabel to kabel, jest jeszcze jeden minus który rzuca mi się w oczy mianowicie uchwyty są zbyt delikatnie blokowane co przy dość ciężkim Zen creativa może okazać się zbyt delikatne, zobaczymy mam nadzieje że nie będzie wypadał, generalnie pomyślany na Ipoda, nawet kabel podstawowy jest na stałe dodatkowe kable słuchawkowe i mini jak stereo oraz USB są w komplecie.
Ok do pracy rodacy miłego dnia

Awatar użytkownika
zielony92
Previanin
Previanin
Posty: 161
Rejestracja: pt 21 mar, 2008
Lokalizacja: wĂłlka zrĂŞczycka/koÂło Krakowa
Kontakt:

Post autor: zielony92 » pt 11 lip, 2008

Cisza w tym miejscu! a ja mam pytanko,jakiej średnicy są głośniki w przednich drzwiach?Moje cosik nieładnie grają. :?:

humek

Post autor: humek » pt 11 lip, 2008

w przedniej konsoli są 135mm w boczkach tylnych też :P a o tych w drzwiach nie wiem

Awatar użytkownika
zielony92
Previanin
Previanin
Posty: 161
Rejestracja: pt 21 mar, 2008
Lokalizacja: wĂłlka zrĂŞczycka/koÂło Krakowa
Kontakt:

Post autor: zielony92 » sob 12 lip, 2008

Dzięki za info. :lol:

Ladapis
Previanin
Previanin
Posty: 88
Rejestracja: śr 02 gru, 2009
Lokalizacja: GdaĂąsk
Kontakt:

Post autor: Ladapis » sob 25 sie, 2012

No to jakie są w PREVII I gen w drzwiach... 130 czy 135?. Pewnie jutro będę wiedział sam bo zamierzam wymienić, gdyż mocno basuję i się pewnie membrany porwały, ale powiem wam, że nie łatwo mi w sieci znaleźć taka informację teoretyczną bez rozbierania boczków... Wpiszcie kto wie z głowy, bo może przyda się jak ktoś będzie szukał. Albo ja źle szukałem, to przepraszam.

A w ogóle to witajcie ponownie, bo mnie dawno bardzo nie było, a Previę wciąż dosiadam i to super auto jest. Cieszę się że jesteście.

W zasadzie pytanie o głośniki powinno być w temacie o głośnikach więc może przenieść ten-podwątek o głośnikach do głośników. Ledwo przyszedłem po przewie i nie chcę się rządzić, ale wydaje mi się, że to w ramach porządkowania.

A może ja przeniosę zaraz ;-)
Ostatnio zmieniony ndz 26 sie, 2012 przez Ladapis, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
HOYNA
Previanin
Previanin
Posty: 2814
Rejestracja: pn 13 lut, 2006
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Post autor: HOYNA » ndz 26 sie, 2012

Ja też się cieszę, że Cię widzę Ladapisie :mrgreen:
:!: Ratujmy polski jĂŞzyk. MĂłwmy NIE dla e-analfabetyzmu :!:
°トヨタ°エスティマ°PREVIA GALERIA°トヨタ°エスティマ°

Ladapis
Previanin
Previanin
Posty: 88
Rejestracja: śr 02 gru, 2009
Lokalizacja: GdaĂąsk
Kontakt:

Post autor: Ladapis » ndz 26 sie, 2012

Ale miło kolego, że tak napisałeś :-) Pamiętam jak mi byłeś pomocny "stary" :-) Dziękuję. Melduję się, że jestem, jeżdżę Previą i będę jeździł. A wielu z was to wspaniałe chłopaki. Również w ciężkich czasach byliście.

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » ndz 26 sie, 2012

Witaj :-)
Zawsze fajnie widzieć znajomy nick ;-).
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

ODPOWIEDZ