Brak hamulcow

klocki, bębny, tarcze i te inne.

Moderatorzy: Matka prEvka, galtom, parrot, HOYNA, 0jciec Prezes, Ladapis

bialy1920
Previanin
Previanin
Posty: 112
Rejestracja: ndz 11 lip, 2010
Lokalizacja: B-stok
Kontakt:

Brak hamulcow

Post autor: bialy1920 » śr 14 wrz, 2011

Witam!tak jak wczesniej napisalem kupilem oponki na wymiane przedwczoraj zalozylem dojazdowke mialem lekki problem ze zdjeciem kola pryskalem wd itp kolo wkoncu puscilo wyraznie patrzylem czy przypadkiemm nie popryskalem na tarcze ale nic nie bylo pojechalem prevka po opony autko odstawilem bylo ok dzisiaj chcialem jechac zmienic opony wyjezdzam i nie mam hamulcow!sciagalem kolo ale tarcza jest sucha zbiorniczek z plynem na max.pedal hamulca jest jakis miekki i nie pompuje sie do konca przy zgaszonym silniku co moglo sie stac?

AndrzejM
Previanin
Previanin
Posty: 45
Rejestracja: pn 12 wrz, 2011
Lokalizacja: WGM
Kontakt:

Post autor: AndrzejM » czw 15 wrz, 2011

Na mój gust to pompa hamulcowa puściła. Jeśli nigdzie przy kołach płyn nie wycieka.

Chyba, że Ci się bardzo zapowietrzyły... Spróbuj nacisnąć pedał hamulca kilka razy zdecydowanie do oporu. Jeśli pedał "rośnie" to powietrze.
CoÂś wymyÂślĂŞ...

bialy1920
Previanin
Previanin
Posty: 112
Rejestracja: ndz 11 lip, 2010
Lokalizacja: B-stok
Kontakt:

Post autor: bialy1920 » czw 15 wrz, 2011

hehe widocznie mamy ten sam gust ja tez obstawiam pompe dzisiaj bardziej sie temu przyjze wkoncu 400tysiecy km robi swoje:)ale dla wszystkiego sprawdze wszystkie przewody hamulcowe oraz zdemontuje pompe aha i moze mi ktos poradzic jaka pompe w razie czego mam zamowic albo zestaw naprawczy
previa 92r 2,4 GL

Humek
Previanin
Previanin
Posty: 517
Rejestracja: ndz 16 sty, 2011
Lokalizacja: CiechanĂłw
Kontakt:

Post autor: Humek » czw 15 wrz, 2011

być może że stoją przednie tłoczki w zaciskach może być tak jak w mojej czerwonej że zastały się wymieniłem bo czasem zamiast hamować jechało się jak po lodzie
opcja szukaj to skarbnica informacji

bialy1920
Previanin
Previanin
Posty: 112
Rejestracja: ndz 11 lip, 2010
Lokalizacja: B-stok
Kontakt:

Post autor: bialy1920 » ndz 18 wrz, 2011

witam moglbym prosic Was o jakiś poradnik jak zdemontowac pompe hamulcową z previi

Humek
Previanin
Previanin
Posty: 517
Rejestracja: ndz 16 sty, 2011
Lokalizacja: CiechanĂłw
Kontakt:

Post autor: Humek » ndz 18 wrz, 2011

http://www.toyodiy.com/parts/ wpisz VIN i po sprawie
opcja szukaj to skarbnica informacji

bialy1920
Previanin
Previanin
Posty: 112
Rejestracja: ndz 11 lip, 2010
Lokalizacja: B-stok
Kontakt:

Post autor: bialy1920 » wt 20 wrz, 2011

witam jeszcze raz pisze w sprawie dosc nie typowej a mianowicie jak sprawdzic czy moja prevka ma abs??w gre nie wchodzi oczywiscie rozpedzic sie i zachamowac gwaltownie tylko w inny postojowy sposob poniewaz previa stoi bez pompy...druga sprawa gdzie moge znalesc komplet naprawczy do pompy hamulcowej bo znalazlem tylko ten ale nie otrzymuje odpowiedzi i nie odbieraja telefonow:
http://www.arwit.pl/TDZamow.aspx?a=7323 ... &t=1&tab=1

Awatar użytkownika
parrot
Previanin
Previanin
Posty: 2353
Rejestracja: ndz 03 lut, 2008
Lokalizacja: Nottingham
Kontakt:

Post autor: parrot » wt 20 wrz, 2011

Może poszukaj sensora przy zaciskach?

http://www.partsgeek.com/mmparts/abs_sp ... revia.html

Masz lampkę ABS na tablicy przyrządów? Jak nie ma - sprawa jasna. Jak jest - szukaj sensorów przy kołach... taka moja propozycja.

W/g mnie ABS w previach 1 generacji był opcją, choć raczej występował w większości egzemplarzy. Po przekręceniu kluczyka na tablicy przyrządów powinna palić się lampka ABS. Poszukaj też może pompy ABS - pod maską, na prawo od zbiornika spryskiwaczy.

http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... abs+previa

RUMCAJS
Previanin
Previanin
Posty: 480
Rejestracja: ndz 16 sty, 2011
Lokalizacja: Ludwin

Post autor: RUMCAJS » wt 20 wrz, 2011

Tak jak Olek pisze.
Jeszcze pod maską możesz sprawdzić jak jest pompa ABS po stronie pasażera,
to znaczy że masz. Może nie działać. :(

bialy1920
Previanin
Previanin
Posty: 112
Rejestracja: ndz 11 lip, 2010
Lokalizacja: B-stok
Kontakt:

Post autor: bialy1920 » wt 20 wrz, 2011

pompy abs brak w takim wiec razie moze wiecie gdzie znajde zestaw naprawczy do pompy hamulcowej??
znalazlem na allegro pompe hamulcowa z servo za 100zl z tym ze od diesla 2.2 i anglika ale to chyba nie ma roznicy prawda??

Awatar użytkownika
parrot
Previanin
Previanin
Posty: 2353
Rejestracja: ndz 03 lut, 2008
Lokalizacja: Nottingham
Kontakt:

Post autor: parrot » wt 20 wrz, 2011

bialy1920 pisze:ale to chyba nie ma roznicy prawda??
W sumie to nie wiem, ale nie postawiłbym na to "złamanego grosza"; Pamiętaj, że Previa NIGDY nie była produkowana z silnikiem diesla. A Estima Emina/Lucida (ta była z dieslem 2.2) to w zasadzie zupełnie inne auto...

Jeśli miałbym więc zgadywać, to będzie różnica...

bialy1920
Previanin
Previanin
Posty: 112
Rejestracja: ndz 11 lip, 2010
Lokalizacja: B-stok
Kontakt:

Post autor: bialy1920 » wt 20 wrz, 2011

Ale ze bedzie dawala wyzsze/nizsze cisnienie czy inaczej tloczyla bo zauwazylem po zdjeciach ze jest identyczna nie chce wydawac wiecej niz 100zl na pompe uzywana poniewaz wolalbym juz bardziej kupic zestaw naprawczy tak mialbym pewnosc ze jest po regeneracji dlatego moze znacie jakies zrodla gdzie takowy zestaw nabyc moge?

Awatar użytkownika
Previanin
Previanin
Previanin
Posty: 356
Rejestracja: pt 25 kwie, 2008
Lokalizacja: LuboĂą
Kontakt:

Post autor: Previanin » śr 21 wrz, 2011

Jeśli chcesz SPRAWNą pompę od PREVII za 100zł z przesyłką to pisz do mnie na PW.
Brak czasu, nie pisaĂŚ o czĂŞÂści, nie rozdwojĂŞ siĂŞ przecieÂż.

bialy1920
Previanin
Previanin
Posty: 112
Rejestracja: ndz 11 lip, 2010
Lokalizacja: B-stok
Kontakt:

Post autor: bialy1920 » śr 21 wrz, 2011

Z jakiego roku ta pompa moge jakies foty na bialy1920@o2.pl ktory rocznik prevki?

Awatar użytkownika
Previanin
Previanin
Previanin
Posty: 356
Rejestracja: pt 25 kwie, 2008
Lokalizacja: LuboĂą
Kontakt:

Post autor: Previanin » śr 21 wrz, 2011

Na PW miało być !!! Previa 1997, anglik, wszystkie inne info w dziale "sprzedam".
Brak czasu, nie pisaĂŚ o czĂŞÂści, nie rozdwojĂŞ siĂŞ przecieÂż.

ODPOWIEDZ