ABS

klocki, bębny, tarcze i te inne.

Moderatorzy: Matka prEvka, galtom, parrot, HOYNA, 0jciec Prezes, Ladapis

paweł
Previanin
Previanin
Posty: 31
Rejestracja: śr 19 lip, 2006
Lokalizacja: ruda ÂślÂąska
Kontakt:

ABS

Post autor: paweł » ndz 23 lip, 2006

Czy PREVIA z 94 roku może być bez systemu ABS,i czy taki można zamontować?Ewentualne koszty takiej przeróbki.
Ostatnio zmieniony śr 23 gru, 2009 przez paweł, łącznie zmieniany 1 raz.
PREVIA i dÂługo, dÂługo nic

Awatar użytkownika
DarekJ
Previanin
Previanin
Posty: 1639
Rejestracja: wt 30 sie, 2005
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: DarekJ » pn 24 lip, 2006

Witaj Pawle ja mam "Panią" z 92 i z ABS-em więc i twoja powinna mieć, chyba że masz podstawową wersję. A co do ceny przeróbki to ubij a nie znaju, są mądrzejsze w naszym kraju - forum.

Awatar użytkownika
papciosmurf
Previanin
Previanin
Posty: 1590
Rejestracja: pt 10 lut, 2006
Lokalizacja: Z kanapy
Kontakt:

Post autor: papciosmurf » wt 25 lip, 2006

DarekJ pisze:A co do ceny przeróbki to ubij a nie znaju, są mądrzejsze w naszym kraju - forum.
Dużo zależy od tego za ile dostaniesz części.
Generalnie potrzebujesz centralkę elektrohydrauliczną, piasty kół z naciętymi zębami, czujniki prędkości kół oraz pewną ilość rurek hamulcowych i przewodów.
Sama robota jest dość prosta, moim zdaniem. Musisz wpiąć centralkę pomiędzy istniejącą pompę hamulcową a koła, założyć czujniki prędkości podłączyć elektrykę i jazda :-D[/scroll]
Prawdziwy mĂŞÂżczyzna nie je miodu - prawdziwy mĂŞÂżczyzna Âżuje pszczoÂły !!! :mrgreen:

bash

Post autor: bash » wt 25 lip, 2006

A ja mam wersję z ABS (97r), ale przy wymianie przednich tarcz hamulcowych okazało się, że takie wg. katalogu przeznaczone do wersji z ABS nie pasują. Natomiast do wersji bez ABS tak :shock:
Czy ktoś mi to może wytłumaczyć bo nie kumam :?:
Mam ten ABS czy nie mam :?:

Awatar użytkownika
papciosmurf
Previanin
Previanin
Posty: 1590
Rejestracja: pt 10 lut, 2006
Lokalizacja: Z kanapy
Kontakt:

Post autor: papciosmurf » wt 25 lip, 2006

bash pisze:A ja mam wersję z ABS (97r), ale przy wymianie przednich tarcz hamulcowych okazało się, że takie wg. katalogu przeznaczone do wersji z ABS nie pasują. Natomiast do wersji bez ABS tak :shock:
Czy ktoś mi to może wytłumaczyć bo nie kumam :?:
Mam ten ABS czy nie mam :?:
Zahamuj bardzo mocno (najlepiej na śliskiej nawierzchni) i sprawdź. Jak jest to zadziała :-)
Prawdziwy mĂŞÂżczyzna nie je miodu - prawdziwy mĂŞÂżczyzna Âżuje pszczoÂły !!! :mrgreen:

paweł
Previanin
Previanin
Posty: 31
Rejestracja: śr 19 lip, 2006
Lokalizacja: ruda ÂślÂąska
Kontakt:

Post autor: paweł » wt 25 lip, 2006

Dzięki za podpowiedzi,co do wersji to chyba nie jest podstawowa bo jest klima,poducha,kapitańskie fotele,wersja GL,a ABS niestety nie mam całą ją sprawdziłem i nigdzie nie zauważyłem tego wielkiego rozdzieleacza,no i kontrolki ,trzeba będzie cos wykombinować :!: :?:
PREVIA i dÂługo, dÂługo nic

adam
-#Team Previa
-#Team Previa
Posty: 200
Rejestracja: ndz 28 sie, 2005
Lokalizacja: Katowice

Post autor: adam » wt 25 lip, 2006

Paweł,a po co ci to?Ja bym tam nie chciał ABS-u w żadnym aucie.Wg.mnie to pogarsza hamowanie.Mam na myśli hamowanie wprawnego kierowcy.
Takie testy już nie raz robili.Dobry kierowca zahamuje krócej bez ABS-u. :)
adam

Awatar użytkownika
papciosmurf
Previanin
Previanin
Posty: 1590
Rejestracja: pt 10 lut, 2006
Lokalizacja: Z kanapy
Kontakt:

Post autor: papciosmurf » śr 26 lip, 2006

adam pisze:Paweł,a po co ci to?Ja bym tam nie chciał ABS-u w żadnym aucie.Wg.mnie to pogarsza hamowanie.Mam na myśli hamowanie wprawnego kierowcy.
Takie testy już nie raz robili.Dobry kierowca zahamuje krócej bez ABS-u. :)
To bardzo logiczne podejście. Skoro już masz napęd na tył to po co Ci ABS. Trza być twardym a nie miętkim :mrgreen:
Prawdziwy mĂŞÂżczyzna nie je miodu - prawdziwy mĂŞÂżczyzna Âżuje pszczoÂły !!! :mrgreen:

pancurski
Previanin
Previanin
Posty: 24
Rejestracja: pt 05 kwie, 2013
Lokalizacja: Lublin/UK
Kontakt:

Post autor: pancurski » pn 13 maja, 2013

Odświeżę temat sprzed 7 lat :mrgreen:
Faktycznie jest możliwy montaż ABS do modelu, który nie jest wyposażony fabrycznie?
A co z kontrolką? Lub raczej jej brakiem.

ODPOWIEDZ