Previa I - aparat zapłonowy (wtyczka 4 pin)

Chcesz kupić Toyotę ? Albo szukasz części do swojego samochodu ? Tu jest miejsce na umieszczanie ogłoszeń
Mikaell
Previanin
Previanin
Posty: 157
Rejestracja: ndz 22 lip, 2012
Lokalizacja: MysiadÂło/Warszawa
Kontakt:

Previa I - aparat zapłonowy (wtyczka 4 pin)

Post autor: Mikaell » śr 13 gru, 2017

Jako, że Jajko pali niezwykle nieregularnie i niechętnie oraz wyświetla błąd 12 dochodzę do wniosku
że dalsze diagnostyki należy przeprowadzić metodą wymiany najbardziej podejrzanej części - uprzejmie poszukuję aparatu zapłonowego do Previi I.
Może być do pożyczenia w okolicach miasta domyślnego :)
Michał

Awatar użytkownika
Marcin
Previanin
Previanin
Posty: 14
Rejestracja: pt 27 paź, 2017
Lokalizacja: BŁONIE
Kontakt:

Re: Previa I - aparat zapłonowy (wtyczka 4 pin)

Post autor: Marcin » pt 15 gru, 2017

a czemu chcesz wymieniać aparat .??

Mikaell
Previanin
Previanin
Posty: 157
Rejestracja: ndz 22 lip, 2012
Lokalizacja: MysiadÂło/Warszawa
Kontakt:

Re: Previa I - aparat zapłonowy (wtyczka 4 pin)

Post autor: Mikaell » pt 15 gru, 2017

Bo nie mam lepszego pomysłu :(

Otóż więc sytuacja jest taka, że bydlinka nie chce odpalać. Tzn. z bardzo rzadka zapali, odpaliła też na holu.
CE świeci się. Wymruguje się 12 - błąd czujnika obrotów jak mniemam.

Miałem wątpliwości co do wiązki prowadzącej do aparatu - ale raczej jest dobra.
Moduł zapłonowy jest raczej sprawny - akurat trafiła się przypadkiem inna Previa na serwis gazu i włożyłem do niej swój moduł - odpalała bez problemu.
Sam aparat nie robi wrażenia, żeby coś mu brakowało, rezystancje pomiędzy pinami są w granicach norm.
Air gapa jedynie chyba nie zmierzyłem,a raczej zapomniałem zmierzonej wartości, żeby porównać ...

Z wdzięcznością przyjmę pomysły. Humek radził zmienić przewód cewka-aparat, ale jeszcze nie miałem okazji.
A i nie widzę związku, choć pewnie głupi jestem.
Michał

Awatar użytkownika
Marcin
Previanin
Previanin
Posty: 14
Rejestracja: pt 27 paź, 2017
Lokalizacja: BŁONIE
Kontakt:

Re: Previa I - aparat zapłonowy (wtyczka 4 pin)

Post autor: Marcin » sob 16 gru, 2017

Pisz pw do rumcajsa niech da Ci numer do szwagra on ma coś na części

Mikaell
Previanin
Previanin
Posty: 157
Rejestracja: ndz 22 lip, 2012
Lokalizacja: MysiadÂło/Warszawa
Kontakt:

Re: Previa I - aparat zapłonowy (wtyczka 4 pin)

Post autor: Mikaell » śr 27 gru, 2017

Dziękować! Dziękować !
Szwagier Rumcajsa miał !
Wymiana aparata zaskutkowała powtarzającymi się odpaleniami :-) !!! Jupi !!!
Michał

Awatar użytkownika
Marcin
Previanin
Previanin
Posty: 14
Rejestracja: pt 27 paź, 2017
Lokalizacja: BŁONIE
Kontakt:

Re: Previa I - aparat zapłonowy (wtyczka 4 pin)

Post autor: Marcin » śr 27 gru, 2017

Brawo ty super że pomogło .

ODPOWIEDZ