CB RADIO

Wszystko co dotyczy sprzętu audio i nagłosnienia w Toyocie Previa

Moderatorzy: Matka prEvka, galtom, parrot, HOYNA, 0jciec Prezes, Ladapis, [M]oderatorzy

Leszczu

CB RADIO

Post autor: Leszczu » śr 05 kwie, 2006

Witam,
Chciałbym założyc sobie CB Radio i w związku z tym mam kilka pytań.Jak i gdzie macie założone swoje radia, do czego macie podłączone zasilanie, gdzie jest założona antena, w jaki sposób poprowadzić przewód antenowy,żeby go nie było widać.Co kupić , uchwyt do klapy czy magnes.Czy da się to zestroić samemu, czy lepiej skorzystać z montażu w firmie.I wreszcie jaki model radia i anteny jest waszym zdaniem najlepszy
Czekam na Wasze opinie i rady :idea:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mikrobi
Previanin
Previanin
Posty: 24
Rejestracja: pn 06 lut, 2006
Lokalizacja: Stargard Szcz.
Kontakt:

Post autor: mikrobi » śr 05 kwie, 2006

Antenę to najlepiej SANTIAGO 1200 , radio to jakiegoś "prezydenta" taka seria i jak sie nie znasz i w cb radiu nie ma swr-miary to lepiej zestroić w serwisie.Dostroją do powirzchni dachu itp... Jak wiecej pytań to wal na gg 7503034 , co wiem to powiem (5 lat na cb-radiu sie siedziało i zloty organizowało...)

Awatar użytkownika
wieluniak
Previanin
Previanin
Posty: 70
Rejestracja: pn 09 sty, 2006
Lokalizacja: POLSKA-ÂŁĂłdzkie-WieluĂą
Kontakt:

Post autor: wieluniak » śr 05 kwie, 2006

Ja swoje zamontowałem nad pedałami gazu i hamulca wykorzystałem jedną ze srub mocujących elementy plastikowe a antenę założyłem presidenta (nazwy nie pamiętam )Jest mocowana na stałe centralnie przed szyberdachem(wygląda jak zwykła radiowa)i ta akurat nie musi być dostrajana.W drugim samochodzie mam antenkę też presydenta(1 prezydent USA- nie jestem w stanie z pamięci poprawnie napisać) i ta wymaga zestrojenia gdy zakładałem do Previ monter pokazał mi właśnie tę nową presydenta w stylu radiowa i skusiłem się i nie żałuję

eltech

Post autor: eltech » czw 06 kwie, 2006

Ja jeżdżę z CB od paru lat i kiedyś na początku kupiłem najtańsze radyjko ALAN ( nie polecam) Warto jednak dołożyć parę groszy i kupić porządne radio. I tak radio można za 500 zł kupić naprawdę super antenka tak ze 120 zł i montaż do 100 zł wszystko zależy czy kupujesz i montujesz w jednym miejscu czy na raty. Warto poszukać takiego miejsca gdzie przyjeżdżają tiry bo ma dobrą reputację czyli dobrze robią. Ja osobiście CB zamontowałem w konsoli środkowej pod radjem zwykłym. Dorobiłem sobie tylko puszkę jako obudowę bo Alan jest mały gabarytowo. Ponieważ głośnik jest wbudowany w radio więc jak się radio zabuduje to trzeba dokupić głośnik zewnętrzny i dodatkowo podłączyć (50 zł za głośnik)
zdjęcia przesłałem naszemu Adminowi to wrzuci i będziecie mogli zobaczyć jak to u mnie wygląda.

Leszczu

Post autor: Leszczu » czw 06 kwie, 2006

Dzięki bardzo za opisy, najbardziej podoba mi się pomysł Eltecha, tylko szkoda mi troche tej podręcznej półki i chyba zrobię ak jak Wieluniak. Dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem Unidena 510 XL i jest on bardzo mały gabarytowo a więc chyba nie będzie przeszkadzał.Antena MIDLAND 1,5m. Jutro jadę to wszystko wyregulować. A więc będziemy się nawoływać przed zlotem.
Serdecznie pozdrawiam i dzięki za rady.
Jak zamontuję to porobię zdjęcia i dorzucę do galerii.

eltech

Post autor: eltech » pt 07 kwie, 2006

Leszczu a o jakiej podręcznej półce mówisz - u mnie nic nie zajmuje półek :?:

Leszczu

Post autor: Leszczu » pt 07 kwie, 2006

ja pod radiem zwykłym mam jeszcze jedno miejsce o wymiarze DIN1 czyli wymiarze radia samochodowego - i tam mam zamontowaną półkę taką samą jak montuje się w samochodach fabrycznych bez radia. Jest to pozostałość po wymontowaniu tego wielkiego, oryginalnego radia amerykańskiego.Po prostu jedno hamerykańskie radio zajmuje miejsce dwóch normalnych hehehe .
No i ja właśnie u góry mam "normalne" radio, a pod spodem półkę - miejsce na drugie radio. 8)

Awatar użytkownika
andzrej_l
-#Team Previa
-#Team Previa
Posty: 2637
Rejestracja: ndz 28 sie, 2005
Lokalizacja: warszawa-ursynów
Kontakt:

Post autor: andzrej_l » pt 07 kwie, 2006

leszczu a ile to cie kosztowało :?: :mrgreen:
Robimy zlocik czerwiec 2018 :mrgreen:
[scroll]a i tak was lubie[/scroll]
http://bogatyojciec.pl/?A=45810

eltech

Post autor: eltech » pt 07 kwie, 2006

No to ja miałem tak samo a jako zaślepka na to drugie miejsce był taki plastikowy czarny ryjek założony ( oryginalnie od początku) Ja ten ryjek zdjąłem i pod radjem założyłem CB.
Jak tylko Arturek wrzuci moje zdjęcia to będziesz mógł zobaczyć.

Leszczu

Post autor: Leszczu » pt 07 kwie, 2006

andrzej, radio - 250zł, antena już z kablem 105zł, uchwyt do klapy bagażnika 45zł. Zestrojenie radia z przedłużniem kabla antenowego 50 zł.
Radio założyłem tak jak Wieluniak nad pedałem gazu.
Pozdr

Awatar użytkownika
andzrej_l
-#Team Previa
-#Team Previa
Posty: 2637
Rejestracja: ndz 28 sie, 2005
Lokalizacja: warszawa-ursynów
Kontakt:

Post autor: andzrej_l » pt 07 kwie, 2006

dzięki i jeszcze napisz jak działa wiesz zasięg itp :wink: :mrgreen:
Robimy zlocik czerwiec 2018 :mrgreen:
[scroll]a i tak was lubie[/scroll]
http://bogatyojciec.pl/?A=45810

Leszczu

Post autor: Leszczu » pt 07 kwie, 2006

Nie sprawdzałem jeszcze na trasie ale w mieście jest to ok.8-10 km. Poza terenem zabudowanym- zasięg może podobno dojść do 40 km.

Awatar użytkownika
wieluniak
Previanin
Previanin
Posty: 70
Rejestracja: pn 09 sty, 2006
Lokalizacja: POLSKA-ÂŁĂłdzkie-WieluĂą
Kontakt:

Post autor: wieluniak » sob 08 kwie, 2006

Ja mam presidenta Taylora (coś ok.580pln)antena też presydent (ok.160pln)tak jak wyzej napisałem mam radio nad pedałami gazu i hamulca umieszczone w uchwycie na dwie śruby mocujące także w razie potrzeby w 5 minut przenoszę do drugiego wozu ot taka prostota (mam 2 auta a 1 radio)
[you] witaj - fajnie Âże jesteÂś

[scroll] a wszystkich innych teÂż pozdrawiam [/scroll]

eltech

Post autor: eltech » pn 10 kwie, 2006

z tym zasięgiem to troszkę przesadziłeś :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
andzrej_l
-#Team Previa
-#Team Previa
Posty: 2637
Rejestracja: ndz 28 sie, 2005
Lokalizacja: warszawa-ursynów
Kontakt:

Post autor: andzrej_l » pn 10 kwie, 2006

to może do 15km :| :mrgreen:
Robimy zlocik czerwiec 2018 :mrgreen:
[scroll]a i tak was lubie[/scroll]
http://bogatyojciec.pl/?A=45810

Leszczu

Post autor: Leszczu » pn 10 kwie, 2006

napiałem "podobno" bo sam w to nie zabardzo uwierzyłem.Ale Facet ,który stroił mi zestaw powiedział,że takie odległości są osiągane. Dzisiaj wróciłem z trasy i powiem szczerze, że faktycznie przesadził z tym zasięgiem.
:wink:

eltech

Post autor: eltech » wt 11 kwie, 2006

z mojego doświadczenia to po mieście do 3 km a w trasie do 10 km.
no chyba że masz stacjonarne CB to wtedy zasięgi 40km i dużo większe są jak najbardziej normalne.

8ar73k

Post autor: 8ar73k » wt 11 kwie, 2006

Postaram się dorzucić swoje 3 słowa, jako iż z CB troszkę mi towarzyszy :) Radia mają standardowo do 5W mocy, to nia za dużo, proponuję poddać radio tuningowi tak do 20W można, powyżej potrzebne nam będą dopałki (wzmacniacze). Oczywiście nie tuningujemy sami, zlecamy to profesjonalistom. W większości radia używam na trasie, do kontaktu z przejażdżającymi TIR'ami, wtedy przy większej mocy i małej antence wystarcza na 5km kontaktu. Duże anteny są fajne, oczywiście większy zasięg, ale też musicie pamietać o garażach i o zdejmowaniu szczególnie magnesów, gdyż jest to łatwy łup. Te naryninkowe też.
Jeżeli nie potrzebujcie większego zasięgu proponuję anteny: naklejane na szyby (cena około 150 pln) - popierwsze nie rzuca się w oczy, po drugie nie zwiększa oporu :), lub malutkie antenki, które do złudzenia przypominają zwykłe radiowe, krótkie do 50 cm opływowe, pod kątem 45-60 stopni.

Awatar użytkownika
wieluniak
Previanin
Previanin
Posty: 70
Rejestracja: pn 09 sty, 2006
Lokalizacja: POLSKA-ÂŁĂłdzkie-WieluĂą
Kontakt:

Post autor: wieluniak » wt 11 kwie, 2006

no i dokładnie taką założyłem i jestem zadowolony
[you] witaj - fajnie Âże jesteÂś

[scroll] a wszystkich innych teÂż pozdrawiam [/scroll]

Awatar użytkownika
wieluniak
Previanin
Previanin
Posty: 70
Rejestracja: pn 09 sty, 2006
Lokalizacja: POLSKA-ÂŁĂłdzkie-WieluĂą
Kontakt:

Post autor: wieluniak » wt 11 kwie, 2006

Wyciągasz lampkę wywiercasz otworek potem kablem pod sufitówka do słupka (ja od strony pasazera ciągłem)i w dół pod półką do radia żadnych wielkich ceregieli.i dodatkowy plus tej anteny to jej się nie zestraja jest jak automat
[you] witaj - fajnie Âże jesteÂś

[scroll] a wszystkich innych teÂż pozdrawiam [/scroll]

eltech

Post autor: eltech » śr 12 kwie, 2006

no a ja na początku to z 2m batem jeździłem. Dopuki miałem zwykłą osobówkę to było ok ale jak wsadziłem to na Prevkę to w podziemnym parkingu zwaliłem lampę z sufitu i teraz mam krótszą kturą też szoruję ale już mało :mrgreen:

ODPOWIEDZ