Potrzebny schemat elektryczny klimatyzacji !?

Moderatorzy: Matka prEvka, parrot, HOYNA, 0jciec Prezes, bialy100

treborzg
Previanin
Previanin
Posty: 35
Rejestracja: pt 11 cze, 2010
Lokalizacja: Zielona GĂłra
Kontakt:

Potrzebny schemat elektryczny klimatyzacji !?

Post autor: treborzg » sob 19 cze, 2010

Szanowni koledzy i koleżanki, jeżeli ktoś posiada schemat elektryczny klimatyzacji Prevki II ok. 2002r. najchętniej D4D, obojętnie czy to w naszym języku czy też w j. angielskim to będę bardzo wdzięczny za udostępnienie. Może być też link do strony gdzie można coś takiego znaleźć.
Kontakt na GG lub e-mail mile widziany.
Pozdrawiam
Nigdy wiĂŞcej osobĂłwki !!! Tylko VAN !!!

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » sob 19 cze, 2010

Zagladnij do tego http://www.previa.pl/viewtopic.php?t=2869 watku.
Hoyna wrzucil tam instrukcje, sa spore szanse, ze i schemat elektryczny sie znajdzie.
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

treborzg
Previanin
Previanin
Posty: 35
Rejestracja: pt 11 cze, 2010
Lokalizacja: Zielona GĂłra
Kontakt:

Dalsza pomoc !?

Post autor: treborzg » sob 19 cze, 2010

Instrukcja niezła, mam już ją ale dotyczy ona obsługi samego pojazdu. Ja natomiast potrzebuję bardziej coś serwisowego (układ elektryczny klimatyzacji - coś jak w załączniku, na zdjęciu...)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nigdy wiĂŞcej osobĂłwki !!! Tylko VAN !!!

Awatar użytkownika
Matka prEvka
Previanin
Previanin
Posty: 3850
Rejestracja: ndz 28 sie, 2005
Lokalizacja: z domu
Kontakt:

Post autor: Matka prEvka » sob 19 cze, 2010

Tak na dzień dobry to najpierw się wypadałoby przywitać z Klubowiczami, a potem zadawać pytania. Napiszę ponownie - masz dział ogólny a w nim temat, żeby się przywitać - SKORZYSTAJ Z NIEGO.
[scroll] [URL=[/URL]
[/scroll]

treborzg
Previanin
Previanin
Posty: 35
Rejestracja: pt 11 cze, 2010
Lokalizacja: Zielona GĂłra
Kontakt:

Witanko

Post autor: treborzg » pt 25 cze, 2010

Już żem to uczynił :)
Nigdy wiĂŞcej osobĂłwki !!! Tylko VAN !!!

Awatar użytkownika
Matka prEvka
Previanin
Previanin
Posty: 3850
Rejestracja: ndz 28 sie, 2005
Lokalizacja: z domu
Kontakt:

Post autor: Matka prEvka » pn 28 cze, 2010

Grzeczny Chłopiec :mrgreen:
[scroll] [URL=[/URL]
[/scroll]

BossMan
Previanin
Previanin
Posty: 24
Rejestracja: pn 08 cze, 2009
Lokalizacja: KR
Kontakt:

Re: Dalsza pomoc !?

Post autor: BossMan » śr 08 wrz, 2010

treborzg pisze:Instrukcja niezła, mam już ją ale dotyczy ona obsługi samego pojazdu. Ja natomiast potrzebuję bardziej coś serwisowego (układ elektryczny klimatyzacji - coś jak w załączniku, na zdjęciu...)
Znalazłeś już (już = 3m ;)) czy jeszcze szukasz? Jeśli szukasz, to posprawdzam - może coś mam..

Pzdr,
Adam

treborzg
Previanin
Previanin
Posty: 35
Rejestracja: pt 11 cze, 2010
Lokalizacja: Zielona GĂłra
Kontakt:

Temat postu: problemy z klimatyzacją

Post autor: treborzg » wt 15 mar, 2011

Co potrzebowałem to zdobyłem ... po ciężkich bólach.
Objaw jest taki, że w ogóle się nie załącza (klimatronik).
Po wciśnięciu na desce, słychać jakby silnik dostawał lekkiego oporu. Poza tym nic. Sprawdziłem bezpieczniki w środku auta, przekaźnik pod maską, wymieniłem czujnik ciśnienia klimatyzacji, jest nabita a ciśnienie ma tak jak pisze książka. Byłem z tym, już w dwóch serwisach ale... (jeden szukał błędów na komputerze - chociaż tej klimatyzacji nie da się sprawdzić komputerem a drugi serwis grzebał, grzebał i zaczęła chodzić choć do końca nie wiedzieli czemu zaczęła chodzić i co zrobili więc zapłaciłem grosze. Jednak po dwóch dniach znowu padła.
Jeżeli ktoś mógłby pomóc lub wie gdzie leży problem będę wdzięczny.
P.S.
Posiadam wszystkie schematy i prawie wszystko co mogłoby się przydać do do tego auta (2.0 D4D 116KM 2002r.) GG:6729952
Pozdrawiam
Nigdy wiĂŞcej osobĂłwki !!! Tylko VAN !!!

wrzochu80
Previanin
Previanin
Posty: 56
Rejestracja: ndz 17 paź, 2010
Lokalizacja: bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: wrzochu80 » pt 18 mar, 2011

U mnie jest to samo jak by klimatronik nie chodził...

Ale co zauważyłem !!!! Jak szukałem mojej prevki oglądałem kilka innych i we wszystkich zauważyłem że chłodzenie jest tylko wtedy gdy temp jest na min...

Ustawienie temp czy 30 czy 16 włączenie klimy i auto a efekt ten sam grzeje jak diabli :evil:

treborzg
Previanin
Previanin
Posty: 35
Rejestracja: pt 11 cze, 2010
Lokalizacja: Zielona GĂłra
Kontakt:

Post autor: treborzg » sob 19 mar, 2011

Witam "wrzochu". Raczej jest to niemożliwe żeby klimatron chłodził tylko na minimum bo w takim przypadku miałbyś lodówkę a nie miły chłodek. Powinien się załączać przy każdej temperaturze, przynajmniej u mnie tak było dopóki chodził klimatron (ale padł i od tamtego czasu mam problem - jak wyżej opisałem.
Nigdy wiĂŞcej osobĂłwki !!! Tylko VAN !!!

wrzochu80
Previanin
Previanin
Posty: 56
Rejestracja: ndz 17 paź, 2010
Lokalizacja: bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: wrzochu80 » ndz 20 mar, 2011

no to u mnie jest to samo przycisk auto po prostu nie działa...
teraz co jest...
Z klimą wszystko jest oki bo lampka od A/C nie miga, bezpieczniki też spoko, może jest jakiś czujnik temp w kabinie i on jest walnięty.

treborzg
Previanin
Previanin
Posty: 35
Rejestracja: pt 11 cze, 2010
Lokalizacja: Zielona GĂłra
Kontakt:

Post autor: treborzg » ndz 20 mar, 2011

Na spokojnie sprawdzę sobie jeszcze napięcie na sprężarkę. Na wtyczce po załączeniu klimy powinno być 12V. Jeżeli jest to prawdopodobnie mam walnięte sprzęgło sprężarki (koszt ok 350zł. + robocizna). Jeżeli nie ma to trzeba będzie poszukać gdzieś wcześniej. Wyczytałem gdzieś że może być walnięty presostat o ile w tym modelu jest, bo nie wszystkie go mają (jak jest uwalony to nie puści 12V na sprężarkę).

[ Dodano: Czw 24 Mar, 2011 ]
Tamat zamykam, problem na 99,9% rozwiązany. Prawdopodobnie uszkodzone było w środku złącze doprowadzające prąd do kompresora. Kable były OK, jednak szwankowało coś w środku kostki i dlatego tak trudno było znaleźć przyczynę. Na chwilę obecną klimka chodzi i oby tak dalej. Pozdrawiam.
Nigdy wiĂŞcej osobĂłwki !!! Tylko VAN !!!

ODPOWIEDZ