drganania podczas hamowania

klocki, bębny, tarcze i te inne.

Moderatorzy: Matka prEvka, galtom, parrot, HOYNA, 0jciec Prezes, Ladapis

magnat
Previanin
Previanin
Posty: 99
Rejestracja: ndz 08 mar, 2009
Lokalizacja: D¡BROWA GÓRNICZA
Kontakt:

drganania podczas hamowania

Post autor: magnat » pn 31 sie, 2009

Witam wszystkich :)
Może mi ktoś doradzi co to może być za przyczyna że podczas hamowania w zakresie prędkości od 75 do 120 mam bardzo duże bicie na koło kierownicy dzieje się to przy delikatnym hamowaniu , przy depnięciu na hamulec objawu zanika . Dodam iż zmieniłem tarcze oraz klocki- przód miesiąc temu w sobotę zrobiłem tył. Bez zmian.
pozdrowienia dla wszystkich
Włodek
Pozdrawiam

lewski

Post autor: lewski » pn 31 sie, 2009

może luzy w zawieszeniu lub układzie kierowniczym
sprawdził bym oponki

magnat
Previanin
Previanin
Posty: 99
Rejestracja: ndz 08 mar, 2009
Lokalizacja: D¡BROWA GÓRNICZA
Kontakt:

Post autor: magnat » pn 31 sie, 2009

To już trzecia para opon od zimówek począwszy , a zawieszenie sprawdzałem na stacji diagnostycznej no i było ok .
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
komboj
Previanin
Previanin
Posty: 259
Rejestracja: czw 08 lis, 2007
Lokalizacja: Kostrzyn nad OdrÂą
Kontakt:

Post autor: komboj » pn 31 sie, 2009

Zobacz,czy sam zacisk hamulcowy nie jest luźny(sworzeń na którym się trzyma).Z czasem się wyrabia tulejka i powstaje luz,który może przeszkadzać(u mnie to było przyczyną drgań przy hamowaniu).[/list]

Miro

Post autor: Miro » pn 31 sie, 2009

Może jest krzywa tarcza albo poleciało łożysko piasty .

magnat
Previanin
Previanin
Posty: 99
Rejestracja: ndz 08 mar, 2009
Lokalizacja: D¡BROWA GÓRNICZA
Kontakt:

Post autor: magnat » pn 31 sie, 2009

łożysko wymienione a tarcze nowe chyba że się skrzywiły a odnośnie tego co pisze komboj ,czy te tulejki są wymienne i można je dostać ?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
DarekJ
Previanin
Previanin
Posty: 1639
Rejestracja: wt 30 sie, 2005
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: DarekJ » pn 31 sie, 2009

A klocki mają wszystkie spręrzynki fałki (spinające klocki) ?

magnat
Previanin
Previanin
Posty: 99
Rejestracja: ndz 08 mar, 2009
Lokalizacja: D¡BROWA GÓRNICZA
Kontakt:

Post autor: magnat » wt 01 wrz, 2009

Tak mają wszystko. :)
Pozdrawiam

humek

Post autor: humek » wt 01 wrz, 2009

a zaciski pracują ? ? ściąga cię do którejś strony?? weź sprawdź wahacze górne i dolne.

magnat
Previanin
Previanin
Posty: 99
Rejestracja: ndz 08 mar, 2009
Lokalizacja: D¡BROWA GÓRNICZA
Kontakt:

Post autor: magnat » śr 02 wrz, 2009

Zaciski są ok ,nie ściąga . Wahacze sprawdzę w sobotę ale na stacji kontroli nic nie mówili.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » śr 02 wrz, 2009

A jak sytuacja z oponami?
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

magnat
Previanin
Previanin
Posty: 99
Rejestracja: ndz 08 mar, 2009
Lokalizacja: D¡BROWA GÓRNICZA
Kontakt:

Post autor: magnat » śr 02 wrz, 2009

Opony odpadają bo to 3 komplet i na każdym tak było
:(
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » śr 02 wrz, 2009

felga zatem tez nie?
gdzies musi byc luz w zawieszeniu... nie ma cudow
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Awatar użytkownika
zielony92
Previanin
Previanin
Posty: 161
Rejestracja: pt 21 mar, 2008
Lokalizacja: wĂłlka zrĂŞczycka/koÂło Krakowa
Kontakt:

Post autor: zielony92 » pt 16 paź, 2009

I co było przyczyną tych drgań ? Doszedłeś do czegoś ? :?:

magnat
Previanin
Previanin
Posty: 99
Rejestracja: ndz 08 mar, 2009
Lokalizacja: D¡BROWA GÓRNICZA
Kontakt:

Post autor: magnat » ndz 18 paź, 2009

Dałem tarcze do przetoczenia i jutro mam odebrać na dniach założę bo na razie Prevka stoi w garażu na klockach i czeka na dwa dni ciepła bo będzie konserwacja podwozia . Dam znać jak tylko wyjadę .
Pozdrawiam

magnat
Previanin
Previanin
Posty: 99
Rejestracja: ndz 08 mar, 2009
Lokalizacja: D¡BROWA GÓRNICZA
Kontakt:

Post autor: magnat » czw 05 lis, 2009

Wreszcie wyjechałem , zrobiłem ponad 1000 km wszystko jak na razie z tarczami jest ok . jedna była krzywa choć tarcze były nowe .
Oby tak dalej
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » czw 05 lis, 2009

Cieszymy sie razem z Toba! :-)
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Awatar użytkownika
grzechoo
Previanin
Previanin
Posty: 360
Rejestracja: pn 15 cze, 2009
Lokalizacja: KrakĂłw
Kontakt:

Post autor: grzechoo » pt 06 lis, 2009

magnat pisze:jedna była krzywa choć tarcze były nowe .
wystarczy raz je dogrzać a później nagle schłodzić i tarcza krzywa, nie ważne czy Brembo czy Tajwan, teraz niestety nie robią tarcz takich jak kiedyś.
[you], szukasz nowych czĂŞÂści do Swojej Prevki?
Wal na PW, coÂś wykombinujemy.

magnat
Previanin
Previanin
Posty: 99
Rejestracja: ndz 08 mar, 2009
Lokalizacja: D¡BROWA GÓRNICZA
Kontakt:

Post autor: magnat » sob 07 lis, 2009

Była mode in japan ale nie znam producenta pudełko wywaliłem .
Pozdrawiam

DZIK JUNIOR
Previanin
Previanin
Posty: 14
Rejestracja: ndz 30 paź, 2011
Lokalizacja: BiaÂłystok
Kontakt:

Post autor: DZIK JUNIOR » śr 07 gru, 2011

Czesc wszyskim. To mozlwe zeby tarcze wykrzywic? Ja mam problem z tłoczkami hamulcowymi,bo mi sie grzały i blokowały tarcze i teraz własnie tez mi stuka lewe koło jakby tarcza była krzywa. Ale tez tłoczki mam do wymiany nadal bo nie moge kupic nowych

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » śr 07 gru, 2011

U mnie to samo. Tarcze nowe, klocki nowe i po 1000 km już jedna bije. Tez musze dać do przetoczyła :-(. Straszny chłam teraz robią.
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Tomek Kraków
Previanin
Previanin
Posty: 943
Rejestracja: śr 16 sty, 2008
Lokalizacja: Galicja

Post autor: Tomek Kraków » śr 07 gru, 2011

panowie a macie może takie blaszki między klocki a zaciskiem bo wtedy się dzieją pańskie jaja i to może być powodem dziwnych odgłosów a zapiekanie się zacisków dotyczy wszystkich samochodów, trzeba zadbać o gumki na tłoczkach pod gumki wsadzić smar ( w sklepie w saszetkach specjalny do zacisków, wcześniej trzeba wytrzyścić pod gumką np. odrdzewiacz i wydmuchać kompresorem ).

Humek
Previanin
Previanin
Posty: 526
Rejestracja: ndz 16 sty, 2011
Lokalizacja: CiechanĂłw
Kontakt:

Post autor: Humek » czw 08 gru, 2011

bardzo możliwe. Te blaszki to wydatek około 35 zł
opcja szukaj to skarbnica informacji

Bogus975
Previanin
Previanin
Posty: 147
Rejestracja: sob 24 maja, 2008
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Bogus975 » pt 09 gru, 2011

Kiedyś w to nie wierzyłem ale od kiedy pracuję w serwisie to się sprawdza. Bardzo istotne jest dokładne oczyszczenie piasty pod tarczą. Nawet odrobina rdzy jest w stanie zmienić przyleganie tarczy do piasty i bardzo szybko pojawia się bicie. Oczywiście po oczyszczeniu piaste smarujemy np smarem ceramicznym.
Ciemnozielona Previa '94 4x4 WNxxxxx

Awatar użytkownika
grzechoo
Previanin
Previanin
Posty: 360
Rejestracja: pn 15 cze, 2009
Lokalizacja: KrakĂłw
Kontakt:

Post autor: grzechoo » wt 10 sty, 2012

DZIK JUNIOR pisze:Ale tez tłoczki mam do wymiany nadal bo nie moge kupic nowych
Jaki masz zacisk, jedno czy dwu tłoczkowy, jak mi podasz średnicę i wysokość tłoczka, to może znajdę takie.
[you], szukasz nowych czĂŞÂści do Swojej Prevki?
Wal na PW, coÂś wykombinujemy.

lenio
Previanin
Previanin
Posty: 11
Rejestracja: wt 06 wrz, 2011
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: lenio » ndz 22 sty, 2012

WItam
mam podobny problem więc nie bede nowego tematu zaczynał.
Nowe tarcze, klocki, wszystko wyczyszczone, nasmarowane- chodzi jak ta lala, abs odłączany żeby wykluczyc jego powód a przy hamowaniu bije jak ......... Pewien mechanik stwierdził że to może pompa hamulcowa tylko nie bardzo jestem sobie w stanie to wyobrazic.
Czy ktos ma jeszcze jakis pomysł?
juÂż jest:)

Tomek Kraków
Previanin
Previanin
Posty: 943
Rejestracja: śr 16 sty, 2008
Lokalizacja: Galicja

Post autor: Tomek Kraków » ndz 22 sty, 2012

A koła zmieniałeś ? . Może koła biją

Awatar użytkownika
HOYNA
Previanin
Previanin
Posty: 2815
Rejestracja: pn 13 lut, 2006
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Post autor: HOYNA » ndz 22 sty, 2012

lenio pisze:WItam
mam podobny problem więc nie bede nowego tematu zaczynał.
Nowe tarcze, klocki, wszystko wyczyszczone, nasmarowane- chodzi jak ta lala, abs odłączany żeby wykluczyc jego powód a przy hamowaniu bije jak ......... Pewien mechanik stwierdził że to może pompa hamulcowa tylko nie bardzo jestem sobie w stanie to wyobrazic.
Czy ktos ma jeszcze jakis pomysł?
Lenio, zapomniałem Ci powiedzieć, że dopóki się nie pochwalisz swoim nowo nabytym 4x4 to nie będziemy Ci odpowiadać na pytania :mrgreen: :wink:
:!: Ratujmy polski jĂŞzyk. MĂłwmy NIE dla e-analfabetyzmu :!:
°トヨタ°エスティマ°PREVIA GALERIA°トヨタ°エスティマ°

Humek
Previanin
Previanin
Posty: 526
Rejestracja: ndz 16 sty, 2011
Lokalizacja: CiechanĂłw
Kontakt:

Post autor: Humek » ndz 22 sty, 2012

być może że któraś tarcza nie równo się ułożyła na szpilkach.. ale może być tak że musisz jak ja zedrzeć papierem ściernym rdzę z piast.
opcja szukaj to skarbnica informacji

lenio
Previanin
Previanin
Posty: 11
Rejestracja: wt 06 wrz, 2011
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: lenio » pn 23 sty, 2012

Powalczę z tym i oznajmię efekty

[ Dodano: Pon 23 Sty, 2012 ]
:( chenie bym sie pochwalił ale nie umim załączników dodac (maluckich nawet)- na inny serwer to strasznie dużo roboty dla lenia:)- może wkrótce
juÂż jest:)

ODPOWIEDZ