przewody hamulcowe

klocki, bębny, tarcze i te inne.

Moderatorzy: Matka prEvka, galtom, parrot, HOYNA, 0jciec Prezes, Ladapis

marcello78
Previanin
Previanin
Posty: 39
Rejestracja: pt 10 gru, 2010
Lokalizacja: krk
Kontakt:

przewody hamulcowe

Post autor: marcello78 » czw 31 mar, 2011

witam czy wymieniał ktoś przewody hamulcowe biegnące od pompy hamulcowej do korektora siły hamowania bo u mnie są strasznie pordzewiałe i nie wiem czy można takie kupić czy trzeba je dorabiać :?:

Tomek Kraków
Previanin
Previanin
Posty: 943
Rejestracja: śr 16 sty, 2008
Lokalizacja: Galicja

Post autor: Tomek Kraków » czw 31 mar, 2011

Przewody zazwyczaj są uniwersalne .Różnią się końcówkami tz. japońskie mają =< a inne mają => tak końcówki ( te co się wkręca i stożki albo do środka albo na zewnątrz ).Chociaż żuk miał tak jak Toyota .

Awatar użytkownika
grzechoo
Previanin
Previanin
Posty: 360
Rejestracja: pn 15 cze, 2009
Lokalizacja: KrakĂłw
Kontakt:

Post autor: grzechoo » czw 31 mar, 2011

Kupić będzie ciężko, lepiej dorobić nowe, praktycznie każdy warsztat może to zrobić.
[you], szukasz nowych czĂŞÂści do Swojej Prevki?
Wal na PW, coÂś wykombinujemy.

Humek
Previanin
Previanin
Posty: 526
Rejestracja: ndz 16 sty, 2011
Lokalizacja: CiechanĂłw
Kontakt:

Post autor: Humek » pt 01 kwie, 2011

w niektórych sklepach motoryzacyjnych a zwłaszcza w mniejszych dorobią ci z miedzi wg powiedzianej przez ciebie długości
opcja szukaj to skarbnica informacji

Awatar użytkownika
Marek Milde
Previanin
Previanin
Posty: 213
Rejestracja: pn 28 sie, 2006
Lokalizacja: ToruĂą
Kontakt:

Post autor: Marek Milde » pt 01 kwie, 2011

Wymieniałem ,rurka z metra ok.10mb. zbiornik paliwa do zdjęcia . Roboty na dwa dni.
Gold Limited Edition

marcello78
Previanin
Previanin
Posty: 39
Rejestracja: pt 10 gru, 2010
Lokalizacja: krk
Kontakt:

Post autor: marcello78 » pt 01 kwie, 2011

Marek Milde pisze:Wymieniałem ,rurka z metra ok.10mb. zbiornik paliwa do zdjęcia . Roboty na dwa dni.
ja mierzyłem to wyszło około 3.5m. a że są dwa to 7m. ale nie był to dokładny pomiar
spróbuje puścić przewody pod zbiornikiem chyba to nie będzie miało jakiegoś znaczenia a stare rurki zostawię nad zbiornikiem muszę to zrobić w ciągu jednego dnia bo samochód jest mi potrzebny a nie mam zastępczego :wink:

Tomek Kraków
Previanin
Previanin
Posty: 943
Rejestracja: śr 16 sty, 2008
Lokalizacja: Galicja

Post autor: Tomek Kraków » pt 01 kwie, 2011

poszukaj w sklepach z częściami do żuka ( stalowe ale nowe) . Ja parę lat temu do corollki szukałem rurki w serwisie kosmiczna cena a od żuka 7 polskich złotych . choć dwa razy to i tak wyjdziesz lepiej .

marcello78
Previanin
Previanin
Posty: 39
Rejestracja: pt 10 gru, 2010
Lokalizacja: krk
Kontakt:

Post autor: marcello78 » sob 02 kwie, 2011

Tomek Kraków pisze:poszukaj w sklepach z częściami do żuka ( stalowe ale nowe) . Ja parę lat temu do corollki szukałem rurki w serwisie kosmiczna cena a od żuka 7 polskich złotych . choć dwa razy to i tak wyjdziesz lepiej .
sklep z częściami do żuka :shock: a gdzie taki znajdę w Krakowie i czy jeszcze ktoś takie części sprzedaje :?:

Włodek
Previanin
Previanin
Posty: 63
Rejestracja: sob 29 sty, 2011
Lokalizacja: Szczytno
Kontakt:

Post autor: Włodek » sob 02 kwie, 2011

Maximus pisze:w niektórych sklepach motoryzacyjnych a zwłaszcza w mniejszych dorobią ci z miedzi wg powiedzianej przez ciebie długości
Według mnie skuteczne i proste rozwiązanie, lecz przewodów nie puszczaj pod zbiornikiem, gdyż tam są narażone na uszkodzenia.

Tomek Kraków
Previanin
Previanin
Posty: 943
Rejestracja: śr 16 sty, 2008
Lokalizacja: Galicja

Post autor: Tomek Kraków » sob 02 kwie, 2011

Bomis na kalwaryjskiej(około nr 40,na przeciwko jest lukas bank)

Humek
Previanin
Previanin
Posty: 526
Rejestracja: ndz 16 sty, 2011
Lokalizacja: CiechanĂłw
Kontakt:

Post autor: Humek » ndz 03 kwie, 2011

Włodek pisze:Maximus napisał/a:
w niektórych sklepach motoryzacyjnych a zwłaszcza w mniejszych dorobią ci z miedzi wg powiedzianej przez ciebie długości

Według mnie skuteczne i proste rozwiązanie, lecz przewodów nie puszczaj pod zbiornikiem, gdyż tam są narażone na uszkodzenia.
Jak już kupi na metry to ten stary może zostawić a nowy poprowadzić inną drogą
opcja szukaj to skarbnica informacji

Mirek

Post autor: Mirek » czw 09 cze, 2011

a tak dokładnie jaką długość mają te przewody ? bo moja prevka też o nie prosi a raczej facet na przeglądzie mam czas na zrobienie tego 10 dni a potem przegląd mi przepadnie
Pozdro

Humek
Previanin
Previanin
Posty: 526
Rejestracja: ndz 16 sty, 2011
Lokalizacja: CiechanĂłw
Kontakt:

Post autor: Humek » czw 09 cze, 2011

previa ze sztywnym mostem od trójnika ma w jedną 110 i 80cm nie pamiętam ile dokładnie ale można dorzucić po około 7cm
opcja szukaj to skarbnica informacji

jpawlas
Previanin
Previanin
Posty: 109
Rejestracja: wt 05 wrz, 2006
Lokalizacja: Stargard Szcz
Kontakt:

Post autor: jpawlas » czw 09 cze, 2011

A ile by taka usługa kosztowała? Wymiana przewodów hamulcowch+robocizna.
jpawlas

Mirek

Post autor: Mirek » pt 10 cze, 2011

mechanik za wymiane i materiały zaśpiewał 330 zł chciałem mu zaoszczedzić troche czasu i kupić je sam

[ Dodano: Nie 26 Cze, 2011 ]
ha.ha.hamulce się skończyły w 3 tygodnie zjechałem tanie klocki ha ha

Ladapis
Previanin
Previanin
Posty: 88
Rejestracja: śr 02 gru, 2009
Lokalizacja: GdaĂąsk
Kontakt:

Przewody hamulcowe ale ELASTYCZNE potrzebne

Post autor: Ladapis » sob 27 lip, 2013

Odświeżam wątek ale w sprawie przewodów hamulcowych ale tym razem elastycznych. Z przodu na stronę są po 2 sztuki - góra dłuższy, dół - krótszy. Dolne udało się znaleźć, ale tych górnych co są bardziej wygięte nie mogą mi w warsztacie namierzyć, a żeby dobierać w sklepie potrzeba je wymontować. Czy może ktoś ma doświadczenie i wymieniał takowe? Może pasują o jakiegoś innego auta? Przy okazji dla porządku i innych szukających można tu umieścić informacje o przewodach ty mniejszych i na tył. Sprawa pilna dla mnie poproszę o pomoc jak najszybciej. Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
grzechoo
Previanin
Previanin
Posty: 360
Rejestracja: pn 15 cze, 2009
Lokalizacja: KrakĂłw
Kontakt:

Post autor: grzechoo » sob 27 lip, 2013

LH6524 to chyba o to Ci chodzi, 245mm długości, gwint 10x1
[you], szukasz nowych czĂŞÂści do Swojej Prevki?
Wal na PW, coÂś wykombinujemy.

Ladapis
Previanin
Previanin
Posty: 88
Rejestracja: śr 02 gru, 2009
Lokalizacja: GdaĂąsk
Kontakt:

Post autor: Ladapis » sob 27 lip, 2013

Dzięki za szybki odzew. Numer, który podałeś nie mówi mi wiele... wg jakiej to systematyki?
Przesyłam link do rysunku z którego czerpie serwis Toyoty i na którym poszukiwany przeze mnie przewód elastyczny jest oznaczony numerem 47313J.
Może to pomoże w poszukiwaniach.

Zdjęcia

http://pokazywarka.pl/v13lpc/

Awatar użytkownika
grzechoo
Previanin
Previanin
Posty: 360
Rejestracja: pn 15 cze, 2009
Lokalizacja: KrakĂłw
Kontakt:

Post autor: grzechoo » sob 27 lip, 2013

http://www.partadax.pl/czesc/przewod-ha ... hi/1575566
ten przewód był stosowany w latach 92-99, jeśli Twoja Previa jest z tych lat, to powinien pasować
[you], szukasz nowych czĂŞÂści do Swojej Prevki?
Wal na PW, coÂś wykombinujemy.

Ladapis
Previanin
Previanin
Posty: 88
Rejestracja: śr 02 gru, 2009
Lokalizacja: GdaĂąsk
Kontakt:

Post autor: Ladapis » sob 27 lip, 2013

Jau, wielkie dzięki. A jak przeszedłeś z oznaczenia katalogowego wg rysunku z www.toyodiy.com na kod Delphi lub innego producenta zamienników? Pytam bo próbuję określić przewód elastyczny na tył i coś mi nie idzie.... Chcę te liki przesłać do sklepu/warsztatu, żeby zamówili. Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
grzechoo
Previanin
Previanin
Posty: 360
Rejestracja: pn 15 cze, 2009
Lokalizacja: KrakĂłw
Kontakt:

Post autor: grzechoo » ndz 28 lip, 2013

mało wiem o Twoim aucie, nie wiem czy z tyłu masz bębny czy tarcze, jak tarcze to to powinno Ci pomóc:
http://www.partadax.pl/czesc/przewod-ha ... phi/354472
[you], szukasz nowych czĂŞÂści do Swojej Prevki?
Wal na PW, coÂś wykombinujemy.

Ladapis
Previanin
Previanin
Posty: 88
Rejestracja: śr 02 gru, 2009
Lokalizacja: GdaĂąsk
Kontakt:

Post autor: Ladapis » ndz 28 lip, 2013

No tak... nie napisałem, przepraszam. Z tyłu mam bębny a zawieszenie sztywne na belce, nie wahacze. Rocznik 1995 normalny bez SC.

Awatar użytkownika
grzechoo
Previanin
Previanin
Posty: 360
Rejestracja: pn 15 cze, 2009
Lokalizacja: KrakĂłw
Kontakt:

Post autor: grzechoo » ndz 28 lip, 2013

wyślij mi VIN na PW
[you], szukasz nowych czĂŞÂści do Swojej Prevki?
Wal na PW, coÂś wykombinujemy.

ODPOWIEDZ