Głośniczki
Moderatorzy: Matka prEvka, galtom, parrot, HOYNA, 0jciec Prezes, Ladapis, [M]oderatorzy
Głośniczki
Witam
Czy ktoś może mi poradzić jakie głośniczki założyć aby fajnie grało? Chodzi mi o komplet oczywiście (tył i przód oraz tweetery). Zbieram się do zmiany w mojej Estimce. Cenowo mogą być do powiedzmy 100 euro za 2 sztuki (czyli jakieś 450 PLN). Serdeczne dzięki za wszelkie rady.
Czy ktoś może mi poradzić jakie głośniczki założyć aby fajnie grało? Chodzi mi o komplet oczywiście (tył i przód oraz tweetery). Zbieram się do zmiany w mojej Estimce. Cenowo mogą być do powiedzmy 100 euro za 2 sztuki (czyli jakieś 450 PLN). Serdeczne dzięki za wszelkie rady.
No i widzę, że na moje pytanko odpowiedzieć muszę sobie sam. Zakupiłem już głośniczki firmy BOSS Car Audio model SE553 (225W mocy chwilowej, 120W ciągłej). Fajne 3 drożne i niedrogie głośniki (55euro za 4 sztuki). Zmieniłem już przody i grają całkiem ładnie tylko basik troszkę słaby. Jak zmienię tył to w oddzielnym poście opiszę całą procedurę no i oczywiście jak gra całość:)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
jaskier, a bedzie gdzie gitare podlaczyc??? wiesz akustaka z przystawka i hulaj dusza...
Jestem synem mego ojca
jestem ojcem mego syna.
KaÂżdy z nas osobno wziĂŞty
ca³¹ resztê przypomina.
Nie potrafiê siê odró¿niÌ
od swej wÂłasnej jego twarzy
chociaÂż twarz zupeÂłnie inna
moÂże czasem mi siĂŞ marzy
jestem ojcem mego syna.
ca³¹ resztê przypomina.
- galtom
- Previanin
- Kontakt:
Z tylu co kolwiek wsadzisz bedzie gralo jako - tako bo miejsce na glosniki jest na najlepsze (malo miejsca za glosnikiem). Podobna pomylka bylo motowanie glosnikow (przez fabryke) w tylnych slupkach w F. Escorcie Kombi. Z przodu ja mam dwa glosniki w drzwiach rozmiaru fabrycznego (ale nie wiem jakie bo sie tam nie dostawalem) i jak sadze pelnowymiarowe (nie tweetery) przy szybkach trojkatnych (za glosna graj na wysokie tony - tylko) i gra calkiem OK.
Witam
Zmieniłem już również tyły. Basu jak nie było tak nie ma. Zastanawiam się nad najlepszym miejscem dla woofera. Standardowo z przodu i tyłu są 13 cm (5,25 cala) i takie właśnie założyłem. Z większymi byłby problemik z głębokością i maskownicą. Maskownica jest zamocowana na stałe z przodu i z tyłu więc przy większych głośnikach trzaby było ciąć. w następnym poście cała procedura montażu.
Zmieniłem już również tyły. Basu jak nie było tak nie ma. Zastanawiam się nad najlepszym miejscem dla woofera. Standardowo z przodu i tyłu są 13 cm (5,25 cala) i takie właśnie założyłem. Z większymi byłby problemik z głębokością i maskownicą. Maskownica jest zamocowana na stałe z przodu i z tyłu więc przy większych głośnikach trzaby było ciąć. w następnym poście cała procedura montażu.
- galtom
- Previanin
- Kontakt:
Jak nie kupisz wielkiego woofera to moe gdzies przy suficie da sie to zamontowac, wtedy nadal zachowujesz funkcjonalnosc podlogi....
Bo z tylu to klopot (rozkldanay 3ci rzad), z bokow odpada.
A gdzie indziej to ludzie beda kopac...
Mozesz jeszcze zalozyc glosniki tam gdzie bezpieczniki
(tylko pokrywa do zmiany)
Bo z tylu to klopot (rozkldanay 3ci rzad), z bokow odpada.
A gdzie indziej to ludzie beda kopac...
Mozesz jeszcze zalozyc glosniki tam gdzie bezpieczniki

- galtom
- Previanin
- Kontakt:
Hmmmm....
ten subwoofer jest Ci bardzo niezbedny?
W previi (nie wiem czy w estimie) po prawej stronie (u cibie odwrotnie) przy II-gim rzedzie jest dosc gleboka kieszen na pierdoly.
Moze (ale muislabys to robic w Polsce bo w UK nie znajdziesz fachowca za rozsadna kase) daloby sie to zdemontowac i tam cos upchnac - pewnie musialbys subwoofer tez sam sklecic.
Ewenrualnie zrobic niewielka skrzynke i jak pisale gdzies z boczku przy sufice... innych pomyslow nie mam.
ten subwoofer jest Ci bardzo niezbedny?

W previi (nie wiem czy w estimie) po prawej stronie (u cibie odwrotnie) przy II-gim rzedzie jest dosc gleboka kieszen na pierdoly.
Moze (ale muislabys to robic w Polsce bo w UK nie znajdziesz fachowca za rozsadna kase) daloby sie to zdemontowac i tam cos upchnac - pewnie musialbys subwoofer tez sam sklecic.
Ewenrualnie zrobic niewielka skrzynke i jak pisale gdzies z boczku przy sufice... innych pomyslow nie mam.
Hejka
W tamtym tygodniu skończyłem praktycznie system nagłośnienia w mojej Estimie. Do głośników, które założyłem już wcześniej dokupiłem 2 subwoofery JBL 400W i wzmacniacz Mutant X MT100 (2 kanały albo 1 przez bridge). Wooferki opakował mi ładnie w kwadratowe skrzyneczki kolega. Zdecydowałem się na odłączane skrzynki (wtyki typu chinch), które zawsze można wyciągnąć. Jeśli chodzi o ustawienie to najlepiej grają kiedy subwoofery są w bagażniku zwrócone głośnikiem do góry. Nie sądziłem, że po podpięciu subwooferów aż tak dobrze zacznie to grać, a gra teraz rewelacyjnie!!. Autko całe wypełnione jest dźwiękiem, bas jest bardzo dobry. Preferuję muzykę rockową, jazz, metal itp
Cały koszt takiego zestawu to około 120 euro.
W tamtym tygodniu skończyłem praktycznie system nagłośnienia w mojej Estimie. Do głośników, które założyłem już wcześniej dokupiłem 2 subwoofery JBL 400W i wzmacniacz Mutant X MT100 (2 kanały albo 1 przez bridge). Wooferki opakował mi ładnie w kwadratowe skrzyneczki kolega. Zdecydowałem się na odłączane skrzynki (wtyki typu chinch), które zawsze można wyciągnąć. Jeśli chodzi o ustawienie to najlepiej grają kiedy subwoofery są w bagażniku zwrócone głośnikiem do góry. Nie sądziłem, że po podpięciu subwooferów aż tak dobrze zacznie to grać, a gra teraz rewelacyjnie!!. Autko całe wypełnione jest dźwiękiem, bas jest bardzo dobry. Preferuję muzykę rockową, jazz, metal itp
Cały koszt takiego zestawu to około 120 euro.
Witam
Jak tylko będę mógł to wrzucę fotki sprzętu jaki mam zamontowany. Co do pokazu na żywo to wybieram się do PL i może będę na następnym zlocie (mam nadzieję). Mam w planach "zoryginalnić" moją Estimkę i przewiduję trochę zmian łącznie z malowaniem całego autka
Efekty na pewno zobaczycie.
Pozdrawiam
Jak tylko będę mógł to wrzucę fotki sprzętu jaki mam zamontowany. Co do pokazu na żywo to wybieram się do PL i może będę na następnym zlocie (mam nadzieję). Mam w planach "zoryginalnić" moją Estimkę i przewiduję trochę zmian łącznie z malowaniem całego autka

Pozdrawiam
a tych dwoch skrzynek to tak jakos ladniej wkomponowac sie nie dalo??? Bo skrzynki same w sobie ladne ale....
Jestem synem mego ojca
jestem ojcem mego syna.
ca³¹ resztê przypomina.
jestem ojcem mego syna.
ca³¹ resztê przypomina.
13 czy 13,5 mm ?
Pytałem w innym wątku, ale nikt nie odpisał więc próbuję jeszcze raz w wątku o adekwatnym tytule. Czy ktoś mógłby mi podać jakiej średnicy są głośniki w przednich drzwiach Prefffki I gen. tzn czy 13 czy 13,5 mm. Wiem, że mogę sobie sprawdzić zdejmując boczki, ale warto byłoby aby taka informacja była do uzyskania teoretycznie, bo mi się w sieci nie udało.
Z góry dzięki za cierpliwość.
Z góry dzięki za cierpliwość.
Ja też się podłącze
z przodu wchodzą 13,5cm z tego co mierzyłem oryginalny tyle ma. Pytanie za 100pkt jak zamontować nowe głośniki - te fabryczne są przykręcane śrubką od tyłu a nowe takiej dziurki nie mają a chyba nie będę wiercił dziur w magnesach ;/
Edit
Wsadzilem 13cm i przykleilem je klejem dwuskladnikowym do oryginalnych ramek - wygląda to fabrycznie ale szału pod względem brzmienia Nie robi. W sumie po 13cm nie ma czego sie spodziewać.

Edit
Wsadzilem 13cm i przykleilem je klejem dwuskladnikowym do oryginalnych ramek - wygląda to fabrycznie ale szału pod względem brzmienia Nie robi. W sumie po 13cm nie ma czego sie spodziewać.