kontrolka poziomu oleju

Moderatorzy: Matka prEvka, parrot, HOYNA, 0jciec Prezes, bialy100

Awatar użytkownika
Dorota T
Previanin
Previanin
Posty: 19
Rejestracja: ndz 10 cze, 2012
Lokalizacja: Mazury
Kontakt:

kontrolka poziomu oleju

Post autor: Dorota T » wt 12 cze, 2012

Mam problem z kontrolka poziomu oleju. W momencie gdy silnik sie nagrzeje owa kontrolka sie zapala i nie daje spokoju. Ktos wie o co kaman?

Awatar użytkownika
andzrej_l
-#Team Previa
-#Team Previa
Posty: 2640
Rejestracja: ndz 28 sie, 2005
Lokalizacja: warszawa-ursynów
Kontakt:

Post autor: andzrej_l » wt 12 cze, 2012

Który rocznik previ
Robimy zlocik 2019 :mrgreen:
[scroll]a i tak was lubie[/scroll]
http://bogatyojciec.pl/?A=45810

Awatar użytkownika
Dorota T
Previanin
Previanin
Posty: 19
Rejestracja: ndz 10 cze, 2012
Lokalizacja: Mazury
Kontakt:

Post autor: Dorota T » wt 12 cze, 2012

2001

Awatar użytkownika
andzrej_l
-#Team Previa
-#Team Previa
Posty: 2640
Rejestracja: ndz 28 sie, 2005
Lokalizacja: warszawa-ursynów
Kontakt:

Post autor: andzrej_l » wt 12 cze, 2012

To znaczy że masz 2 previe do wymiany jest czujnik oleju który jest w misce olejowej, sprawdzaj przez pewien czas co dziennie poziom oleju na bagnecie przed ruszaniem bo ten czujnik wskazuje niski poziom oleju jak nie bierze oleju to spokojnie możesz jeździć aż wymienisz czujnik :roll:
Robimy zlocik 2019 :mrgreen:
[scroll]a i tak was lubie[/scroll]
http://bogatyojciec.pl/?A=45810

Awatar użytkownika
Dorota T
Previanin
Previanin
Posty: 19
Rejestracja: ndz 10 cze, 2012
Lokalizacja: Mazury
Kontakt:

Post autor: Dorota T » wt 12 cze, 2012

Oleju nie bierze, przejechaliśmy 1500 km w ciagu 3 dni i jest jak było.

Awatar użytkownika
andzrej_l
-#Team Previa
-#Team Previa
Posty: 2640
Rejestracja: ndz 28 sie, 2005
Lokalizacja: warszawa-ursynów
Kontakt:

Post autor: andzrej_l » wt 12 cze, 2012

to czujnik do wymiany :roll:
Robimy zlocik 2019 :mrgreen:
[scroll]a i tak was lubie[/scroll]
http://bogatyojciec.pl/?A=45810

Awatar użytkownika
Dorota T
Previanin
Previanin
Posty: 19
Rejestracja: ndz 10 cze, 2012
Lokalizacja: Mazury
Kontakt:

Post autor: Dorota T » wt 12 cze, 2012

Podobno ten typ tak ma.

Tomek Kraków
Previanin
Previanin
Posty: 945
Rejestracja: śr 16 sty, 2008
Lokalizacja: Galicja

Post autor: Tomek Kraków » wt 12 cze, 2012

A jaki masz olej ,jeżali był zmieniany na inną lepkość to Tak może być. Jak był mineralny a wlany syntetyk to jest przyczyna.

kluch
Previanin
Previanin
Posty: 10
Rejestracja: sob 28 lip, 2012
Lokalizacja: Sopot
Kontakt:

Post autor: kluch » ndz 29 lip, 2012

No to ja mam pytanko w tym temacie (previa 2.4 94r.). Chyba umarł mi też ten czujnik poziomu oleju w misie. Potrafi przez dwa tygodnie działać poprawnie tolerując właściwy poziom oleju w misce a potem nagle weźmie i bez sensu zechla pół litra albo litr oleju ze zbiornika pod maską przekraczając tym samym poziom max na bagnecie. Nie pali tego oleju tylko naciąga niepotrzebnie z rezerwuara przepełniając silnik a ja potem spuszczam ten nadmiar. Teraz zdjąłem wtyczkę z rezerwuara więc stamtąd już nie pociągnie i mogę na razie sprawdzać konwencjonalnie na bagnecie. Tylko jak jest zdjęta ta wtyczka to miga ciągle "oil level".

Co się robi? Kupuje nowy czujnik? W serwisie za 100 milionów czy może są jakieś rewelacyjne tajwańsko-indyjskie zamienniki? Albo używany jest sens kupić? Bo szperając w necie znalazłem na jakimś amerykańskim forum, że jest to proste jak spłuczka - jest pływaczek, jakieś styki i po prostu trzeba to to wyjąć i wyczyścić te styki i działa jak nowe. Prawda czy wariacja? Mogłoby tak być, że pływak jest już w górze ale nie ma przejścia na stykach więc zaciąga ten olej w oczekiwaniu na zwarcie.

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » pn 30 lip, 2012

O ASO zapomnij bo cena zbija. Zamiennika nie znalazlem gdzy sam szukalem (mnie sie czasem poziom oleju zapala na chwile... be zpowodu).
Pozostaje Ci szukanie uzywanego lub czyszczenie. Konstrukcja wfaktycznie wydaje sie bardzo prosta i nie bardzo co ma sie tam zepsuc wiec raczej wyglada to na brod.
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Humek
Previanin
Previanin
Posty: 526
Rejestracja: ndz 16 sty, 2011
Lokalizacja: CiechanĂłw
Kontakt:

Post autor: Humek » pn 30 lip, 2012

czujników tych są tylko lub aż dwa rodzaje. Może być tak że czujnik jest ok a poprostu jest gdzieś kabel uszkodzony
opcja szukaj to skarbnica informacji

Awatar użytkownika
Dorota T
Previanin
Previanin
Posty: 19
Rejestracja: ndz 10 cze, 2012
Lokalizacja: Mazury
Kontakt:

Post autor: Dorota T » wt 25 wrz, 2012

U mnie olej jest w porzadku, nie ubywa go. Tylko jak silnik nabierze temperatury to sie zapala i tyle.

Awatar użytkownika
grzechoo
Previanin
Previanin
Posty: 360
Rejestracja: pn 15 cze, 2009
Lokalizacja: KrakĂłw
Kontakt:

Post autor: grzechoo » śr 10 kwie, 2013

Odgrzewam kotleta.
U mnie w prevce 2,4 93' mruga kontrolka "oil level", oleju jest idealnie a w zbiorniczku jest ponad litr, stawiam więc na to, że czujnik się przywiesił lub zepsuł, pytanie jest tylko jedno, gdzie dokładnie jest ten czujnik, w misce dolnej i trzeba ją odkręcić czy jest jakiś inny sposób na dobranie się do niego?
[you], szukasz nowych czĂŞÂści do Swojej Prevki?
Wal na PW, coÂś wykombinujemy.

RUMCAJS
Previanin
Previanin
Posty: 484
Rejestracja: ndz 16 sty, 2011
Lokalizacja: Ludwin

Post autor: RUMCAJS » śr 10 kwie, 2013

Można czujnik wyciągnąć po uprzednim spuszczeniu oleju.
Umiejscowiony jest na misce olejowej z boku nie od dołu, o ile dobrze pamiętam na czterech śrubkach nasadka bodajże 10 :)

neeken
Previanin
Previanin
Posty: 10
Rejestracja: ndz 26 maja, 2013
Lokalizacja: TarnĂłw
Kontakt:

Post autor: neeken » pn 27 maja, 2013

u mnie odkąd kupiłem ta lampka sie zapala i świeci i mimo zrobienia ok 50tys km stan oleju zawsze był utrzymany.W serwisie Toyoty powiedzieli że to częsta przypadłośc Prevek

ODPOWIEDZ