audio klopoty

Wszystko co dotyczy sprzętu audio i nagłosnienia w Toyocie Previa

Moderatorzy: Matka prEvka, galtom, parrot, HOYNA, 0jciec Prezes, Ladapis, [M]oderatorzy

motto76

audio klopoty

Post autor: motto76 » wt 09 maja, 2006

Witam,
mam prevke w ersji 4x4 kanadyjska wersja z (podobno)najbardziej wypasionym standardowym zestawem audio. wypas jest niestety nieco klopotliwy sklada sie ze mnieniarki na 3 plyty (juz nie dziala) i odzielnego radio magnetofonu. dodatkowo radio nie ma koncowki mocy jest oddzielny wzmacniacz i zwrotnica. generalnie sporo tego wszystkiego klopot w tym ze kupilem nowe radi pioneera z mp3 i chcialem to wsadzic do pojazdu niestety okazalo sie ze wymaga to nieco wieksszej wiedzy moze ktos ma podobne problemy juz rozwiazane. czy jest moze jakas kostka ktora mozna wpiac do previ aby mozna bylo podlaczyc standardowe iso?

tomasz-travel

Post autor: tomasz-travel » wt 09 maja, 2006

w tej co kupiłem było orginalne z możliwością sterowania zmieniarką ale założyłem JVC dvd!! jak byś wysłał fotki wtyczek jakie ci wchodzą do radia to może pomogę bo u mnie już gra!!

Awatar użytkownika
HOYNA
Previanin
Previanin
Posty: 2814
Rejestracja: pn 13 lut, 2006
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Post autor: HOYNA » wt 09 maja, 2006

tomasz-travel pisze:w tej co kupiłem było orginalne z możliwością sterowania zmieniarką ale założyłem JVC dvd!! jak byś wysłał fotki wtyczek jakie ci wchodzą do radia to może pomogę bo u mnie już gra!!
no proszę :roll: ledwo dołączył do szczęsliwców posiadających prevki 8) , a już się zaczął udzielać. Tak trzymać Tomasz :wink: Tak trzymać :mrgreen:
:!: Ratujmy polski jĂŞzyk. MĂłwmy NIE dla e-analfabetyzmu :!:
°トヨタ°エスティマ°PREVIA GALERIA°トヨタ°エスティマ°

Awatar użytkownika
andzrej_l
-#Team Previa
-#Team Previa
Posty: 2636
Rejestracja: ndz 28 sie, 2005
Lokalizacja: warszawa-ursynów
Kontakt:

Post autor: andzrej_l » śr 10 maja, 2006

Tomasz zastąpi Tomasza w pod forum audio-car oki :?: :wink: :mrgreen:
Robimy zlocik czerwiec 2018 :mrgreen:
[scroll]a i tak was lubie[/scroll]
http://bogatyojciec.pl/?A=45810

eltech

Post autor: eltech » czw 06 lip, 2006

no właśnie - dobra podmianka.

Awatar użytkownika
andzrej_l
-#Team Previa
-#Team Previa
Posty: 2636
Rejestracja: ndz 28 sie, 2005
Lokalizacja: warszawa-ursynów
Kontakt:

Post autor: andzrej_l » czw 21 wrz, 2006

No :cry: i chyba się skończyło bo to cięszki temat :wink: :mrgreen:
Robimy zlocik czerwiec 2018 :mrgreen:
[scroll]a i tak was lubie[/scroll]
http://bogatyojciec.pl/?A=45810

zuru007

Post autor: zuru007 » wt 24 lip, 2007

witam.
kto mi powie co trzeba zrobc zeby wyciagnac radio? co trzeba odkrecic i gdzie? moje radio to starszna padaczka chce cos innego wmonotwac ale ciezko wyjac to stare dziadostwo.
pozdrawiam

maciej36

Post autor: maciej36 » wt 24 lip, 2007

Jeżeli radio masz fabryczne na całą kieszeń to najprawdopodobniej jest przykręcone od spodu do panela regulcji nawiewu , zdejmij pokrywę biezpieczników potem gałki regulacji nawiewu i odkręć śruby trzymające pane i delikatnie go zdejmij potem od tyłu odkręć radio

jaskier
Previanin
Previanin
Posty: 44
Rejestracja: pt 06 mar, 2009
Lokalizacja: Newbridge
Kontakt:

Post autor: jaskier » pt 20 mar, 2009

Witam
U mnie w Estimie (import z Japonii) rocznik 1994 było oryginalne radio w dwóch modułach (osobno radio kasetowe i wzmacniacz). Bez problemu kupiłem do niego przejściówkę (kostkę) na ISO i podłączyłem normalne radyjko (koszt w IRL to 20 euro). W PL powinno być taniej. A żeby wyciągnąć radio (przynajmniej w moim przypadku) musiałem zdjąć czarną ramkę wokół radia, która zakładana jest na zatrzaskach (trzeba podważyć). Samo radio zamocowane jest na metalowym stelażu i przykręcone czterema śrubami do konsoli. Wszystko widoczne jak na dłoni i proste w obsłudze. Aby zatkać dziurę po wzmacniaczu zakupiłem na www.ebay.ie plastikową kieszeń na dokumenty i to wszystko.Tak wygląda to u mnie: http://images.trademe.co.nz/photoserver ... 3_full.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

humek

Post autor: humek » pt 20 mar, 2009

Przyjedziesz do PL co Ci ją Rafał może przerobić na Polską normalną stronę :P

Awatar użytkownika
DarekJ
Previanin
Previanin
Posty: 1639
Rejestracja: wt 30 sie, 2005
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: DarekJ » sob 21 mar, 2009

jaskier, ty masz jakieś lstrzane odbicie normalnego autka, zrób coś z tym :evil:

humek

Post autor: humek » sob 21 mar, 2009

przecie mówię do Rafała musi jechać :P heh

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » sob 21 mar, 2009

Tez slyszalem, ze to sie da naprawic :-)
Wyglada na to, ze ta Estima to po WIELKIM BUM jest skoro az sie srodek o "180 st." przestawil ( i to w dwoch osiach) - dachowanie bylo jak nic :-)
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

lewski

Post autor: lewski » sob 21 mar, 2009

oj zejdźcie z chłopaka bo się przestraszy i ucieknie

Prev
Previanin
Previanin
Posty: 163
Rejestracja: czw 21 sty, 2010
Lokalizacja: KrakĂłw
Kontakt:

Post autor: Prev » sob 03 kwie, 2010

Panowie, mam radio oryginalne, chyba kanadyjske, problem jest z nim taki, że odbiera tylko fale z nieparzystą wartością po przecinku, np. 98.7; 98.9; 100.1; ale już np. nie odbierze 98.8 czy 100.0...
Naszczęście mam z poprzedniego auta zwykłe radio z kardą SD i MP3 i chciałem to przełożyć, ale tu się zaczynąją schody - NIE UMIEM WYJąĂ† STAREGO RADIA.

W manualu wyczytałem że są 4 śrubki mocujące ten panel z radiem i nawiewami, trzeba je odkręcić i dopiero po zdjęciu częściowym tego wielkiego panelu, można odkręcać samo radio... Problem mój polega na tym, że znalazłem 2 śrubki od góry, ale za h...ja nie mogę zlokalizować tych dolnych. Ktoś może wie jak zdjąć ten panel? Na siłę, tam są zatrzaski, czy rzeczywiście gdzieś są jeszcze śrubki? Nawet Cup Holder odkręcałem (nie udało się wyjąć - tylko trochę go wysunąłem), ale tam też nie było śrubek. Dla ułatwienia daję zdjęcie mojego problemu, zaznaczyłem śrubki które znalazłem...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
parrot
Previanin
Previanin
Posty: 2353
Rejestracja: ndz 03 lut, 2008
Lokalizacja: Nottingham
Kontakt:

Post autor: parrot » sob 03 kwie, 2010

HOYNA pisze:1. wyciągasz popielniczkę
2. wyciągasz CUP HOLDER lub będącą tam zaślepkę
3. pojawią się 2 śruby do odkręcenia (pod zaślepką)
4. otwierasz dolną półkę i masz kolejne 2 śruby do odkręcenia
5. wyciągasz ramkę z zapalniczką
6. środkowa konsola trzyma się na 4 śrubach (2 na górze, które już znalazłeś) i 2 trzymają konsolę od spodu (po wyciągnięciu zapalniczki będziesz miał do nich dostęp)
7. ściągasz środkową konsolę
Dodam jeszcze to:

http://www.youtube.com/watch?v=9sk42yMXjWA

http://www.youtube.com/watch?v=gYMFECuUnQM

http://www.youtube.com/watch?v=t0xRCgQzTIA

i koniecznie odwiedź jeszcze TEN temat.

Tak na marginesie - galtom - świetna robota z tagami dla wyszukiwarki... :mrgreen:

Prev
Previanin
Previanin
Posty: 163
Rejestracja: czw 21 sty, 2010
Lokalizacja: KrakĂłw
Kontakt:

Post autor: Prev » sob 03 kwie, 2010

bardzo dziękuję, teraz to spoko dam radę:) !!

Widzę, że przy okazji mogę wymienić kilka żaróweczek w desce. Będzie elegancko podświetlony nawiew :)

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » sob 03 kwie, 2010

parrot pisze: Tak na marginesie - galtom - świetna robota z tagami dla wyszukiwarki... :mrgreen:
Ciesze sie, ze sie to przydalo, bo mialem wrazenie, ze (cale to "tagowanie") nie jest jednak przydatne. Tym samym jak moj syn zaczenie wreszcie sypiac jak czlowiek postaram sie otagowac reszte. :mrgreen:
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

ODPOWIEDZ