Pytanie o wentylator CPU :-)

... czyli wszystko co chcesz wiedziec o.... ale boisz sie zapytać
Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Pytanie o wentylator CPU :-)

Post autor: galtom » wt 07 wrz, 2010

To ja zaczne - może ktoś potwierdzi lub zaprzeczy.
Zmieniam swój stary procesor C2D e6300 na troche mniej stary C2Q q6600.
Czy dobrze zakładam, że mój dotychczasowy (boxowy) wentyraltor może zostać?
Mam zamiar tylko kupić nową paste termiczną aby ją włożyć pomiędzy CPU a wentylator procka.
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Awatar użytkownika
Markoni
Previanin
Previanin
Posty: 497
Rejestracja: pn 15 lut, 2010
Lokalizacja: RzeszĂłw
Kontakt:

Post autor: Markoni » wt 07 wrz, 2010

Ja to się zatrzymałem na P4 :mrgreen: , ale... no nie wiem..., wprawdze obydwa są pod tą samą podstawkę, więc pewnie i chłodzenie fizycznie zamontujesz, ale Twój stary ma 65W, a nowy 105 W, więc zależy jaki masz ten wentylator. Jeśli był dopasowany dla starego procka (a nie dużo na wyrost), to Q6600 może się po prostu przegrzewać - czyli krótki będzie jego żywot :( .
A swoją drogą, przy 105 W to już Ci kaloryfer w pokoju potrzebny będzie tylko w większe mrozy :wink:
E6300: http://ark.intel.com/Product.aspx?id=27 ... odes=SL9TA
Q6600: http://ark.intel.com/Product.aspx?id=29 ... L9UM,SLACR

Awatar użytkownika
astrogoth
Previanin
Previanin
Posty: 1888
Rejestracja: pt 29 lut, 2008
Lokalizacja: Tczew
Kontakt:

Post autor: astrogoth » śr 08 wrz, 2010

osobiscie nie uzywam boxowych wentylatorow, staram sie zawsze zamontowac wentyle konkrente, bo chlodzenie procka to podstawa, boxowe daja wystarczajace chlodzenie ale nie zadowalajace chociazby przy upalach jakie byly w tym roku, komp naprawde sie meczy. Do tego staram sie dotrzec do wentylatorow cichych. Jesli chcesz zostawic boxowy wentylator to niebedzie problemu, nawet jesli mocowania bylyby inne zawsze mozna przerobic w koncu tu chodzi tylko o to zeby krecilo i wialo (jezeli patrzec na to w ten sposob). Paste termiczna warto wymieniac co roku, zrobic wtedy przeglad sprzetu w srodku, wyczyscic. Mnie to wlasnie czeka bo zaczynam w nocy slyszec kompa, a to niepokojacy objaw. Nie lubie jak mi cos buczy i huczy.

Dla przypomnienia dodam ze w kompie bardzo waznym czynnikiem jest zasilacz, bo to jest jak serce u czlowieka. Jak bedzie tyci za slaby bedzie robil wahania na napieciach i bedzie powolusiu rozwalal reszte sprzetu. Przelicz sobie ile potrzebujesz mocy i dodaj bufor mocy dla urzadzen USB itd. i wtedy sprawdz czy zasilacz jest wystarczajacy.
Pozdrawiam!
Jestem synem mego ojca
jestem ojcem mego syna.
KaÂżdy z nas osobno wziĂŞty
ca³¹ resztê przypomina.

Nie potrafiê siê odró¿niÌ
od swej wÂłasnej jego twarzy
chociaÂż twarz zupeÂłnie inna
moÂże czasem mi siĂŞ marzy

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » czw 09 wrz, 2010

Zasilacz mam slabiutkio (600w) poszlo sie kochac 2 latat temu. Ale narazie nie ma kasy - jak sie spali to kupi a pki co niech se rzezi w srodku.
Moj problem z wentylastorem (poza kasa) jest taki, ze nad obenym mam rure/komin ktora pozwala zasysac chlodne powietrze do cpu z poza obudowy. A wiekszosci wentyaltowor jakie widzialem to byly cale , wielkie maszyny - one sie izyczne nie zmieszcza pod rure :-(
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Awatar użytkownika
Markoni
Previanin
Previanin
Posty: 497
Rejestracja: pn 15 lut, 2010
Lokalizacja: RzeszĂłw
Kontakt:

Post autor: Markoni » czw 09 wrz, 2010

Galtom, ta rurka powinna się dać regulować. Na upartego, to nawet można ją skrócić - bo to plastik - mniej kłopotu niż z tą od wlewu paliwa :wink:
A swoją drogą...tu właśnie widzę przewagę laptopków nad stacjonarnymi. Oczywiście, że aby dobrze pograć, to trzeba wsadzić coś mocnego - ale nie wierzę, aby Galtom był namiętnym graczem (mogę się rzecz jasna mylić). Producent laptopa z założenia musi liczyć zyżywany prąd, bo nie będzie w stanie zapewnić działania laptka na beterii. Komp stacjonarny nie ma takich ograniczneń. I dlatego te współczesne stacjonarne zastępują spokojnie kaloryfer w małym pokoju, a taki laptok, może być niewiele słabszy - ale nie źre tyle prąda i nie grzeje w upalne dni.

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » śr 15 wrz, 2010

Tu sie mylisz, moj desktop ma jeszcze w srodku taki maly polaniacz proadu jak GF 8800GTS - a procek i pamiec jest wymieniany z powodu tego, ze 24.09 wychodzi F1 na PC :-). Poza tym w domu sa jeszcze dwa netbooki do komunikacji pomiedzy zona i mezem Swoja droga gdyby mi ktos kiedys pokazal malzenstwo lezace wieczorem w lozku z dwoma laptopami na kolanach to poknalbym sie w czolo a dzis to jeden z ulubionych p. wieczoru - kazde z nas sobie cos oglada i relaks :-)
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Awatar użytkownika
astrogoth
Previanin
Previanin
Posty: 1888
Rejestracja: pt 29 lut, 2008
Lokalizacja: Tczew
Kontakt:

Post autor: astrogoth » czw 16 wrz, 2010

Znam to :) ale jednak rozmowy staramy sie uskuteczniac werbalnie :).
Jestem synem mego ojca
jestem ojcem mego syna.
KaÂżdy z nas osobno wziĂŞty
ca³¹ resztê przypomina.

Nie potrafiê siê odró¿niÌ
od swej wÂłasnej jego twarzy
chociaÂż twarz zupeÂłnie inna
moÂże czasem mi siĂŞ marzy

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » sob 25 wrz, 2010

Procek wymieniony, wentyraltor identyczny jak byl (ale nowy bo w starym pogiete byly plastikowe nozki). Chodzi wszystko jak zloto - temp procka ne przekracza 45 st. (narazie - F1 wychodzi dopiero we wtorek) ;-)
THX!
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

ODPOWIEDZ