podziękowania dla Prezesa Naszego Klubu :D

Wątki i informacje tylko i wyłącznie związane z działalnością klubu i forum.

Moderatorzy: Matka prEvka, galtom, parrot, HOYNA, [M]oderatorzy

Awatar użytkownika
Previanin
Previanin
Previanin
Posty: 356
Rejestracja: pt 25 kwie, 2008
Lokalizacja: LuboĂą
Kontakt:

podziękowania dla Prezesa Naszego Klubu :D

Post autor: Previanin » pn 02 lut, 2009

jak w tytule: dziękuję za rady jak regulować przepływomierz; teraz obroty mam książkowe :D spalanie znikome; moc przeogromna :D czyli tzw satysfakcja gwarantowana ;) no to jadę spalić trochę paliwka :D:D:D:D
Brak czasu, nie pisaĂŚ o czĂŞÂści, nie rozdwojĂŞ siĂŞ przecieÂż.

lesioo
Previanin
Previanin
Posty: 189
Rejestracja: sob 04 paź, 2008
Lokalizacja: KĂŞtrzyn
Kontakt:

Post autor: lesioo » pn 02 lut, 2009

oo ja też bym chciał kilka porad na temat przepływki a dziękuję za porady przy wymianie pompy paliwa pewnie bez tego bym siedział jeszcze pod :D
Obrazek

lewski

Post autor: lewski » pn 02 lut, 2009

jest taki "przycisk" pomógł
jakby co :idea:

Awatar użytkownika
Previanin
Previanin
Previanin
Posty: 356
Rejestracja: pt 25 kwie, 2008
Lokalizacja: LuboĂą
Kontakt:

Post autor: Previanin » pn 02 lut, 2009

póżniej skorzystam z przycisku; teraz jade po coś chińskiego do IKEA :P
Brak czasu, nie pisaĂŚ o czĂŞÂści, nie rozdwojĂŞ siĂŞ przecieÂż.

jarek.janecki
Previanin
Previanin
Posty: 100
Rejestracja: sob 15 lis, 2008
Lokalizacja: SzamotuÂły
Kontakt:

Post autor: jarek.janecki » pn 02 lut, 2009

Może się podzielisz tą wiedzą o przepływomierzu .Ja proszę o to od paru tygodni i nikt mi nie potrafi pomóc, Hej Poznaniak pomóż ziomalowi :lol: :roll:
jaro

bialy100
Previanin
Previanin
Posty: 108
Rejestracja: wt 25 lis, 2008
Lokalizacja: ÂŁĂłdÂź
Kontakt:

Post autor: bialy100 » pn 02 lut, 2009

A może taką szafę dla Prezesostwa zrobimy i będziemy
łubu Dubu, łubu Dubu Niech żyje nam Prezes Naszego Klubu
Nieeeeeeeech żyyyyyyyyyyyyyje Naaaaaaaaaaam :)

lesioo
Previanin
Previanin
Posty: 189
Rejestracja: sob 04 paź, 2008
Lokalizacja: KĂŞtrzyn
Kontakt:

Post autor: lesioo » pn 02 lut, 2009

Może się podzielisz tą wiedzą o przepływomierzu .Ja proszę o to od paru tygodni i nikt mi nie potrafi pomóc, Hej Poznaniak pomóż ziomalowi :lol: :roll:
ja też poproszę :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Previanin
Previanin
Previanin
Posty: 356
Rejestracja: pt 25 kwie, 2008
Lokalizacja: LuboĂą
Kontakt:

Post autor: Previanin » pn 02 lut, 2009

janecki kurde tey pisałem do Ciebie na gg :lol: :D :twisted: lesio no to kurde dzielę się co by kurde Prezes nie musiał się powtarzać: przepływomierz ma od góry klapkę, należy ją zdjąć wycinając po brzegach np nożykiem do tapet, następnie patrząc do wnętrza od strony z narożnikami poluzować śrubokrętem krzyżakowym lewą górną śrubkę przytrzymującą pierścień z zębami, potem obracać wspomniany pierścień w jedną lub drugą stronę aż do uzyskania należytych obrotów silnika, sugestia: obrócić o ząbek, poczekać, posłuchać, znowu o ząbek, itd... najczęściej wystarcza przesunięcie o kilka ząbków; metodą dedukcji psychofizycznej ustaliłem że dobrze jest to robić na wyczepionej lince gazu; po wyregulowaniu przepływomierza linkę zaczepić tak aby była lekko wyluzowana :) :idea: :mrgreen:
oczywiście po wszystkim zamontować szczelnie klapkę co by przedmuchów nie miała (na klej, silikon, ślinę, smarki... metoda dowolna :lol: )

p.s. biały nie podlizuj się :P
Brak czasu, nie pisaĂŚ o czĂŞÂści, nie rozdwojĂŞ siĂŞ przecieÂż.

jarek.janecki
Previanin
Previanin
Posty: 100
Rejestracja: sob 15 lis, 2008
Lokalizacja: SzamotuÂły
Kontakt:

Post autor: jarek.janecki » pn 02 lut, 2009

Tey coś te moje GG nie chodzi , dzięki za odpowiedż , jutro z rańca zaczynam kręcić jak mówisz że Tobie pomogło to mi też musi :mrgreen: :lol: :mrgreen:
jaro

Awatar użytkownika
astrogoth
Previanin
Previanin
Posty: 1888
Rejestracja: pt 29 lut, 2008
Lokalizacja: Tczew
Kontakt:

Post autor: astrogoth » pn 02 lut, 2009

W morde jeza nic nie zrozumialem, ja jednak wole o aparatach i komputerach.
Jestem synem mego ojca
jestem ojcem mego syna.
KaÂżdy z nas osobno wziĂŞty
ca³¹ resztê przypomina.

Nie potrafiê siê odró¿niÌ
od swej wÂłasnej jego twarzy
chociaÂż twarz zupeÂłnie inna
moÂże czasem mi siĂŞ marzy

Awatar użytkownika
0jciec Prezes
-#Team Previa
-#Team Previa
Posty: 1430
Rejestracja: ndz 28 sie, 2005
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: 0jciec Prezes » pn 02 lut, 2009

Panowie którzy maja śrubkę regulacyjna na przepustnicy - nie radze dotykac sie do przepływomierza !!! - jak je srubka to niestety regulacja często tylko pogarsza sprawe. Najpierw trzeba zacząć od bardziej brudnej roboty ... regulacja zaworów, potem regulacja EGR, czujnik położenia przepustnicy - powietrze i dopiero na końcu przepływomierz. - przykro mi ... - previanin ma prevkę po 5 roku - nie ma na przepustnicy sruby, do tego ma automat w wersji USA - zupełnie inny komputer i o wiele mniej skomplikowane sterowanie silnikiem.
bawicie się na własną odpowiedzialność - ja od tego rece umywam - telefon tez wyłączam ...
Dostepny jestem pod komĂłrka od 9 do 17 - 603 504 444 - jak nie odbieram proszĂŞ o sms - oddzwonie jak tylko bĂŞdĂŞ mĂłgÂł.
ZAKON PREVIAN

Awatar użytkownika
astrogoth
Previanin
Previanin
Posty: 1888
Rejestracja: pt 29 lut, 2008
Lokalizacja: Tczew
Kontakt:

Post autor: astrogoth » pn 02 lut, 2009

Najbardziej podoba mi sie ostatnie zdanie, telefon tez wylaczam... to chyba mowi samo za siebie.
Jestem synem mego ojca
jestem ojcem mego syna.
KaÂżdy z nas osobno wziĂŞty
ca³¹ resztê przypomina.

Nie potrafiê siê odró¿niÌ
od swej wÂłasnej jego twarzy
chociaÂż twarz zupeÂłnie inna
moÂże czasem mi siĂŞ marzy

Pyku
Previanin
Previanin
Posty: 156
Rejestracja: ndz 18 sty, 2009
Lokalizacja: GĂłra Kalwaria
Kontakt:

Post autor: Pyku » wt 03 lut, 2009

Chciałby dodać osobisty wątek podziękowań dla Prezesa od którego właśnie wróciłem.Jak miło pogadać z kimś kto zna się na rzeczy i wszystko wyjaśni(dotychczas mechanicy robili wielkie oczy na moją Prevkę).Przy okazji dowiedziałem się,że mam niezły model z doładowaniem,czyli plus 30 KM i jeszcze paru rzeczy.Dostałem pracę domową i najpewniej jeszcze się spotkamy.WIELKIE DZIÊKI i do zobaczenia :mrgreen:

Awatar użytkownika
Previanin
Previanin
Previanin
Posty: 356
Rejestracja: pt 25 kwie, 2008
Lokalizacja: LuboĂą
Kontakt:

Post autor: Previanin » wt 03 lut, 2009

Ojciec Prezes pisze:Panowie którzy maja śrubkę regulacyjna na przepustnicy - nie radze dotykac sie do przepływomierza !!!...
- zgadza się, śrubka jest o wiele łatwiejsza w regulacji od przepływomierza :)

p.s. a propo Prezesie jak mam się pozbyć przepływomierza z mojej? wiem że młodsze europejskie go nie mają :)
Brak czasu, nie pisaĂŚ o czĂŞÂści, nie rozdwojĂŞ siĂŞ przecieÂż.

Awatar użytkownika
astrogoth
Previanin
Previanin
Posty: 1888
Rejestracja: pt 29 lut, 2008
Lokalizacja: Tczew
Kontakt:

Post autor: astrogoth » wt 03 lut, 2009

Pyku pisze:Chciałby dodać osobisty wątek podziękowań dla Prezesa od którego właśnie wróciłem.Jak miło pogadać z kimś kto zna się na rzeczy i wszystko wyjaśni(dotychczas mechanicy robili wielkie oczy na moją Prevkę).Przy okazji dowiedziałem się,że mam niezły model z doładowaniem,czyli plus 30 KM i jeszcze paru rzeczy.Dostałem pracę domową i najpewniej jeszcze się spotkamy.WIELKIE DZIÊKI i do zobaczenia :mrgreen:
to i z pewnoscia napedem na cztery lapy...
Jestem synem mego ojca
jestem ojcem mego syna.
KaÂżdy z nas osobno wziĂŞty
ca³¹ resztê przypomina.

Nie potrafiê siê odró¿niÌ
od swej wÂłasnej jego twarzy
chociaÂż twarz zupeÂłnie inna
moÂże czasem mi siĂŞ marzy

Pyku
Previanin
Previanin
Posty: 156
Rejestracja: ndz 18 sty, 2009
Lokalizacja: GĂłra Kalwaria
Kontakt:

Post autor: Pyku » wt 03 lut, 2009

No właśnie nie ale temat jeszcze do zbadania czy to taka wersja czy zdemontowane

Awatar użytkownika
0jciec Prezes
-#Team Previa
-#Team Previa
Posty: 1430
Rejestracja: ndz 28 sie, 2005
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: 0jciec Prezes » wt 03 lut, 2009

Previanin pisze:
Ojciec Prezes pisze:Panowie którzy maja śrubkę regulacyjna na przepustnicy - nie radze dotykac sie do przepływomierza !!!...
- zgadza się, śrubka jest o wiele łatwiejsza w regulacji od przepływomierza :)

p.s. a propo Prezesie jak mam się pozbyć przepływomierza z mojej? wiem że młodsze europejskie go nie mają :)
Jest możliwość pozbycia się przepływki, ale ... hm no właśnie - zacząłem to przerabiac - ale z braku czassu zaniechałem. może powróce do tematu w tym roku.
Dostepny jestem pod komĂłrka od 9 do 17 - 603 504 444 - jak nie odbieram proszĂŞ o sms - oddzwonie jak tylko bĂŞdĂŞ mĂłgÂł.
ZAKON PREVIAN

Awatar użytkownika
HOYNA
Previanin
Previanin
Posty: 2814
Rejestracja: pn 13 lut, 2006
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Post autor: HOYNA » wt 03 lut, 2009

Pyku pisze:Chciałby dodać osobisty wątek podziękowań dla Prezesa od którego właśnie wróciłem.Jak miło pogadać z kimś kto zna się na rzeczy i wszystko wyjaśni(dotychczas mechanicy robili wielkie oczy na moją Prevkę).Przy okazji dowiedziałem się,że mam niezły model z doładowaniem,czyli plus 30 KM i jeszcze paru rzeczy.Dostałem pracę domową i najpewniej jeszcze się spotkamy.WIELKIE DZIÊKI i do zobaczenia :mrgreen:
Pyku to dawaj jakieś fotki tego Twojego S/C na: galeria@previa.pl :wink:
:!: Ratujmy polski jĂŞzyk. MĂłwmy NIE dla e-analfabetyzmu :!:
°トヨタ°エスティマ°PREVIA GALERIA°トヨタ°エスティマ°

Awatar użytkownika
Previanin
Previanin
Previanin
Posty: 356
Rejestracja: pt 25 kwie, 2008
Lokalizacja: LuboĂą
Kontakt:

Post autor: Previanin » czw 05 lut, 2009

Ojciec Prezes pisze:Jest możliwość pozbycia się przepływki, ale ... hm no właśnie - zacząłem to przerabiac - ale z braku czassu zaniechałem. może powróce do tematu w tym roku.
.... czy może wystarczyłoby odciąć sygnał z potencjometru przepływomierza? zostawić resztę, czyli zasilanie i styki pompy paliwa? wtedy powinna brać sygnał na wtryskiwacze tylko z otwarcia przepustnicy..... ?? co sądzisz Panie Prezes :D
Brak czasu, nie pisaĂŚ o czĂŞÂści, nie rozdwojĂŞ siĂŞ przecieÂż.

Awatar użytkownika
0jciec Prezes
-#Team Previa
-#Team Previa
Posty: 1430
Rejestracja: ndz 28 sie, 2005
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: 0jciec Prezes » czw 05 lut, 2009

nie da rady - próbowałem
Dostepny jestem pod komĂłrka od 9 do 17 - 603 504 444 - jak nie odbieram proszĂŞ o sms - oddzwonie jak tylko bĂŞdĂŞ mĂłgÂł.
ZAKON PREVIAN

ODPOWIEDZ