Drzwi przesuwne.

Dział Ogólny

Moderatorzy: Matka prEvka, parrot, HOYNA

Awatar użytkownika
tomaszxxxl
Previanin
Previanin
Posty: 52
Rejestracja: sob 29 sty, 2011
Lokalizacja: Szkocja
Kontakt:

Drzwi przesuwne.

Post autor: tomaszxxxl » śr 08 cze, 2011

Witam.Mam mały problem.Ostatnio zamknąłem drzwi przesuwne i już się więcej nie otworzyły.Rozebrałem bok drzwi tapicerkę odkręciłem też mechanizm zamka i nie mam zielonego pojęcia co jest przyczyną.Może macie jakieś pomysły.Linki są okej sprawdzałem może mechanizm?

Humek
Previanin
Previanin
Posty: 526
Rejestracja: ndz 16 sty, 2011
Lokalizacja: CiechanĂłw
Kontakt:

Post autor: Humek » śr 08 cze, 2011

z zewnątrz to samo? bo z wewnątrz może być ten child protekt zamknięty
opcja szukaj to skarbnica informacji

Awatar użytkownika
parrot
Previanin
Previanin
Posty: 2353
Rejestracja: ndz 03 lut, 2008
Lokalizacja: Nottingham
Kontakt:

Post autor: parrot » śr 08 cze, 2011

No właśnie - za mało informacji. Jeśli dają się otworzyć od zewnątrz, to może rzeczywiście chodzić o zabezpieczenie przed otwarciem drzwi przez dzieci - niektóre prefki to mają (moja nie)...

Awatar użytkownika
tomaszxxxl
Previanin
Previanin
Posty: 52
Rejestracja: sob 29 sty, 2011
Lokalizacja: Szkocja
Kontakt:

Post autor: tomaszxxxl » śr 08 cze, 2011

z zewnątrz i wewnątrz nie da rady.child protekt mam jest otwarty.przy próbie otwarcia linki słychać jak chodzą ale jest opór to mi trochę wygląda na popsuty mechanizm może się gdzieś wyrobił.Dziś zamówiłem "nowy" trochę drogie te części do jajeczek ale jak trzeba to trzeba wszystko musi grać.Mam nadzieje że to właśnie to.

bialy100
Previanin
Previanin
Posty: 108
Rejestracja: wt 25 lis, 2008
Lokalizacja: ÂŁĂłdÂź
Kontakt:

Post autor: bialy100 » śr 08 cze, 2011

U mnie w II miałem podobny problem i okazało się że linki muszą leżeć idealnie w miejscach których powinny. Może któraś z linek jest inaczej położona. Zwróć na to uwagę, a może się uda.
Pozdrawiam
Bialy

RUMCAJS
Previanin
Previanin
Posty: 482
Rejestracja: ndz 16 sty, 2011
Lokalizacja: Ludwin

Post autor: RUMCAJS » śr 08 cze, 2011

Może linki są za luźne?

Awatar użytkownika
piotrs
Previanin
Previanin
Posty: 81
Rejestracja: wt 02 lut, 2010
Lokalizacja: ÂŁĂłdÂź
Kontakt:

Post autor: piotrs » śr 08 cze, 2011

Tak miałem i okazało się że poszło łożysko w prowadnicy środkowej i się przycięło tak że z żadnej strony nie dało się otworzyć.Byłem tak zdesperowany że zacząłem walić w drzwi od środka (wyważać) jednocześnie próbować je podnosić i opuszczać i w końcu się udało.Spróbuj może u Ciebie będzie podobnie.Powodzenia

Humek
Previanin
Previanin
Posty: 526
Rejestracja: ndz 16 sty, 2011
Lokalizacja: CiechanĂłw
Kontakt:

Post autor: Humek » śr 08 cze, 2011

na głównej lince masz regulacje a na tej co idzie do tylnego zamka to nie jestem pewny czy nie ma regulacji tuż przy zatrzasku nie jestem pewny tam nie zaglądałem
opcja szukaj to skarbnica informacji

Tomek Kraków
Previanin
Previanin
Posty: 943
Rejestracja: śr 16 sty, 2008
Lokalizacja: Galicja

Post autor: Tomek Kraków » czw 09 cze, 2011

panowie a nigdy wam nie przykleiła się do uszczelki ( górnej ) i też się nie otwiera ( ma luz przy otwieraniu i trzeba paluchy wsadzić od góry i odciągnąć)

Humek
Previanin
Previanin
Posty: 526
Rejestracja: ndz 16 sty, 2011
Lokalizacja: CiechanĂłw
Kontakt:

Post autor: Humek » czw 09 cze, 2011

w zimę z samego rana i latem jak gorąco to się trzeba wygimnastykować a zwłaszcza ja taki mały
opcja szukaj to skarbnica informacji

Awatar użytkownika
tomaszxxxl
Previanin
Previanin
Posty: 52
Rejestracja: sob 29 sty, 2011
Lokalizacja: Szkocja
Kontakt:

Post autor: tomaszxxxl » pt 10 cze, 2011

no u mnie to nie uszczelka drzwi nawet nie drgną.Jutro zakładam nowy mechanizm zobaczymy czy coś to da.

[ Dodano: Sob 11 Cze, 2011 ]
wymieniłem zamek i nic to nie dało.Nie mam zielonego pojęcia o co chodzi.

ELEKTRO
Previanin
Previanin
Posty: 728
Rejestracja: ndz 08 paź, 2006
Lokalizacja: Warszawa Ochota
Kontakt:

Post autor: ELEKTRO » sob 11 cze, 2011

Humek pisze:na głównej lince masz regulacje a na tej co idzie do tylnego zamka to nie jestem pewny czy nie ma regulacji tuż przy zatrzasku nie jestem pewny tam nie zaglądałem
Panowie to jest dział "...PREVIA I » Karoseria » Drzwi przesuwne"; z Waszych postów może wynikać, że chodzi o drzwi w "Previ II".
Serdeczna prośba zdeklarujcie się o który model chodzi, nie słyszałem o żadnych linkach w drzwiach przesuwnych "I", sądziłem, że są łożyska
W mojej drzwi też ciut ciężko chodzą, ale jak na razie wystarcza smarowanie (duuużo smaru).
Jeden z klubowiczów (nie pamiętam tylko kto) regeneruje "rolki" od "I", nawet podał, jakie to są koszty.

Tomekgniezno
Previanin
Previanin
Posty: 187
Rejestracja: pn 14 cze, 2010
Lokalizacja: Gniezno
Kontakt:

Post autor: Tomekgniezno » ndz 12 cze, 2011

Dzerry z Gdańska regeneuje rolki , a właściwie wymienia je na łożyska .Przyzwoita cena i doba robota .

Awatar użytkownika
tomaszxxxl
Previanin
Previanin
Posty: 52
Rejestracja: sob 29 sty, 2011
Lokalizacja: Szkocja
Kontakt:

Post autor: tomaszxxxl » ndz 12 cze, 2011

Zrobione :) niepotrzebnie kupowałem cały mechanizm stary miał automatyczne domykanie drzwi a nowy tego nie ma,może to i lepiej.W każdym razie stałem tak koło jajka i myślałem co tu zrobić.W końcu zacząłem od najprostszej czynności czyli odkręcenia śrub zatrzasku od zewnątrz.Można było tylko dwie odkręcić bo za mała szczelina ale odkręcałem drugą śrubę i słyszę a tu mechanizm z tyłu drzwi zaczął chodzić.Szybko otworzyłem drzwi wymieniłem mechanizm skręciłem wszystko i działa.Jajko się zlitowało bo już nie miałem siły :D

Awatar użytkownika
parrot
Previanin
Previanin
Posty: 2353
Rejestracja: ndz 03 lut, 2008
Lokalizacja: Nottingham
Kontakt:

Post autor: parrot » pn 13 cze, 2011

ELEKTRO pisze:Panowie to jest dział "...PREVIA I » Karoseria » Drzwi przesuwne"; z Waszych postów może wynikać, że chodzi o drzwi w "Previ II".
Jako że autorem wątku jest tomaszxxxl, a jest on właścicielem Estimy Lucidy - zakładam, że chodzi o właśnie o taki model i wątek należało by umieścić w dziale Emina/Lucida.

Co niniejszym czynię ;)

ODPOWIEDZ