Potrzebna inf. o wyposazeniu auta

Rozmowy tematy nie mające nic wspólnego z motoryzacją a dotyczą naszych klubowiczów
Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Potrzebna inf. o wyposazeniu auta

Post autor: galtom » pn 29 wrz, 2008

Jako, ze 25.10 chce wsiasc w samochod i przyjechac z UK do Polski zaczalem sie zastanawiac co powinienem miec w aucie, zeby sie policja po drodze nie czepiala.

Czyli co:
we Francji? -


w Holandii? -


w Niemczech? -


w Polsce? -


Kto kolwiek ma blade pojecie prosze dopisac, itd...itd :-) Z gory dzieki.
(A srebrna prevka juz w Katowicach czeka.... :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :!:
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

lewski

Post autor: lewski » pn 29 wrz, 2008

galtom pisze:zeby sie policja po drodze nie czepiala.
omijać szerokim łukiem :wink:
galtom pisze:w Polsce? -
zasobny portfel
w zależności od ciężkości nogi

a tak poważnie
to chyba trójkąt, gaśnicę, apteczkę i kamizelkę odblaskową

Awatar użytkownika
astrogoth
Previanin
Previanin
Posty: 1888
Rejestracja: pt 29 lut, 2008
Lokalizacja: Tczew
Kontakt:

Post autor: astrogoth » pn 29 wrz, 2008

sprawny samochod, apteczka jest nie wymagana, kamizelka sie przydaje dla samego siebie, chyba ze jedziesz ciezarowka to musisz miec, trojkat i akcesoria bezpieczenstwa sa potrzebne i konieczne.
Jestem synem mego ojca
jestem ojcem mego syna.
KaÂżdy z nas osobno wziĂŞty
ca³¹ resztê przypomina.

Nie potrafiê siê odró¿niÌ
od swej wÂłasnej jego twarzy
chociaÂż twarz zupeÂłnie inna
moÂże czasem mi siĂŞ marzy

humek

Post autor: humek » pn 29 wrz, 2008

jak jedziesz do Polski to kierownice przełóż :P Lewarek, koło zapasowe i z jeden kołpak żeby jak wpadniesz w dziurę to możesz go zgubić żeby poźniej wyglądało to ok

Tomek Kraków
Previanin
Previanin
Posty: 941
Rejestracja: śr 16 sty, 2008
Lokalizacja: Galicja

Post autor: Tomek Kraków » pn 29 wrz, 2008

litr WBK na ciężkie chwile w korkach na autostradach (żart)

Awatar użytkownika
połówka
Previanin
Previanin
Posty: 1338
Rejestracja: ndz 03 wrz, 2006
Lokalizacja: Wawa
Kontakt:

Post autor: połówka » wt 30 wrz, 2008

Tomek Kraków pisze:litr WBK na ciężkie chwile w korkach na autostradach (żart)
i na poprawę humoru w pracy :wink:

Awatar użytkownika
cziwo
Previanin
Previanin
Posty: 919
Rejestracja: sob 14 kwie, 2007
Lokalizacja: krakĂłw
Kontakt:

Post autor: cziwo » wt 30 wrz, 2008

Myślę, że ciepłe skarpetki też się przydadzą, bo pogodę mamy fatalną.. błeeee..
Znaczy się ostatnie kilka dni poprawa się dała zauważyć, acz już prognozy są paskudne.. więc skarpetki i może jakieś majty barhanowe.. ?
Grunt to ciepłe stopy i zabezpieczona dupa! 8)
pozdro

Awatar użytkownika
ciupek77
Previanin
Previanin
Posty: 1135
Rejestracja: pn 19 lut, 2007
Lokalizacja: Peacehaven
Kontakt:

Re: Potrzebna inf. o wyposazeniu auta

Post autor: ciupek77 » wt 30 wrz, 2008

galtom pisze:Jako, ze 25.10 chce wsiasc w samochod i przyjechac z UK do Polski zaczalem sie zastanawiac co powinienem miec w aucie, zeby sie policja po drodze nie czepiala.

Czyli co:
we Francji? -


w Holandii? -


w Niemczech? -


w Polsce? -


Kto kolwiek ma blade pojecie prosze dopisac, itd...itd :-) Z gory dzieki.
(A srebrna prevka juz w Katowicach czeka.... :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :!:
Ale jedziesz corrolka do Polski po Prevke tak?W takim razie auto masz zarejestrowane tutaj i nawet jak w Pl,Niemczech czy gdziekolwiek wymagaja gasnicy,trojkata,apteczki czy czegokolwiek a u nas nie to nie musisz miec.Ja nie woze nic,a w Pl dostalem mandat za predkosc i nawet nie pytali o wyposazenie,ba nawet za bardzo nie mieli pojecia co im za kwity dalem :mrgreen: i tak nie wiedzieli ktore polisa a ktore MOT.Przegladali tylko jakby co najmniej wiedzieli co maja w reku.Ja bym w droge chetnie zabieral zapasowego kierowce gdybym mial...Nudna droga jak flaki z olejem,prom moge Ci doradzic na Dunkierke,a nie na Calais(norfolk lines),tyle ze jak bedziesz wracal to w nawigacje nie wbijaj Dunkierka tylko Loon Plage,bo to sie okazuje inna miescina albo dzielnica.Tam sie raczej o droge nie idzie zapytac,chyba ze mowisz po francusku.Ja kiedys probowalem sie dopytac,ale zona z dzieciakami miala tylko polewke i to nie mala :mrgreen: Przygotuj sie po drodze na tor przeszkod...Pewnie juz dawno w koleinach nie jechales hehe.Szerokosci
Tym chata bogata....co ukradnie tata:-)

humek

Post autor: humek » wt 30 wrz, 2008

połówka pisze:na poprawę humoru w pracy
a jeżeli praca polega na jeżdżeniu :P :P

Awatar użytkownika
ciupek77
Previanin
Previanin
Posty: 1135
Rejestracja: pn 19 lut, 2007
Lokalizacja: Peacehaven
Kontakt:

Post autor: ciupek77 » wt 30 wrz, 2008

humek pisze:
połówka pisze:na poprawę humoru w pracy
a jeżeli praca polega na jeżdżeniu :P :P
To wtedy Red Bull :mrgreen: Byle nie za duzo,ja sobie chyba tymi powerkami zoladek zniszczylem
Tym chata bogata....co ukradnie tata:-)

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Re: Potrzebna inf. o wyposazeniu auta

Post autor: galtom » wt 30 wrz, 2008

ciupek77 pisze:Ale jedziesz corrolka do Polski po Prevke tak?
Jade Avensis do Polski, DO Prevki :-) (juz nie wracamy)
ciupek77 pisze:W takim razie auto masz zarejestrowane tutaj i nawet jak w Pl,Niemczech czy gdziekolwiek wymagaja gasnicy,trojkata,apteczki czy czegokolwiek a u nas nie to nie musisz miec.Ja nie woze nic,a w Pl dostalem mandat za predkosc i nawet nie pytali o wyposazenie,ba nawet za bardzo nie mieli pojecia co im za kwity dalem :mrgreen:
Tego sie spodziewam, ale to nie do konca ma znaczenie gdzie auto jest zarejestrownane. W Hiszpanii sa wymagane dwa trojkaty i jak ich nie masz to mandat. Francuska policja tez sie czepia anglikow o co kolwiek moze - musisz jezdzic zgodnie z przepisami danego kraju i wyposazenie tez pod to podchodzi. Zastanawiam sie tylko jak np. polska policja potraktuje anglika ktory ma dwie rozne opony na jendej osi??? (ja mam 4 takie same:-) W polsce zatrzymaliby dowod rej. ale jak auto jest obce? W UK wszystkie 4 opony moga byc calkiem rozne.
ciupek77 pisze:Nudna droga jak flaki z olejem,prom moge Ci doradzic na Dunkierke,
Tak tez planujemy - a jak jedziesz dalej (i dokad?) - my lecimy na Katowice.

ciupek77 pisze:tyle ze jak bedziesz wracal to w nawigacje nie wbijaj Dunkierka tylko Loon Plage,
To w najblizszym czasie sie nie wydarzy! :-) Preka, polski chleb, Zona u boku - czego wiecej chciec??? (i zima ze sniegiem mam nadzieje bedzie)

ciupek77 pisze: Przygotuj sie po drodze na tor przeszkod...Pewnie juz dawno w koleinach nie jechales hehe.Szerokosci
Gdzie ten tor przeszkod???


Planujemy wyjazd w sobote wieczorem, 25.10 i prom o 22:00 do dunkierki - a potem nad ranem jakis postoj na drzemke - ciekawe o kotre bede w Katowicach? W Niemczech w tej czesci ktora jedziemy wolno szybko na autostradzie? Jakies platne drogi po drodze? :-)
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Awatar użytkownika
astrogoth
Previanin
Previanin
Posty: 1888
Rejestracja: pt 29 lut, 2008
Lokalizacja: Tczew
Kontakt:

Post autor: astrogoth » wt 30 wrz, 2008

A ten tor przeszkod to jest tak, jak wjezdzasz na granice to stoi tabliczka tor przeszkod na odleglosci 600km a jak wbijasz sie od polnocy i jedziesz na poludnie to na tabliczce jest troche wiecej kilometrow napisane.
Jestem synem mego ojca
jestem ojcem mego syna.
KaÂżdy z nas osobno wziĂŞty
ca³¹ resztê przypomina.

Nie potrafiê siê odró¿niÌ
od swej wÂłasnej jego twarzy
chociaÂż twarz zupeÂłnie inna
moÂże czasem mi siĂŞ marzy

humek

Post autor: humek » wt 30 wrz, 2008

astrogoth pisze:tor przeszkod
dobre heh tyle nie że tor tylko wybieg z przeszkodami u nas dróg nie ma :P

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » wt 30 wrz, 2008

eee, przesadzacie chlopaki. Bylem w Polsce w sierpniu, nie bylo az tak zle! ;-)
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

humek

Post autor: humek » śr 01 paź, 2008

Czas szybko płynie !! :P ale wiadoma rzecz że lepiej to napewno nie będzie!

lewski

Post autor: lewski » śr 01 paź, 2008

galtom pisze:Bylem w Polsce w sierpniu, nie bylo az tak zle! ;-)
u nas jak w kalejdoskopie
się zmienia

Awatar użytkownika
ciupek77
Previanin
Previanin
Posty: 1135
Rejestracja: pn 19 lut, 2007
Lokalizacja: Peacehaven
Kontakt:

Post autor: ciupek77 » śr 01 paź, 2008

galtom pisze:polska policja potraktuje anglika ktory ma dwie rozne opony na jendej osi??? (ja mam 4 takie same:-)
Ja mam przewaznie 4 inne opony,czasem wystarczylo by pozamieniac na osiach,ale sie nie chce.Nie ma tutaj takiej koniecznosci to w Polsce dowodu mi nie zabiora bo go nie wydali :mrgreen: .Za 2-3 lata jak sie okaze jak gospodarka zareaguje na zmiane waluty to moze i ja zjade(chociaz bede musial zone na sile z tad wywozic).Tor przeszkod to mialem na mysli toto od samego Zgorzelca az kuupe za Wroclaw(bo ja z Kalisza jestem.Teraz jezdze przez Swiecko i tam juz da sie jechac,bo platna A2 zrobili i po ludzku w poblize domu doprowadzi...
galtom pisze:wyjazd w sobote wieczorem, 25.10 i prom o 22:00 do dunkierki - a potem nad ranem jakis postoj na drzemke - ciekawe o kotre bede w Katowicach? W Niemczech w tej czesci ktora jedziemy wolno szybko na autostradzie?
Ja zazwyczaj biore prom o 2.00 albo o polnocy i cisne az do Niemiec,w Niemczech z 1,5 godziny drzemki i lyzka dalej.Co do ograniczen to gdzie niegdzie do 130 a reszte drogi mozna rabac :mrgreen: .Drogi wszedzie za free.Raz tylko ten pierwszy raz jak jechalismy to bodajze we Francji 2 bramki po 1€ napotkalismy.A takto tylko na krajowej A2 2 razy po 11zl musze bulic hehe.Pozdro
Tym chata bogata....co ukradnie tata:-)

Awatar użytkownika
astrogoth
Previanin
Previanin
Posty: 1888
Rejestracja: pt 29 lut, 2008
Lokalizacja: Tczew
Kontakt:

Post autor: astrogoth » śr 01 paź, 2008

Wiesz z tymi autostradami to u nas jest roznie, wpadasz przez bramke, bierzesz bilecik i mysslisz sobie godzinka i na drugiej bramce placisz, ruszasz i... odwrotu nie masz korek od bramki do bramki :). I w dupe jeza mac, godzinke sobie stoisz i masz juz 5 km zrobione.
Jestem synem mego ojca
jestem ojcem mego syna.
KaÂżdy z nas osobno wziĂŞty
ca³¹ resztê przypomina.

Nie potrafiê siê odró¿niÌ
od swej wÂłasnej jego twarzy
chociaÂż twarz zupeÂłnie inna
moÂże czasem mi siĂŞ marzy

Awatar użytkownika
ciupek77
Previanin
Previanin
Posty: 1135
Rejestracja: pn 19 lut, 2007
Lokalizacja: Peacehaven
Kontakt:

Post autor: ciupek77 » śr 01 paź, 2008

astrogoth pisze:Wiesz z tymi autostradami to u nas jest roznie, wpadasz przez bramke, bierzesz bilecik i mysslisz sobie godzinka i na drugiej bramce placisz, ruszasz i... odwrotu nie masz korek od bramki do bramki :). I w dupe jeza mac, godzinke sobie stoisz i masz juz 5 km zrobione.
Noo korki zdazaja sie nawet na autostradach w Niemczech,tyle ze w Pl sa chyba najdrozsze :mrgreen: .ja mialem to szczescie ze jak przez A2 jezdzilem to zawsze ruch byl bez problemow pomimo ze ostatnim razem ja troche podzielili plotkami bo cos tam remontuja.ale....rolwno sie po tym jechalo.Pal licho te 22 zeta...mozna bylo wiecej szkod sobie narobic wylatujac na przyklad z koleiny na tych drozkach ktorymi sie kiedys na Swiecko jezdzilo
Tym chata bogata....co ukradnie tata:-)

Awatar użytkownika
DarekJ
Previanin
Previanin
Posty: 1639
Rejestracja: wt 30 sie, 2005
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: DarekJ » śr 01 paź, 2008

galtom, w Niemczech podobno są wymagane inne apteczki z innym wyposarzeniem, np potrzebne są nożyczki

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » śr 01 paź, 2008

ciupek77 pisze:Ja zazwyczaj biore prom o 2.00 albo o polnocy i cisne az do Niemiec,w Niemczech z 1,5 godziny drzemki i lyzka dalej.
Teraz na wyjazd sobota/niedziela nic takiego nie znalazlem - trudno. Za to liczne na w miare puste drogi sobota/niedziela noc i niedziela dzien, przynamniej bez ciezarowek.
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » śr 01 paź, 2008

DarekJ pisze:galtom, w Niemczech podobno są wymagane inne apteczki z innym wyposarzeniem, np potrzebne są nożyczki
Spoko, zatem podstawowe rzeczy bede miec a nic specjalnego (typu 2 trojkaty w hiszpanii) nikomu do glowy nie przychodzi. Reszta jakos B. (edzie). :-)
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Awatar użytkownika
Previanin
Previanin
Previanin
Posty: 356
Rejestracja: pt 25 kwie, 2008
Lokalizacja: LuboĂą
Kontakt:

Post autor: Previanin » ndz 19 paź, 2008

Galtomek nie zapomnij klawiatury i baterii (mniejsza z tym czy są dwie czy jedna, chociaż oczywiście gdyby były dwie to byłoby super...) :D a no i temat nawigacji oczywiście nadal aktualny ;-)
Brak czasu, nie pisaĂŚ o czĂŞÂści, nie rozdwojĂŞ siĂŞ przecieÂż.

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2852
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » pn 20 paź, 2008

Klawiatura i batera spakowana - odezwe sie po dotarciu do katowic bo bede jechal na Zgorzelec - Wroclaw, wiec niestety nie blisko Ciebie.
Znalazles cos na temat Navi? Da sie to przeprogramowac? Monitorem LCD tez jestes zainteresowany? :-)
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Awatar użytkownika
Previanin
Previanin
Previanin
Posty: 356
Rejestracja: pt 25 kwie, 2008
Lokalizacja: LuboĂą
Kontakt:

Post autor: Previanin » pn 20 paź, 2008

kwestia przeprogramowania nadal niepewna ale podejmę ryzyko, w razie problemów wykorzystam sam monitor :) a potem się pomyśli :D
Brak czasu, nie pisaĂŚ o czĂŞÂści, nie rozdwojĂŞ siĂŞ przecieÂż.

ODPOWIEDZ